ceturtdiena, 2010. gada 18. novembris

M muzejs

Viena no Lēvenes apskates vietām ir Muzejs ar nosaukumu "M". Tā ir jauna ēka, kas uzcelta pēdējo gadu laikā. Atvērts 2009. gada 20. septembrī. Par nosaukumu zinu tikai baumas, ka atklāšanā piedalījās 3 princeses (Beļģijas, Nīderlandes un laikam ka Zviedrijas), kurām visām vārdi sākas ar M. Var jau būt arī vienkārši Muzeja vārda pēc. Tas atrodas pilsētas centrā:



Trešdien (17.11.) devāmies turp novērtēt Kongo mākslas izstādi. Tā kā esmu iegādājies Kultūras karti, tad nepieciešams to izmantot - ar viņu šis pasākums bija par brīvu - tulkot - bezmaksas iespēja apskatīt muzeja telpas.


Telpas ir gaišas un plašas. Modernas. Ļauj baudīt mākslu. Pirmajos stāvos, liekas, ka izstādīta pastāvīgā ekspozīcija - koncentrējas uz reliģiska satura mākslu. Dīvaina. Tālāk ir mazu attēlu čupiņas, kas aizņem nepiemēroti daudz vietas. Un tad jau ar nonākam pie Kongo mākslas.


To atvedis misionārs, kas devās iedvest kristīgo ticību šajā zemes nostūrī. Vietējiem viņš iepatikās un atpakaļ atveda nelielu skaitu dažādu mākslas priekšmetu. Pārsvarā koka statujas, kas simbolizējot garus. Iedomājoties vēlēšanos, nepieciešams ko asu iedurt šajās statujās. Nu tā viņas sadurstītas stāv. Paceltā roka esot iebiedēšanai.



Vēl redzējām foto izstādi ar beļģu finansētu skolas kompleksu Kongo - kā tas izskatās un kā izskatās cilvēki, kas to apmeklē. Kontrasti...

Uz jumta ir patīkama terase, no kuras paveras smuks skats uz bibliotēku. Apakšstāvā ir kafeinīca. Glīti.


Visforšākais, protams, atrodams garderobē - slēdzami mēteļu pakaramie - var laikam piedurknei izvērt cauri stiepli un pieslēgt. Ta nu gan drošā Beļģija!


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru