piektdiena, 2011. gada 9. septembris

Lēvenes (Beļģijas) izvēle: Dzēriens


Ja par ēdienu iegādi pastāstīts, var arī ko minēt par dzērieniem. Sāksim ar dzērieniem mājās, tad ārpus mājas.
Ko gan dzert mājās? Ūdens no krāna nav īpaši garšīgs (kāds, kas pie manis pabijis, teiks - maigi sakot). Tad nu to var uzlabot ar kādu šķīstošo vitamīnu tableti. Var pirkt ūdeni veiklā, tomēr tas ir jānes. Var dzert tēju (palies par pašu audzētajām un vāktajām piparmētru, melises, u.c. tējām, ar ko mani mīļie mani lutināja). Var pirkt ko vairāk - ledus tēju, limonādes veikalā - tomēr tas viss ir jānogādā mājās. Es pārsvarā pārtiku no tējas. Tomēr gribējās arī ko līdzi uz lekcijām - tad nu tam ik pa laikam iegādājos kofeīna krātuves - CocaCola vai Pepsi bundžiņas. Ērti, salīdzinoši lēti (pērkot vairumā ap 20 santīmiem viena), un vismaz līdz paņemami. Uz vietas universitātē tas pats prieks maksā ap 60 santīmiem.
Tad mājās, ko būtu gan jāsaprot kā pašu organizēts piemājas pasākums, var malkot alu, vīnu vai ko stiprāku. Alum problēma tā, ka parastais (Stella, Jupiler) nav īpaši garšīgs, savukārt speciālāki ir dažādi jādzesē, kā arī jādzer no glāzēm, bez tam pudelē ir tikai viena glāze - tas rada dažādus sarežģījumus - līdz ar to ķēpa sanāk un baudījums nav tik liels. Tāpēc bieži vien izvēle krita par labu vīniem. Labs un garšīgs vīns nopērkams par pāris Eiro, pie vakariņām, siera galdiem vai kā tāda tieši laikā. Ja gribas ko stiprāku - iesaku beļģu Jenever. Vietējais stirpais dzēriens, kam mūsdienās jau uzradies liels daudzums dažādu garšu. Protams, arī rumu ar kolu sataisīt ir gana vienkārši un izdevīgi.
Tomēr ne vienmēr ir vēlme ko taisīt mājās - ātrāk, ērtāk un pieejamāk ir satikties pilsētas centrā kādā no daudzajiem beļģu krogiem. Katrs citādāks, ar garāku vai īsāku dzērienu listi, uzkodām vai bez, studentiskākām cenām vai nē. Tomēr lieta viena - te dzērienu pasniedz pareizi atdzesētu un pareizā glāzē. Cik tas maksā? Jā, kādas 2 vai 3 reizes vairāk, nekā pērkot alu pudelē veikalā, tad to mājās dzesējot un ielejot kaut kādā glāzē. Tas ir sākot no 2 Eiro par parastu gaišo alu līdz 3-4 eiro par specifiskiem, stiprajiem beļģu aliem. Tomēr krogā tas viss tiek pasniegts kā māksla, ļaujot tev nesteidzīgi izbaudīt laiku ar saviem draugiem, klīstot nebeidzamu sarunu plašumos.
Bezalkoholisko dzērienu cenas ir līdzīgas lētākajam alum un parasti sākas turpat pie 2 Eiro. Ja gribas ko vairāk kā kolu, pakas sulu, minerālūdeni vai tēju, tad cenas aug uz augšu. Ja gribas kokteiļus, kur nu vēl alkoholiskus, tad cenas var uzkāpt līdz pat 10 Eiro par ne jau nu pusi litra, bet labi ja 0.3 litru glāzīti.
Kaut kādi tādi ir mani novērojumi par dzērieniem Beļģijā. Kāda ir mana izvēle? Noteikti vēss, īpašs beļģu alus savā īpašajā glāzē kādā nesteidzīgā, nu jau no smēķētājiem brīvā alus krogā ar koka galdiem un krēsliem, kur nesteidzīgi var izbaudīt pirmkārt - sabiedrību, otrkārt - garšas pilno dzērienu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru