trešdiena, 2011. gada 9. februāris

Structure, Synthesis and Cellular function of Macromolecules/Makromolekulu Struktūra, Sintēze un to Funkcijas Šūnās

Viens no ievadkursiem, kuru nākas ņemt, jo mani pamati bioķīmija ir tuvi 0. To pasniedz 4 pasniedzēji, starp kuriem ir arī 1 dāma, kas bija vienīgā sieviete - pasniedzēja manis ņemtajos kursos. Viss kursa saturs bāzēts uz grāmatu - "Principles of Biochemistry", kuru, protams, visiem studentiem ir ieteicams iegādāties. Man bija žēl vēl 70 Eur, tāpēc iztiku ar aizlienētu grāmatu uz eksāmenu.


1) daļa koncentrējas uz nelielu ievadu, atzīmējot tālāk lietotās ķīmisko savienojumu grupas, veidus, īpašības. Arī par ūdeni un polāriem, nepolāriem sķīdinātājiem, pKa vērtībām, u.t.t. Bet galvenais uzsvars tika likts uz to, kā notiek proteīnu sintēze un attīrīšana (purification). Tieši to arī dabūjām eksāmenā. Pastāstīt kā attīrīt noteiktu proteīnu ar konkrētām īpašībām. Tagad ir radusies apjausma par Gēla filtrāciju, Masas spektroskopija, antibodiju, katjonu, anjonu u.c. purifikācijas metodes. Interesanti, ja nav jālien dziļumos.

2) daļā uzsvars tika likts uz dezoksiribonukleīnskābēm un riboksinukleīnskābēm. Pasniedzējs bija spējīgs iemidzināt ikvienu, līdz ar to neko daudz nespēju atcerēties (galvā parasti aizķeras tik interesantākais). Ā! Skatījāmies kā dažādi "griezēji" pārgriež DNS, kur tie iedarbojas, kādi ir mehānismi. Tādi burkāni.

3) daļa bija interesantākā, manuprāt, jo runājām par bioloģijas informātiku - DNS transkripciju un pēc tam arī tulkošanu - aminoskābju savienošanu proteīnos. To pasniedza dāma - feini, jo viņa bija viena no retajām, kas tiešām saprata ievadkursa nozīmi. Centās uzsvērt būtiskāko! Parādīja filmiņas... Un mēs kā bērni priecājāmies par transkripcijas procesu. Un vēl pastāstīja par enzīmiem un to nozīmi reakcijās.

4) daļas pasniedzējs bija dikti sakarīgs, tomēr, stāstot par ogļhidrātiem un lipīdiem, neko aizraujošu neizdodas izteikt. Nu labi, par membrānām, kas pastāv šūnai, tās uzbūvi. Arī sensoru ceļi, kuri notiek caur membrānu, tika stāstīti. Žēl, ka tas paliek interesanti tikai tad, kad lasi grāmatā, eksāmena laikā.. :)

Ja tagad atskatās uz kursu - feins, žēl, ka pasniedzēji to nemācēja parādīt vēl interesantākā veidā un es nemācēju sevi vairāk samotivēt, lai mācītos patstāvīgi. Uz eksāmenu nedaudz palasīju grāmatu. Ir tiešām laba. Būs jāmēģina palasīt brīvajā laikā, lai pamati būtu biku stabilāki. Ir tomēr starpība starp pārdomātu grāmatu un puspārdomātu pasniedzēja lekciju.

2 komentāri:

  1. kur raksti par alu? Pieprasām rakstus par alu!

    AtbildētDzēst
  2. Nuu... Es shobriid baudu sierus.. Alus degustaacijaa nedeeljas paartraukums.

    AtbildētDzēst