otrdiena, 2010. gada 30. novembris

Atomium

Svētdien paspēju paviesoties Briselē. Un radās doma - beidzot apskatīt slaveno ATOMIUM. Laiks bija auksts, toties skaidrs un pat saulains. Tad nu aidā.

Panorāmas bumba
© www.atomium.be - SABAM 2010 - G.Kitenbergs
Lai turp nokļūtu, var izmantot tramvaju vai metro - līdz pieturai Heysel/Heizel. Tad atliek izkāpt un čāpot uz brīnumu.

Pa gabalu izskatās iespaidīgi. Esot tuvu, patiešām redzēšanas vērts! Smuki! Un pāris gadus pēc renovācijas spīdums joprojām turas. Katrā bumbā var redzēt zemes atspulgu. žēl, ka nevar redzēt arī sevi... :)


Ieeja maksā 8Eur studentiem. Visprātīgāk laikam ir doties turp ar grupu - 20 cilvēkiem. Jo tad biļetes ir uz pusi lētākas. Bet nu neko darīt - esam 4 un stāvam visās rindās pēc kārtas. Pēc biļetes, uz liftu... Sanāk pailga stāvēšana un virsū sāk nākt krēsla. Tāpēc panorāmas skats no augšējās bumbas neliekas tik iespaidīgs kā varētu būt. Esot arī restorāns, tomēr to nenomēģinājām.

Mazais Princis
Izstaigājam arī pārējās bumbas - tur dažādi citādi brīnumi - nedaudz par astronomiju, arī instalācijas, kafeinīca, utml.

Ja runā par vēsturi - visiem jau laikam zināms, ka Atomiums uzcelts kā EXPO '58 paviljons. Tas attēlo dzelzs kristālrežģi - BCC struktūru. Sākotnēji plānots tikai uz izstādes laiku, tomēr, kļūdams par izstādes un arī Briseles simbolu, palika līdz pat mūsu dienām.

Apskatnieku komanda
© www.atomium.be - SABAM 2010 - G.Kitenbergs

Viena smieklīga nianse - atomiums ir aizsargāts kā preču zīme, tāpēc, pirms tiek ieliktas bildes, jāizklasa noteikumi:
There are some cases however where use of the image of the Atomium is not restricted by any rights. This is the case where photographs are taken by private individuals and shown on private websites for no commercial purpose (the current trend for photo albums), as long as these pictures are displayed at a low resolution (600 pixels maximum, resolution of 72dpi) to avoid abusive usage and downloads. However, the words "© www.atomium.be - SABAM 2010 - photographers name" must be included next to the image.
Nu tad tā arī darām!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru