piektdiena, 2010. gada 5. novembris

KULeuven


Huh. Ar šo rakstu sākšu saturīgo rakstu sēriju. Tā kā ir pagājis vairāk kā mēnesis, tad beidzot esmu kvalitatīvi un ne impulsīvi apstāstīt par lietām, kas šeit notiek, nedaudz par sistēmu, u.c. Šis raksts veltīts universitātei, kurā pavadīšu šo mācību gadu.

LOGO

KULeuven jeb K.U.Leuven, jeb KUL, jeb Katholieke Universiteit Leuven, jeb Lēvenes Katoļu Universitāte ir sena mācību iestāde. Tā dibināta 1425. gadā un ir 22. vecākā universitāte Eiropā, vecākā universitāte zemajās valstīs, kā sauc BeNeLux reģionu, kā arī vecākā universitāte, kas nes "katoļu" vārdu.

Iemesls, kāpēc universitāti dibināja, bija pavisam vienkāršs - ekonomikas pārstrukturizēšana. Lēvene, tāpat kā citas flāmu pilsētas tajā laikā bija veiksmīgs audumu ražošanas centrs, tomēr mainījās laiki (ja nemaldos, vilnas improta problēmas, kara darbības dēļ), kas piespieda meklēt citus peļņas avotus. Un vietējie izdomāja - taisīsim universitāti! Nu tad aiziet!

Nemocīšu jūs ar lielu daļu vēstures, ja interesēs - varat palasīt wiki vai pajautāt man, kaut ko vēl atceros. Katrā ziņā universitāte ir izdzīvojusi līdz mūsdienām un turās diezgan labi. Tajā mācās vairāk kā 35'000 studentu, no tiem 3'500 doktorantūras studentu, universitātei ir 14 fakultātes, budžets ir 1 miljards eiro. Nevar sūdzēties.

Universitāte ir viena no retajām ar savu teoloģijas fakultāti - mācoties var kļūt par mācītāju, ja nemaldos. Nezinu tik sīki šīs fineses. Katrā ziņā tā esot viena no 4 īpašajām universitātēm - kurās to var darīt!

Tagad, kad esmu viens no studentu bara, varu teikt - te tiešām tiek domāts par mācībām, studentu dzīvi, izaugsmi. Nevaru teikt, ka viss šeit mani apmierinātu, tomēr - līmenis un zināšanas ir. Inženierzinātnēm ir savs kampuss, daudz pētniecības institūru, arī IMEC, kas skaitās viens no topa savā nanoelektronikas jomā.


Tāpat augstā līmenī ir medicīna, jo universitātei pakļauta slimnīca - UZ Leuven - kurai blakus ir liels mācību komplekss gan mediķiem, gan saistītām biozinātnēm.

Īsāk sakot - viss notiek uz priekšu!

Viens vēsturisks fakts, ko vēlos tomēr izstāstīt, ietver nelielu daļu Beļģijas politikas.

Līdz pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem Beļģijā valdošā valoda bija franču, tieši tāpat arī universitātēs - mācību valoda bija franču. Ar to flāmi nebija mierā un tieši šajos gados notika viņu emancipācija un ietekmes pārdalīšana - tas viss ir pamatā mūsdienu Beļģijas politiskajām problēmām. Tā rezultātā notika arī vēl viens mūsdienu Beļģijas kompromiss.


Pēc 550 gadu pastāvēšanas universitāte sadalījās - Palika KUL un radās UCL. UCL ir franču Lēvenes Katoļu universitāte, kura atrodas Louvain-la-Neuve - jaunā - speciāli uzbūvētā kampusā. Protams, viss bija jādala - arī kopējā bibliotēka. Tā nu grāmatas ar nepāra nummuriem nonāca UCL, savukārt pāra nummuri palika Lēvenē. Protams arī citas dīvainības!

Tāda ir mana universitāte, liela, turīga, nozīmīga.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru