Nu tad nelielā liriskā atkāpe par siera tēmu. Dienējot Hanoveres ERASMUS semestra rindās, kopā ar Itāļu kolēģiem ik vakaru gatavojām vakariņas kopistiski. Līdz ar to mūsu kompānijas vidū iedzīvojās arī dažādi itāļu valodas vārdi. Un mūsu Puertoriko kolēģis dienesta beigās atzīmēja 3 svarīgākos vārdus - "Quindici" - piecpadsmit, "Formaggi" - sieri, un "Mangiare" - ēst. Kāpēc? Jo tos izrunājot, seja savelkas smaidā. Tāpēc itāļi esot tik laimīgi. Nu tad es piesavinājos divus no šiem vārdiem, savienojot izteicienā, lai piešķirtu braucienam un tikšanās reizei kādu ironisku pieskaņu.
Un ko es ieguvu pretī? Detalizētu 15 sieru uzskaiti (uzskaitīšu visus un pierakstīšu, ja būs kas īpašs atzīmējams):
1. Provolone
Ņammīgs puscietais siers Bēbja formā - jo nogatavojoties karājas striķītī |
2. Mozzarella
Liekas, ka šis bez komentāriem. Sastopams ik uz stūra. Svaigs, cepts, uz picas. Ņamm!
3. Burrata
Mozzarellas mikslis ar krēmveidīgu masu - apkārt cietāka mozzarellas kārtiņa, pa vidu mīkstums. Garša ir patiešām pasakaina. Ja ir iespēja - nedomājiet, nogaršojiet!!! |
4. Nodino
6. Gorgonzola
Viens no 4 sieru picas brīnumiem
9. Parmigiano
Cietā siera brīnums, kuru mīlu gan es, gan liela daļa pasaules. ŅAMM!
10. Emmenthal
Iesmērēja arī vienu ne oriģināli Itāļu sieru, bet nu - lai jau... Šveicē tomēr viens itāļu kantons arī ir
11. Stracciatella
Viena no galvenajām sastāvdaļām Pizza con Prosciutto e Stracciatozza. Ņamm arī šeit! |
12. Ricotta
13. Asiago
Garšīgais brīnums lauku gaisā garšo vēl labāk! |
14. Scamorza
15. Caciotta
15. siers kaut kā nebija garšīgs... Laikam uz atgriešanos!!! |
Protams, nedaudz trāpījās šmaukšanās elements - daudzi no šiem sieriem tiek gatavoti arī tipiskajos ēdienos, picās. Līdz ar to nespēju veikt pienācīgu degustāciju. Bet liekas, ka ēstgribu ar šo ierakstu uzdzinu - ŅAM!
Un ja jums liekas, ka šis ir daudz - tad te garāks saraksts. Liekas, ka bezmaz vai tikpat traki kā Beļģijā ar alus dažādību!
Buon appetito!
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru