piektdiena, 2010. gada 26. novembris

Beļģu komiksi

Šodien mūsu flāmu valodas un kultūras kursa ietvaros norisinājās "kultūras daļas" lekcija. Tā veltīta vēl vienai Beļģu kultūras bagātībai - komiksiem!

Cik atceros no lekcijas, tad komiksi Beļģijā radās pēc pirmā pasaules kara - 20.gs. 20-tajos gados. Tie bija vieni no pirmajiem Eiropā un tiešā veidā piedalījās Eiropas komiksu kultūras izveidē, pirmos pāris gadu desmitus esot izteikti šī virziena līderi.

Tad pasniedzējs, kas tagad pasniedz flāmu valodu Lježas Universitātē, bet acīm redzot ir īsts komiksu kultūras patriots, turpināja ar dažādu klasisku komiksu piemēriem.

Tintin ar suni Milou
Viens no tādiem ir Tintin, kuru visiem vajadzētu pazīt. To zīmējis mākslinieks Hergé, kas pazīstams ar izsmalcināto komiksu kvalitāti. Jāatzīst, ka šī nebija pirmā reize, kad dzirdēju par Tintin, tomēr nevaru teikt, ka zinātu, kas viņš ir un ko viņš dara. Māksliniekam esot arī muzejs franču Lēvenes Katoļu Universitātes (UCL) pilsētā, ko ieteicams apmeklēt kaut vai arhitektūras dēļ - piekrītu!

Hergé muzejs Louvain-la-Neuve
Ja iepriekšminētais kungs pārstāv franču valodas pusi, tad flāmu pusē pazīstams ir Willy Vandersteen ar "Suske en Wiske".
Suske un Wiske
Salīdzinājumam - franču puses komiksi bija labāk izstrādāti, labāk zīmētas detaļas, utml. Savukārt flāmu pusē komiksos valdīja dinamika, ne tik sīka interese par detaļām.

Tā kā pats neesmu daudz iepazinies ar jau minētajiem komiksu varoņiem, tad neko sīkāk nepastāstīšu. Tomēr mēģināšu palasīt, jo tas esot labs veids kā mācīties valodu - komiksi esot domāti bērniem, līdz ar to valoda vieglāka!

Tagad uzskaitīšu čupu komiksu piemēru, ko pasniedzējs mums deva - lai pierakstītu un nepazustu. Varbūt kādreiz iepatiksies:

Un mākslinieki:


Kas vēl interesants - Holandiešu komiksiem sākotnēji tipiski bijis, ka lapas augšā ir pāris bildes un tad seko nodalīts teksts zemāk, kas drīzāk ir literārs sacerējums. Tomēr tāpat - komikss! (mums protams pastāstīja arī par Holandes komiksiem, jo valodas telpa taču tā pati.

Šobrīd Flāmu puse atbalsta komiksus, kā mākslas veidu. Tāpēc pēdējos gados tas ir sasniedzis pasaules klases līmeni - tiek iegūti nominācijas un apbalvojumi dažādos prestižos komiksu festivālos. Ne velti pat Lēvenē atrodami atsevišķi komiksu veikali!

Interesanti, mēģināšu palasīt kādus komiksus un tad jau došu ar savu vērtējumu!

1 komentārs:

  1. čau.
    Tavs blogs man nāk kā zīme no debesīm. Es rakstu kursa darbu par "Beļģu komiksu pirmsākumiem", un tagad esmu tieši pie flāmiem. Tātad- varbūt profesors minēja kaut ko vairāk par flāmu komiksu kultūru? Man tas būtu ļoti noderīgi un interesanti.

    Ja vari un vēlies izpalīdzēt, dod ziņu zpasta@inbox.lv

    p.s.man arī garšo alus. ;)

    AtbildētDzēst