ceturtdiena, 2011. gada 10. februāris

Semiconductor Phycis/ Pusvadītāju fizika

Šis ir viens no ievadkursiem. Tas mēģina paskaidrot kā un kāpēc strādā burvīgie pusvadītāji. Īsāk sakot - kā zolīdi izprast pusvadītāju industrijas eksistences jēgu.

Pasniedzējs gados. Ar uzvārdu kā vienam no švakajiem beļģu aliem - Maes. Tomēr simpātisks un runātīgs. Ar vēlmi izskaidrot, kas galvenais. Mācību materiāls - lekciju slaidi. Par papildus naudu var nopirkt arī grāmatu - kursa tekstu, kas gan nav diži citādāka, jo pārsvarā slaidi satur lielu teksta daudzumu - līdz ar to grūti izsekot lekcijās galvenajam, jo paspēt visu izlasīt nevar.

Saturiski tiek iedots triecienkurss cietvielu fizikā - par kristālrežģiem, inverso režģi, Briljēna zonām, u.c. niekiem, kas tiek izmantoti kursā. Arī minimums kvantu fizikā, jo tomēr skaitās ievadkurss.

Intrinsic (kā tas ir latviski) pusvadītājs

Saturs ir teorētisks - tiek aprakstīts, kā tiek veidoti modeļi parādībām pusvadītājos. Sākam ar enerģijas zonām - aizliegto zonu, kā zonas veidojas. Tad par īpašībām, fononu iedarbību, jonu implantēšanas fizikālo ietekmi, dažādiem tuvinājumiem, kas ļauj aprakstīt enerģijas zonas, utt... Līdz tiekam uz Boltzmaņa transporta vienādojumu, kas redz "atrisina" visas mūsu problēmas! Tikai vajag skaitliski sarēķināt.

Var saprast, kāpēc ir svarīgs šis kurss... tiem, kas strādās šajā jomā. Es tiešām nevaru iedomāties, ka vēlētos domāt par to, kā uzlabot šo un to šajos pusvadītāju brīnumos. Brrr... Un tāpēc arī nespēju kursu mācīties ar patiku.

Arī uzdevumu sesijas tādas maģiskas, biku pa gaisu. Kaut kā nepiedur.
Fermī brīnuma pārvietošanās...
Jo tie Fermī līmeņi tiešām jau aknās sēž... Es ceru, ka mani saprotat. Redziet - ne visa fizika man patīk. Vērtīgākais no šī kursa noteikti bija nelielie cietvielu fizikas pamati, redzu gan, ka vēl jāpieliek, jo tas noteikti var noderēt.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru