piektdiena, 2011. gada 11. februāris

Semiconductor Devices/ Pusvadītāju ierīces

Arī šis jaukums bija viens no ievadkursiem, kas to vien spiež sejā - "Tev būs mācīties un saprast pusvadītājus..." Gluži kā bauslis.

Šim kursam bija divi pasniedzēji, abi nodarbināti pieminētajā IMEC, abi gara auguma. Pirmais ir arī programmas galvenais - ļoti feins un izprotošs. It īpaši runājot par programmas lietām. Otrs - tāds nedaudz ļaunā pasniedzēja tips, pie viņa arī nācās kārtot eksāmena mutisko daļu - jāsaka, ka eksāmenā ir kā misters "vēsais", tāds KUL tipa pasniedzējs.

Diodes kundze
Par ko tad te mācās? Sāk ar pamatlietām par pusvadītājiem no inženieru viedokļa - reku formula, priecājies! Un tad palēnām runā jau par konkrētām lietām. Pirmais pasniedzējs par pusvadītājiem un (P-N) diodi - vienkāršāko elementu, kādu bieži vien izmanto. Nu tad to sīki smalki izspēlē - kā strādā atkarībā no pieliktā sprieguma, kā tas izpaužas iekšienē, utjp. Otrajam tika MOSFET (Metāla-Oksīda-Pusvadītāja Lauka efekta tranzistors) un Bipolārais tranzistors.

MOSFET brīnums
Tā kā elektronika viņu skatījumā (tad jau arī būs jātic) dzīvo uz MOSFET, tad tam tika veltīts liels laiks. Lai vienkāršāk - sāk ar MOS daļu, tad pieliek klāt kontaktus un pastāsta, kas notiek. Tiek līdz reālam pielietojumam. No inženieru puses, protams.

Beigās ātri pārskrēja pāri bipolārajam tranzistoram. Nu tā, ka smadzene neskrien tam līdz.

Papildus dabūjām arī uzdevumus par šīm tēmām. Tos pasniedz PhD studenti, līdz ar to kvalitāte arī tāda - ka tik ātrāk tiktu vaļā.

Kopumā jāsaka, ka pasniedzēji cenšas izskaidrot, tomēr man liekas, ka kaut kas pietrūkst. It kā ir kursa teksts, tomēr arī tur runā ap un par, bet tik smuki kā grāmatās nav izklāstīsts. Es arī pats noslinkoju (šis bija pirmais eksāmens), nespēju saņemties sagatavoties. Un līdz ar to līdz kaulam tas viss galvā nav skaidrs.

Kopumā kursam būtu jābūt interesantam, jo tas ir diezgan reāls - vajadzētu izklāstīt kā tās štelles strādā, gluži kā HowStuffWorks mājas lapa! Tomēr materiālu, liekas, viņi sen nav atjaunojuši. Laikam laiks un vēlme nav to padarīt interesantāku. Un žēl, ka nepastāsta arī pas pusvadītājiem saules baterijās, kas ietilpst šī kursa "pilnajā" saturā. Varbūt pat labi, jo apjoms tāpat ir pārāk liels, salīdzinot pat ar 6 kredītpunktu kursiem. Kaut kā ļoti ieeiet detaļās, neuzsverot būtiskāko...

Un liekas, ka sava slinkuma dēļ šī kursa eksāmenu būšu nolaidis pa pieskari. Uzrāvos sākuma uz 1 no 3 jautājumiem, par ko atbildēt uzreiz nemācēju, kopā bija ap 20. Un tā kā biju gaidījis, ka varēs vismaz biku sagatavoties, nevis vajadzēs uzreiz bliezt ārā atbildi, tad... Nu jā, redzēs. Man taču tagad brīvdienas!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru