pirmdiena, 2011. gada 28. februāris

Eiropas Centrs

Huh. Smieklīgi. Pērku markas pastā, redz izrādās, ka tagad cenas ir pieaugušas. No jaunā gada - 1.03 Eur par pastmarku uz ES valstīm. Nu kas tad tas ir 3 centi, bet tāpat. Galvenais, ka pastmarkas tās pašas...

Un nav jau tas vienīgais sadārdzinājums - Autobusa biļetei arī 10 centi pielikti klāt. Tagad pa pilsētu 0.90 Eur, līdz lidostai 1.60 Eur..

Markas kungs - Alberts II
Un mēs sūdzamies par pasta un transporta dārdzību. Atceros, ka Vācijā par kartiņas sūtīšanu pa Eiropu bija jāmaksā 0.65 Eur...

Jauna nedēļa

Iesāksim ar Beļģu mūziku.

Esmu ticis vaļā no vieniem ciemiem, nobumbulējis ar viņiem visu nedēļas nogali. Kādus - "vērts pieminēt" faktus vēl te mēģināšu piemest. Bet tagad raiti darbus uz priekšu!

Daramies!

piektdiena, 2011. gada 25. februāris

Piemirstais

Kādu laiciņu atpakaļ iesāku jauno semestri:

#51 Tumulus Magna


Tas ir 9% pagaišas nokrāsas alus. Garša? Nu nezinu, man atgādināja stiprinātu Stella alu, līdz ar to nesaskatu vajadzību nomēģināt...

ceturtdiena, 2011. gada 24. februāris

MR

Esmu atpakaļ no vēl vienas pirmās šī semestra lekcijas - šoreiz kursā "Magnetic Resonance" jeb "Magnētiskā Rezonanse". Un kā? Re kā:

Pirmkārt, pasniedzējs beidzot ir fiziķis, pie tam gados - līdz ar to ar tipisko fiziķa pieskaņu, kas nozīmē, ka labprāt aizraujas iegrimstot detaļās, cenšas visu kā labāk, ik pa brīdim radot smieklīgas situācijas. Naivi cer, ka studenti steigs atbildēt uz jautājumiem, par kuriem nav 100% droši, cenšas izmantot visu lekcijas laiku, staigā žaketītē, utt. Un pāri visam - izmanto kodoskopu! Un arī tāfeli, vismaz tik daudz! Kopumā tiešām - fiziķis, kas fiziķis.

Un tieši tāpēc vēl jo foršāk - saturs tiks apskatīts no fizikālās puses. Tikai viena, neliela škrobe - tā kā esam no dažādām zinātnēm, tad pasniedzējs solīja neiet sīkākās detaļās, precizitātēs, bet tā vietā centīsies vairāk rādīt no pielietojuma. Nu neko darīt - vajadzētu tāpēc vieglāk saprast.

MRI aparāta shēma no

Bet kas tad ir šī magnētiskā rezonanse? "3" vārdos sakot - parādība, ko cilvēki iemācījušies izmantot sīku, atomāru lielumu izpētei, piemēram vizualizācijas veidā, kā to izmanto slimnīcās, lai sabildētu cilvēku kārtiņu pa kārtiņai.

Ceļgala bilde no wikipedia raksta par magnētisko rezonansi
Tad cerams, ka būs interesanti!

trešdiena, 2011. gada 23. februāris

Paciņa

Vakar saņēmu izziņu no pasta, ka šodien no pl.11 varu iet pakaļ paciņai. (Jā, informācija par paciņu atnāk ātrāk nekā paciņa - dzīvojam Eiropā! Laikam no Briseles atskrien ziņa, ka ir pienākusi, un, kamēr loģistika to nogādā līdz manai pasta nodaļai, paiet laiciņš) No kā? To jau izziņā neraksta. Nu tad lauzīju galvu - kas tad būs? Vai apdrošinātāji sūtīs atpakaļ čekus, vai telefonkompānija nevar pieņemt manu jauno karti, vai vēl kas trakāks...

Nu tad šodien pēc sporta zāles steidzos uz pastu. Iedodu izziņu, uzrādu ID, un kungs dodas meklēt manu paciņu. Tā tuvojas, redzu Latvijas Pasta līmlentu - aha, no Latvijas. Tad pagriež uzrakstu - aha, atpazīstu rokrakstu! Un ķeru rokā, laimīgi lieku somā un steidzu mājās!

Paldies Ome un Papīti! Tagad būs jāraksta atbilde un jānotiesā (laikam jau citi arī jāuzcienā) šokolādes. Jā, man atkal ir Laimas šokolādes. Un uzreiz priecīgāks prāts :)

Ņamm! (Pietiks sapņot par itāļu sieru - laiks latviešu šokolādei!)
Viena no laimīgajām... :)

otrdiena, 2011. gada 22. februāris

Quindici Formaggi pa īstam

Siers. Tā ir viena no itāļu vājībām. Ja jau katram ir savs īpašais nosaukums. Ja izvēle ir lielāka nekā apjaušams. Ja piena produktu dažādība tāpat ir milzīga. Ja visa pasaule ir traka kaut vai tikai Mozzarella dēļ. Ja visiem itāļu restorāns ir kā standarts.

Nu tad nelielā liriskā atkāpe par siera tēmu. Dienējot Hanoveres ERASMUS semestra rindās, kopā ar Itāļu kolēģiem ik vakaru gatavojām vakariņas kopistiski. Līdz ar to mūsu kompānijas vidū iedzīvojās arī dažādi itāļu valodas vārdi. Un mūsu Puertoriko kolēģis dienesta beigās atzīmēja 3 svarīgākos vārdus - "Quindici" - piecpadsmit, "Formaggi" - sieri, un "Mangiare" - ēst. Kāpēc? Jo tos izrunājot, seja savelkas smaidā. Tāpēc itāļi esot tik laimīgi. Nu tad es piesavinājos divus no šiem vārdiem, savienojot izteicienā, lai piešķirtu braucienam un tikšanās reizei kādu ironisku pieskaņu.

Un ko es ieguvu pretī? Detalizētu 15 sieru uzskaiti (uzskaitīšu visus un pierakstīšu, ja būs kas īpašs atzīmējams):

1. Provolone
Ņammīgs puscietais siers Bēbja formā - jo nogatavojoties karājas striķītī
Liekas, ka šis bez komentāriem. Sastopams ik uz stūra. Svaigs, cepts, uz picas. Ņamm!

Mozzarellas mikslis ar krēmveidīgu masu - apkārt cietāka mozzarellas kārtiņa, pa vidu mīkstums.
Garša ir patiešām pasakaina. Ja ir iespēja - nedomājiet, nogaršojiet!!!

4. Nodino
Viens no 4 sieru picas brīnumiem

Cietā siera brīnums, kuru mīlu gan es, gan liela daļa pasaules. ŅAMM!

Iesmērēja arī vienu ne oriģināli Itāļu sieru, bet nu - lai jau... Šveicē tomēr viens itāļu kantons arī ir

Viena no galvenajām sastāvdaļām Pizza con Prosciutto e Stracciatozza. Ņamm arī šeit!
12. Ricotta
13. Asiago
Garšīgais brīnums lauku gaisā garšo vēl labāk!
15. Caciotta
15. siers kaut kā nebija garšīgs... Laikam uz atgriešanos!!!
Protams, nedaudz trāpījās šmaukšanās elements - daudzi no šiem sieriem tiek gatavoti arī tipiskajos ēdienos, picās. Līdz ar to nespēju veikt pienācīgu degustāciju. Bet liekas, ka ēstgribu ar šo ierakstu uzdzinu - ŅAM!

Un ja jums liekas, ka šis ir daudz - tad te garāks saraksts. Liekas, ka bezmaz vai tikpat traki kā Beļģijā ar alus dažādību!

Buon appetito!

sestdiena, 2011. gada 19. februāris

Privātā saruna

Šodienas dienas plānā 10 minūtes bija ieplānotas procesam, ko sauc "Discussion about marks" (Diskusija par atzīmēm). Tā kā Latvijā to nebiju piedzīvojis, tad ar nelielu interesi gāju uz šo notikumu. Katram studentam ieplānotas 10 minūtes, kuras iepriekš piesaka internetā. Tad nu savā laikā ierados, mirkli uzgaidīju un tad devos runāt.

Kas tad mani sagaidīja? Mūsu programmas direktors un dāma, kas laikam pildīja sekretāres pienākumus (jo mūsu īstā sekretāre šonedēļ esot apslimusi).
Par ko runājām? Pirmkārt uzdeva jautājumu - Ko es varu teikt par saviem eksāmenu rezultātiem. Nu tad izteicos, ka esmu apmierināts, ka pirmajam eksāmenam nebiju ļoti gatavs, ka kursi nebija gluži man interesantākie, utt. Un programmas direktors nedaudz pakomentēja, padiskutēja, ieteica nākošreiz nedaudz veiksmīgāk saplānot laiku un tas arī viss. Ļoti patīkami, ka izrāda interesi par rezultātiem, par to, lai studenti sekmīgāk nokārtotu tālākos eksāmenus. Laikam jau vajadzīgs ieteikt kādus viedus vārdus! Cik esmu dzirdējis no pazīstamajiem, tad liekas, ka Lielbritānijā arī ir kas līdzīgs.

Tāds nieks, tomēr patīkami, ka profesors ieplāno veselu pusi dienas, lai būtu personīga pieeja. Un mēs esam virs 20... Un par katru viņam ir izdrukāts materiāls ar atzīmēm un personīgo informāciju. Stilīgi!

ceturtdiena, 2011. gada 17. februāris

Ne-tehniskais kurss

Šosemestr jāizvēlās ne-tehniskie kursi 6 kredītpunktu vērtībā. Izvēlējos to, kas nepārklājās ar citām un par kuru biju dzirdējis labus vārdus. Skatoties pirmās lekcijas materiālu, likās, ka nu būs kaut kas garlaicīgs...

Tikko atgriezos no pirmās ICT service management (Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju pārvaldība) lekcijas. Super! 1) Ne smakas no pusvadītājiem un bioloģijas; 2) Lielisks pasniedzējs - komunikabls, atvērts, māk noturēt uzmanību (Guido Dedene). 3.5h lekcija ar 2 pauzēm un man nepalika garlaicīgi. Tas ir kaut kas...

Re pāris izteicieni, ko piefiksēju. Netulkošu no angļu valodas. Ceru, ka omēm kāds iztulkos!

  • Runājot par zināšanām - "If you know what you don't know, you are wise, but if you don't know what you know, you are a fool"
  • Runājot par nodarbināto skaitu dažādās industrijās un to efektivitāti - "Last year the production of transistors exceeded the number of rice grains. Unfortunately we cannot digest them!"
  • Runājot par zināšanu saistību ar informāciju un datiem - "A tool can not replace a fool.
Protams, ārpus konteksta nav tik feini, tomēr lekcijā iederas kā odziņas :) Mēs jau sākām smieties, ka jāpārmetas būs uz biznesu, jo šis kurss ir zem biznesa fakultātes.

Eksāmenu feedback

Esmu uzzinājis savus eksāmenu rezultātus, līdz ar to varu godīgi izdarīt secinājumus par kursu kvalitāti un saturu. Pirmkārt - neskatoties uz bažām, kā par mazu brīnumu, tomēr esmu visu nolicis! Tā kā ir liels prieks par šo faktu kā tādu.

Ja konkrētāk par rezultātiem, tad:

  • Dutch Language and Cultures (Flāmu valoda un kultūra)
    16/20
  • Mesoscopic Physics (Mezoskopiskā Fizika)
    16/20
  • Nanostructured Bio-Macromolecules (Nanostrukturētās Bio-Makromolekulas)
    13/20
  • Semiconductor Devices (Pusvadītāju Ierīces)
    11/20
  • Semiconductor Physics (Pusvadītāju Fizika)
    14/20
  • Structure, Synthesis and Cellular Function of Macromolecules (Makromolekulu Struktūra, Sintēze un Funkcijas Šūnās)
    14/20
  • Material Physics and Technology for Nanoelectronics (Materiālfizika un Tehnoloģija Nanoelektronikai)
    16/20
Nav jau izcili, bet ko var gaidīt, ja neesmu pielicis lielas pūles mācībām. Visi priekšmeti, kas vairāk vai mazāk saistīti ar fiziku, godīgi nokārtoti pietiekoši zolīdi. Bioloģijas priekšmeti ar centību pat labāk kā tika gaidīts! Valoda kā jau valoda - cik ielikts, tik dabūts. Bet Pusvadītāju briesmas, par laimi, ir sekmīgi garām!!!

Jāsaka, ka švakākā rezultāta eksāmenu man tiešām bija "jānenoliek"! Līdz ar to jāatzīst, ka arī šeit mācīties un nokārtot eksāmenus ir iespējams bez īpašām problēmām. Starpība ar Latviju ir tā, ka ja vēlies visaugstāko rezultātu, tad nepieciešams pielikt patiešām lielas pūles! Līdz šim dzirdēju, ka tikai viens puisis ieguvis 20/20 vienā priekšmetā.

Jāpievieno vēl viena piebilde. Tā kā mūsu programmā ir 4 universitātes, kurām ir dažādas vērtēšanas skalas, bet diploms būs kopējs, līdz ar to arī atzīmju skala ir izveidota savietojama. Un kopā ir tikai 6 iedaļas. Tās atbilst KUL 19, 17, 15, 13, 11 un nenolikts. Visi pāra rezultāti (izņemot 20) tiek apaļoti uz augšu. Jāsaka, ka man veicas!

Lai noslēgtu, ar nožēlu jāsaka, ka tā vietā, lai Eiropas izglītības iestāde mani kārtīgi samotivētu mācīties cītīgāk, tā parādīja, ka pat tikai nopietni iespringstot sesijā iespējams visu sekmīgi nokārtot, līdz ar to... Ar motivāciju būs jācīnās pašam. Šobrīd kursi izskatās interesanti, kas ir būtiskākais motivācijas dzinulis! Pie tam ļaus mums izmantot arī rokas, ne tikai kūpināt smadzenes. Nu tad aidā, jaunais semestri!

trešdiena, 2011. gada 16. februāris

Dienviditālijas jaukumi

Izmantojot vienu brīvo nedēļu, kas gadījās starp sesiju un jauno semestri, paveicu jau sen solītu lietu - apciemoju savus ERASMUS semestra draugus Marco un Damiano viņu pusē - Itālijas Dienvidaustrumos. Cik zinu, tad tas nav tipisks latviešu tūrisma galamērķis, tāpēc domāju, ka arī jums būs interesanti dzirdēt kaut ko no tā, ko tur redzēju, piedzīvoju un izbaudīju!


Mani draugi mitinās Bari, kas ir Pūlijas reģiona centrs un arī lielākā pilsēta tajā galā. Oficiāli ap 300'000 iedzīvotāju, tā kā nav neko maza. Pirmais, ko manu lidmašīnai nosēžoties, ir liels daudzums koku, kas nav mežs, bet ir stādītas plantācijas. Izskatās, ka visa zeme tiek izmantota, pie tam tikai retumis manāmi lauki. Savukārt braucot no lidostas uz mītnes vietu, var manīt, ka pilsēta ir industriāla - daudz rūpnīcu, noliktavu, mājas arī praktiskas, kantainas, nedaudz glīšākas kā mūsu deviņstāveņu grupiņas, bet tik un tā pirmais iespaids ir tāds - nekāds... Vismaz saule mani lutināja!

Šeit pierakstīšu pāris vispārīgas iezīmes, kas iespiedušās atmiņu čupiņā. Bet par katru no apskates objektiem uzrakstīšu ko īsu atsevišķi, jo arī pašam gribās vēl salikt to kopā ar kādu papildus informāciju.


Pirmkārt: "Kā itāļi sāk rītu?" Brokastis ēst viņi nemāk. Tā vietā ieēd pāris cepumus vai kūciņu un izdzert vienu Espresso. Pie tam parasti to dara jau pa ceļam uz darbu, kādā no daudzajām kafeinīcām. Tajās galdiņu maz, toties lete gara, pie kuras tad arī tiek veikta rīta procedūra, neliela komunikācija. Un tad jau tiek steigts dienas gaitās.

Otrkārt: "Ar ko un kā itāļi brauc šajā galā?"
Tipiskais auto ir FIAT, tur nav jautājumi. Katrs otrais, ja ne pat vairāk. Jauni, veci, Pandas, Uno, Punto... Tad ir čupa Lancia, jūtami Smart, pārējās markas ik pa drusciņai. Ļoti maz ekskluzīvu auto, pa kādam mersedesam mana, bet maz. Viss pēc principa, jo mazāks, jo labāk! Un tad ir daudz, ļoti daudz motorolleru - Piaggio, Vespa, utt. Kopumā mašīnu ļoti daudz! Ielas piebāztas, sastrēgumi. Parkošanās pie mājas vēl trakāka kā Latvijā. Knapi mašīna tiek cauri ieliņai, kur abās pusēs atstātas mašīnas. Vai arī mēģina tur noparkoties... Jautri skatīties. Un šeit populārs ir termins - otrās rindas parkošanās. Labi, ja ieslēdz avarījas gaismas!
Braukšana pilsētā nav diži labāka. Ja Latvijā esam iemācījuši, ka gājēji ir kaut kas, reizēm pat ne uz gājēju pārejas, tad šeit tā tiešām ir "gājēju pārbrauktuve"! Joslām nozīmes nav, STOP zīme tiek uztverts kā ieteikums piebremzēt. "Dodiet ceļu" nozīmē iebraukt līdz pusei krustojumā un gaidīt, kad auto purnu var iespiest starp divām sekojošām mašīnām. Tas viss noved pie tā, ka mašīnas ir apskrāpētas, buktainas, ar apsistiem spoguļiem, tomēr pilda to vienīgo uzdevumu - ir transporta līdzeklis! Nevis kaut kas ar ko zīmēties...
Sabiedriskais transports ir, Bari kursē bars autobusu, ir vairāki Park&Ride stāvlaukumi ar īpašiem busiem, kas kursē centra virzienā. Kas mani pārsteidza - lielais trolejbusu vadu skaits, kas palicis un nav novāks no septiņdesmitajiem. Tagad tiek uzstādīta viena jauna līnija, kuru drīzumā cer palaist. Arī viens tramvaja-pilsētas vilciena zars uz lidostu atrodas būvniecības stadijā.
Un tomēr - sava ceļojuma laikā ne reizi neredzēju avāriju. Kā paskaidroja viens no itāļiem - viņiem esot pārdesmit nerakstītu likumu, kas šo haosu tomēr sistematizē! Prieks!

Treškārt: "Par ko runā itāļu vīrieši?"
Tikai viens temats... Reliģija, tas ir, futbols! Kur var tik daudz diskutēt, apspriest, pārrunāt. Tipiskā aina - pusducis itāļi stāv, smēķē un pēc kārtas izšauj savu viedokli. Katrs mēģina pierādīt savu taisnību. Papildiniet to ar tipisko priekšstatu par žestikulējošajiem un impulsīvi runājošajiem, bārdainajiem itāļu vīriešiem. Tā tiešām ir! Un nedod dievs atrasties kādā kafejnīca nedēļas nogales pievakarē, kad tiek aizvadītas Itālijas čempionāta spēles... Visi skatās, kliedz, sauc, lamā, sabļaujas ar otras komandas atbalstītājiem! Smieklīgi!

Ceturtkārt: "Kam ir stils?"
Tik daudz stila aksesuāru, kā šajā zemē, neesmu vēl redzējis. Protams, ka katram ir sačubināti mati, tad pieskaņotas brilles vai saulesbrilles (otrais ir tipiskākais, kaut vai tumsā...), kuras nes kāda zīmola vārdu. Versace, Dolce & Gabbana... Apģērbi, protams, arī nav nekādi švakie, dažādi aksesuāri, ķēdītes. Māk sevi izrādīt. Nu Bari gan nav tik traki, kā Milānā, bet par to cits stāsts. Īsi sakot - pucēties viņi māk!



Piektkārt: "Bauda"
Hannoveres laikā mums bija teiciens - "Genießen wie in Italien" (Izbaudīt kā Itālijā)! Tagad varu to tiekai apstiprināt. Vēl lielākus feinšmekerus neesmu pagaidām saticis. Ēdienu dažādība, laiks, ko patērē gatavojot un ēdot. Gribas teikt, ka itāļi dzīvo, lai ēstu. Bet nevis daudzumā, bet garšā! Kādas tik izvirtības nenotiek ar to pašu mums pierasto makaronu čupu. Kādi tik sieri netiek gatavoti - katram savs īpašais nosaukums. Maltīte parasti sākas ar silto ēdienu. Tad tam seko dažādu sieru, augļu baudīšana. Vēlāk tiek dzerta kafija ar saldo galdu. Un viss tiek darīts lēnām, satiekoties un aprunājot dažādus notikumus. Jauki!
Un ja esi lauku pusē, tad liela daļa labumu ir pašu taisīti, gatavoti, iegūti. Mājas vīns, dārzeņi un siers olīveļļā, kuras ir tīīīk daudz! Brālēna kūpināts speķis, Onkuļa siers, Kaimiņa audzētie augļi... Kā kārtīgos laukos.

Galvenokārt: "Dzīves ritms"
Esmu pieradis pie ikdienas steigas, nepadarīto darbu saraksta, laika trūkuma. Tur to nemana. Jā, ir kāds, kas steidzas, bet kopumā neliekas, ka būtu kas tāds, ko viņi varētu nokavēt. Dzīves ritms ir cilvēcīgāks - nesteidzīgas sarunas, tāds iekšējais miers. Un tieši tas ļauj izbaudīt to, ko dzīve sniedz! Tas ir kaut kas, ko vajadzētu nedaudz aizgūt! Ne tik daudz, lai kavētu visu, tomēr ņemt visu mierīgāk!

Iesaku jums turp doties, ja vēlaties baudīt. Nesteigties. Nav tā Roma, Parīze vai Londona. Bet tur var "Izbaudīt kā Itālijā"

otrdiena, 2011. gada 15. februāris

Valentīndiena pārdzīvota

Otrā lekcija notika un šobrīd liekas interesanta, jo būs arī praktiskā daļa ar datormodelēšanu! Kurss ir par Mikro un Nano škidrumu fluidiku. Šobrīd gan skaidra tik viena daļa. Otra vēl parādīšoties. Tikai kad?!

Vakarā bija kārtējā franču valodas lekcija. Uzzināju rezultātu tās eksim. Lai cik smieklīgi neliktos - bez jēdzīgas mācīšanās  un zināšanām izdevās nolikt ar 72 punktiem no 100... (Lai noliktu, vajadzēja vismaz 60). Pat zirgam jāsmejas.

Un franču valodas "laborā" atkal tikām pie smukas franču dziesmas. "Ļoti" piemērota Valentīndienai:


Reku var tikt pie vārdiem!

pirmdiena, 2011. gada 14. februāris

Otrais semestris

Labrīt.

Tikko esmu atpakaļ no pirmās lekcijas, kurai bija jāsākas 10.35. Es pat spēju piecelties un daudz maz laicīgi nokļūt līdz turienei, neņemot vērā pat burvīgo Beļģu lietu, kas jau atkal taisa slapjumu uz galvas. Pusizgulējies, miegains un jau nedaudz slapjš sastapu savus kursabiedrus, kuri ar smaidu sejā pavēstīja - lekcija nenotiek. Redz daļai kursabiedru, kas izvēlējušies "Projektu nanoelektronikā", šodien bija "info tikšanās". Un tā kā lekcija ar to pārklājās, tad bez jebkāda brīdinājuma to atcēla. Lieliski! Burvīgs jaunā semestra sākums. 

Tagad vismaz varēs līdz veikalam aiziet un iegādāties kādu pārtiku!

Back to business

Jā. Esmu nokļuvis atpakaļ studiju paradīzē. Nomainot Itālijas silto saulīti ar Beļģijas mākoņiem, galvā uzreiz raisās depresīvas domas par jaunā semestra studijām. Šodien jau sākas. Redzēs kā tad būs. Šobrīd vēl nav radusies vēlme atkal mācīties. Pilna galva iespaidu, labās un vieglās sajūtas, kas pavada tevi ceļojot...

Centīšos sakopot bildes, uzrakstīt arī jums kādus ieteikumus par Dienviditālijas piedzīvošanu. Jo tieši tas tur ir jādara - nav tur Romas cakas vai Venēcijas romantikas, toties ir iespēja darīt to, ko mana māsa pirms kāda laika minēja - apstāties, paskatīties, pabaudīt. Un tur to māk!

Iedvesmai - dziesma par lidošanu. Man ir ar bilde ar šī kunga statuju viņa dzimtajā pilsētā. Skaista!

sestdiena, 2011. gada 12. februāris

Nanostructured Bio-Macromolecules/ Nanostrukturētās Bio-Makromolekulas

Kursa nosaukums ir iznīcinošs! Kā leišu meitene, kas beigusi bioķīmiķus bakalaurā, tad viņai nav īsti skaidrs, ko tas vispār nozīmē, jo jēgas īsti nav! Loģiski, ka visas molekulas ir ar nano un pat mazāku struktūru. Un bio-makro varētu nozīmēt lielākās, kas piedalās bioloģiskajos procesos. Nu tāds neliels ievadiņš.

Kursa saturs sadalās 4 daļās, atbilstoši 4 pasniedzējiem. Tagad raugoties no pēc semestra skatu punkta, tad šīs daļas tikai daļēji līmējas kopā. Nav tā, ka liktos, ka tas ir viens skaists kurss. Tas ir obligātajā daļā, kā bioloģijas virziena kurss, 6 kredītpunkti!

Blokkopolimērs
1) daļā bija komunikablākais pasniedzējs. Ļoti simpātisks, draudzīgs. Neaizmirst par praktisko piegaršu, t.i. rādīja mums demonstrējumu, kā strādā pamperos esošais pulveris, arī par "privātajiem" logiem, kuriem pieslēdzot elektrību var mainīt caurspīdību (kā filmār redzēts, nezinu latvisko terminu, angliski - privacy window). Kas tad visu to spēj paveikt? Polimēri (garas molekulas, kuros atkārtojas viena un tā paša bāzes molekula (gan jau ķīmiķi smiesies par šādu definīciju)) ir atbilde. Tad nu uzzinājām, kā raksturo polimēru, ko nozīmē parametri, tad runājām par blokopolimēriem (tādi polimēri, kuros savienotas divas vai vairākas dažādas polimēru virknītes) un par to kā uzvedās to maisījums ar dažādām attiecībām, kādas struktūras veido. Kam tas vajadzīgs? To cilvēki saskata kā variantu pašsakārtošanās procesiem, dažādu struktūru iegūšanai. Vai nav jauki, ja ieber čupu ar polimēriem un pēc mirkļa tas ir nostājies izveidojot cilindriskas struktūras ar vēlamo attālumu!?

2) daļā runājām par proteīniem un to salocīšanos. Pasniedzējs arī feins, varēja priecāties mutiskajā eksāmenā - ja ko nezini, var palūgt palīdzēt, lai tiktu uz priekšu - netipiski KUL. Nu tad redzējās tās pašas aminoskābes, metodes un jēgu proteīnu dinamikai. Kam tas vajadzīgs? Lai saprastu, kā mēs paši strādājam, lai palīdzētu taisīt labākas zāles, lai ... lai... Kaut kādu apjausmu, kā tas notiek.

Protonu pumpis
3) daļā redzējām enzīmu nozīmi, to ietekmi uz reakcijas procesiem, arī dažādus kustības mehānismus dzīvajā dabā. Pasniedzējs izskatās pēc patrausla bioķīmiķa, tomēr eksāmenā varēja novērtēt KUL tipisko profesoru - bez atgriezeniskās saites, nedaudz skarbu, utt. Interesantākā daļa bija par kustības procesiem. Protonu pumpi, kas ražo enerģiju ATF formā, izmantojot H+ jonu koncentrācijas starpību. Kustība palīdz ko tādu uztaisīt. Iedomājieties, ka kaut kas tik mazs kā viens protons, kustoties cauri šim pumpim, spēj izraisīt rotācijas kustību. Un šī kustība, savukārt, radīt spēku, kas tiek izmantots, lai pārtaisītu ADF par ATF. Un to visu dara proteīnu čupiņa. Nav jau brīnums, ka cilvēki tic Dieva esamībai.


4) daļa bija diezgan dīvaina. Pasniedzējs stāstīja par Proteīnu datubāzi. Par to, kā tur tiek glabāta informācija. Kā to simulē. Un arī kā uzlabo. Parasti izmantojot programmas, kas samazina proteīna Gibsa enerģiju (loģiski, ka atomu čupa ir stabilāka, ja tā ir sasaistītāka. Nu tad sasaistot vairāk, iegūst mazāku enerģiju (jo saitēm tās ir negatīvas). Tā kā dabai parasti ir labi izdevies minimizēt, tad arī cilvēki cenšas pēc iespējas minimizējot struktūru, trāpīt tuvu dabai. Un tad nez kāpēc pasniedzējs vairāk runā nevis par jēgu, kā salocās, bet gan par minimizēšanas metodēm... Priekš kam? Laikam, lai atšķirtu dažādas pogas minimizēšanas programmās!

Papildus daudzajām lekcijām mums bija jāuztaisa prezentācija par tēmu, kas saistīta ar šiem tematiem. Jāsapludina kopā 3 dažādi raksti, pie tam visiem jābūt pietiekoši jauniem. Liekas, ka esmu jau minējis, ka kopā ar leišu meiteni taisījām par virziena maiņu baktērijas flagellas motorā. Tas ir unikāls, jo spēj griezties abos virzienos, tādējādi spējot nodrošināt mazajām kaitniecēm gan taisnvirziena kustību, gan virziena maiņu. To darot varēju pārliecināties, ka, lai saprastu šīs lietas dziļumos, vajag dziļas zināšanas bioķīmijā, tomēr principi, kā jau motoram, gan ir viegli saprotami. Un ja galvas saliek kopā cilvēki no bioķīmijas un fizikas, kaut kādu bildi var salīmēt! Tāpēc jau grupu darbs ir foršs.

Runājot par eksāmenu - ceru, ka nolikās, jo apjoms šajā kursā ir paliels, bet prasībās ir detaļu zināšana... Kopumā kurss interesants, tomēr arī te būtu daudz ko pielikt. Laikam esmu pārāk prasīgs!

piektdiena, 2011. gada 11. februāris

Semiconductor Devices/ Pusvadītāju ierīces

Arī šis jaukums bija viens no ievadkursiem, kas to vien spiež sejā - "Tev būs mācīties un saprast pusvadītājus..." Gluži kā bauslis.

Šim kursam bija divi pasniedzēji, abi nodarbināti pieminētajā IMEC, abi gara auguma. Pirmais ir arī programmas galvenais - ļoti feins un izprotošs. It īpaši runājot par programmas lietām. Otrs - tāds nedaudz ļaunā pasniedzēja tips, pie viņa arī nācās kārtot eksāmena mutisko daļu - jāsaka, ka eksāmenā ir kā misters "vēsais", tāds KUL tipa pasniedzējs.

Diodes kundze
Par ko tad te mācās? Sāk ar pamatlietām par pusvadītājiem no inženieru viedokļa - reku formula, priecājies! Un tad palēnām runā jau par konkrētām lietām. Pirmais pasniedzējs par pusvadītājiem un (P-N) diodi - vienkāršāko elementu, kādu bieži vien izmanto. Nu tad to sīki smalki izspēlē - kā strādā atkarībā no pieliktā sprieguma, kā tas izpaužas iekšienē, utjp. Otrajam tika MOSFET (Metāla-Oksīda-Pusvadītāja Lauka efekta tranzistors) un Bipolārais tranzistors.

MOSFET brīnums
Tā kā elektronika viņu skatījumā (tad jau arī būs jātic) dzīvo uz MOSFET, tad tam tika veltīts liels laiks. Lai vienkāršāk - sāk ar MOS daļu, tad pieliek klāt kontaktus un pastāsta, kas notiek. Tiek līdz reālam pielietojumam. No inženieru puses, protams.

Beigās ātri pārskrēja pāri bipolārajam tranzistoram. Nu tā, ka smadzene neskrien tam līdz.

Papildus dabūjām arī uzdevumus par šīm tēmām. Tos pasniedz PhD studenti, līdz ar to kvalitāte arī tāda - ka tik ātrāk tiktu vaļā.

Kopumā jāsaka, ka pasniedzēji cenšas izskaidrot, tomēr man liekas, ka kaut kas pietrūkst. It kā ir kursa teksts, tomēr arī tur runā ap un par, bet tik smuki kā grāmatās nav izklāstīsts. Es arī pats noslinkoju (šis bija pirmais eksāmens), nespēju saņemties sagatavoties. Un līdz ar to līdz kaulam tas viss galvā nav skaidrs.

Kopumā kursam būtu jābūt interesantam, jo tas ir diezgan reāls - vajadzētu izklāstīt kā tās štelles strādā, gluži kā HowStuffWorks mājas lapa! Tomēr materiālu, liekas, viņi sen nav atjaunojuši. Laikam laiks un vēlme nav to padarīt interesantāku. Un žēl, ka nepastāsta arī pas pusvadītājiem saules baterijās, kas ietilpst šī kursa "pilnajā" saturā. Varbūt pat labi, jo apjoms tāpat ir pārāk liels, salīdzinot pat ar 6 kredītpunktu kursiem. Kaut kā ļoti ieeiet detaļās, neuzsverot būtiskāko...

Un liekas, ka sava slinkuma dēļ šī kursa eksāmenu būšu nolaidis pa pieskari. Uzrāvos sākuma uz 1 no 3 jautājumiem, par ko atbildēt uzreiz nemācēju, kopā bija ap 20. Un tā kā biju gaidījis, ka varēs vismaz biku sagatavoties, nevis vajadzēs uzreiz bliezt ārā atbildi, tad... Nu jā, redzēs. Man taču tagad brīvdienas!

ceturtdiena, 2011. gada 10. februāris

Semiconductor Phycis/ Pusvadītāju fizika

Šis ir viens no ievadkursiem. Tas mēģina paskaidrot kā un kāpēc strādā burvīgie pusvadītāji. Īsāk sakot - kā zolīdi izprast pusvadītāju industrijas eksistences jēgu.

Pasniedzējs gados. Ar uzvārdu kā vienam no švakajiem beļģu aliem - Maes. Tomēr simpātisks un runātīgs. Ar vēlmi izskaidrot, kas galvenais. Mācību materiāls - lekciju slaidi. Par papildus naudu var nopirkt arī grāmatu - kursa tekstu, kas gan nav diži citādāka, jo pārsvarā slaidi satur lielu teksta daudzumu - līdz ar to grūti izsekot lekcijās galvenajam, jo paspēt visu izlasīt nevar.

Saturiski tiek iedots triecienkurss cietvielu fizikā - par kristālrežģiem, inverso režģi, Briljēna zonām, u.c. niekiem, kas tiek izmantoti kursā. Arī minimums kvantu fizikā, jo tomēr skaitās ievadkurss.

Intrinsic (kā tas ir latviski) pusvadītājs

Saturs ir teorētisks - tiek aprakstīts, kā tiek veidoti modeļi parādībām pusvadītājos. Sākam ar enerģijas zonām - aizliegto zonu, kā zonas veidojas. Tad par īpašībām, fononu iedarbību, jonu implantēšanas fizikālo ietekmi, dažādiem tuvinājumiem, kas ļauj aprakstīt enerģijas zonas, utt... Līdz tiekam uz Boltzmaņa transporta vienādojumu, kas redz "atrisina" visas mūsu problēmas! Tikai vajag skaitliski sarēķināt.

Var saprast, kāpēc ir svarīgs šis kurss... tiem, kas strādās šajā jomā. Es tiešām nevaru iedomāties, ka vēlētos domāt par to, kā uzlabot šo un to šajos pusvadītāju brīnumos. Brrr... Un tāpēc arī nespēju kursu mācīties ar patiku.

Arī uzdevumu sesijas tādas maģiskas, biku pa gaisu. Kaut kā nepiedur.
Fermī brīnuma pārvietošanās...
Jo tie Fermī līmeņi tiešām jau aknās sēž... Es ceru, ka mani saprotat. Redziet - ne visa fizika man patīk. Vērtīgākais no šī kursa noteikti bija nelielie cietvielu fizikas pamati, redzu gan, ka vēl jāpieliek, jo tas noteikti var noderēt.

trešdiena, 2011. gada 9. februāris

Structure, Synthesis and Cellular function of Macromolecules/Makromolekulu Struktūra, Sintēze un to Funkcijas Šūnās

Viens no ievadkursiem, kuru nākas ņemt, jo mani pamati bioķīmija ir tuvi 0. To pasniedz 4 pasniedzēji, starp kuriem ir arī 1 dāma, kas bija vienīgā sieviete - pasniedzēja manis ņemtajos kursos. Viss kursa saturs bāzēts uz grāmatu - "Principles of Biochemistry", kuru, protams, visiem studentiem ir ieteicams iegādāties. Man bija žēl vēl 70 Eur, tāpēc iztiku ar aizlienētu grāmatu uz eksāmenu.


1) daļa koncentrējas uz nelielu ievadu, atzīmējot tālāk lietotās ķīmisko savienojumu grupas, veidus, īpašības. Arī par ūdeni un polāriem, nepolāriem sķīdinātājiem, pKa vērtībām, u.t.t. Bet galvenais uzsvars tika likts uz to, kā notiek proteīnu sintēze un attīrīšana (purification). Tieši to arī dabūjām eksāmenā. Pastāstīt kā attīrīt noteiktu proteīnu ar konkrētām īpašībām. Tagad ir radusies apjausma par Gēla filtrāciju, Masas spektroskopija, antibodiju, katjonu, anjonu u.c. purifikācijas metodes. Interesanti, ja nav jālien dziļumos.

2) daļā uzsvars tika likts uz dezoksiribonukleīnskābēm un riboksinukleīnskābēm. Pasniedzējs bija spējīgs iemidzināt ikvienu, līdz ar to neko daudz nespēju atcerēties (galvā parasti aizķeras tik interesantākais). Ā! Skatījāmies kā dažādi "griezēji" pārgriež DNS, kur tie iedarbojas, kādi ir mehānismi. Tādi burkāni.

3) daļa bija interesantākā, manuprāt, jo runājām par bioloģijas informātiku - DNS transkripciju un pēc tam arī tulkošanu - aminoskābju savienošanu proteīnos. To pasniedza dāma - feini, jo viņa bija viena no retajām, kas tiešām saprata ievadkursa nozīmi. Centās uzsvērt būtiskāko! Parādīja filmiņas... Un mēs kā bērni priecājāmies par transkripcijas procesu. Un vēl pastāstīja par enzīmiem un to nozīmi reakcijās.

4) daļas pasniedzējs bija dikti sakarīgs, tomēr, stāstot par ogļhidrātiem un lipīdiem, neko aizraujošu neizdodas izteikt. Nu labi, par membrānām, kas pastāv šūnai, tās uzbūvi. Arī sensoru ceļi, kuri notiek caur membrānu, tika stāstīti. Žēl, ka tas paliek interesanti tikai tad, kad lasi grāmatā, eksāmena laikā.. :)

Ja tagad atskatās uz kursu - feins, žēl, ka pasniedzēji to nemācēja parādīt vēl interesantākā veidā un es nemācēju sevi vairāk samotivēt, lai mācītos patstāvīgi. Uz eksāmenu nedaudz palasīju grāmatu. Ir tiešām laba. Būs jāmēģina palasīt brīvajā laikā, lai pamati būtu biku stabilāki. Ir tomēr starpība starp pārdomātu grāmatu un puspārdomātu pasniedzēja lekciju.

otrdiena, 2011. gada 8. februāris

Materials Physics and Technology for Nanoelectronics/ Nanoelektronikas Materiālu fizika un tehnoloģija

Viens no obligātajiem kursiem. Tā uzdevums ir iepazīstināt studentus ar jaunākajiem attīstības virzieniem nanoelektronikā, to fizikālajiem principiem, limitiem, un tā joprojām. Katru nedēļu 2 lekcijas. Bija arī uzaicinātie runātāji.

Kursa satura īss izklāsts
Tātad, kursā aplūkots viss pēc kārtas. Sākām ar materiālu veidiem, kas tiek izmantoti MOS tranzistoru veidošanā, ar to īpašībām un materiālu piemēriem. Un tad lēnām pa vienam no attīstības virzieniem. Jo elektronikas attīstība balstās uz šo tranizstoru miniaturizāciju un efektivitāti - mazāki un ātrāki - ka tikai var sekot Mūra likumam. Nu tad turpinājumā nobaudījām tos virzienus. Gan ko labāk izmantot kā tranzistora oksīda materiālu, jo silīcija oksīda izmantošana redz sasniegusi limitu. Tad arī ko izmantot kā izolatoru starp kontaktu savienojumiem, lai mazinātu kondensātora efektu. Protams arī informācija par metodēm, kā var nodrošināt šo visu elementu izveidi - litogrāfija, epitaksija, jonu implantēšana... Katru metožu raksturojums. Beidzot ar kristāla režģa deformēšanu. Jā....

Kopumā patiešām milzīgs apjoms, tomēr, saprotot tranzistora uzbūvi un ražošanu, ļoti viegli iespējams saprast katra uzlabojuma iemeslus. Cilvēki izmisīgi mēģina atrast risinājumus, lai viss ietu ātrāk un ātrāk. Kur problēma? Vairs nevar tā kā iepriekš, vienkārši taisot mazākus un mazākus tranzistorus - viss ir palicis tik mazs, ka runājam par pāris atomu kārtu biezām kārtiņām. Un te arī parādās nanozinātnes pielietojums - izpētīt, saprast, atrisināt!

Un ko darīt, ja tevi elektronika un tranzistori nepavelk? Par laimi mums bija arī pāris lekcijas par magnētismu, optiskiem materiāliem (kā alternatīvu šobrīd izmantotajai elektronikai), organisko materiālu izmantošanu elektronikā.

Apjomīgs kurss, kurā apkopotas pat pēdējās tendences elektronikas jomā. To pabeidzot var sākt sekot līdzi vai iet dziļāk kādā noteiktā virzienā. Nezinu ko vairāk var pastāstīt!? Tik to, ka pasniedzējs ļoti feins un komunikabls. Un labākās lekcijas daļas ir tad, kad viņš sāk runāt par ne gluži ar materiālu saistītām lietām (tā saucamais "off topic"). Un tad izvēršas diskusijas vairāku minūšu garumā! Un arī viņa komentāri reizēm ir atcerēšanās vērti. Par vienu no parādībām viņš izteicās - "Gribi vai nē, bet fizika vienmēr nāks atpakaļ, lai kā to mēģinātu apiet"

Kas vēl? Semestra laikā bija nepieciešams sagatavot prezentāciju grupā par kādu no dotiem tematiem. Mēs (grupā ar beļģu un ķīniešu meitenēm un ukraiņu puisi) izvēlējāmies - OLED (organiskās gaismu izstarojošās diodes), jo tā bija viena no ne gluži elektronikas jomām. Un tā kā šī prezentācija sastāda daļu no gala punktiem, tad ir vērts piestrādāt. Cik atceros, tad arī par šo prezentāciju jums kādu informāciju ieliku.

Ko es ieguvu no šī kursa? Sapratni par elektronikas ražošanas un attīstības procesiem, kas palīdz saprast saistītu kursu saturu (un man tādi bija vesels pāris..). Otrā lieta - mūs iemācija meklēt rakstus, skatīties to atsauces, īsāk sakot, nedaudz strādāt ar zinātnisko literatūru.

Galu galā jēdzīgs kurss, ja tik nebūtu bijis arī piektdienās no rīta...

pirmdiena, 2011. gada 7. februāris

Mesoscopic Physics/ Mezoskopiskā Fizika

Šis ir kurss, kas atrodas obligātajā daļā. Kas tas tāds ir? "meso" ir vārds grieķu valodā ar nozīmi - pa vidu, vidējs. Nu tad šajā gadījumā runājam par fiziku vidējos izmēros. Vidējos? Jā - starp parastiem un ļoti, ļoti maziem (atomāriem) izmēriem. Turpat kur nano un mikro izmēri. Tā kā tā pati nanofizika bez man vai ir.

Kursā iezīmējās divas atsevišķas daļas, katrai savs pasniedzējs.

Grafēns
1) Elektronu transporta daļā tika apskatīts elektronu balistiskā transporta modelis, kvantēšanās efekti, grafēns, kā īpašs materiāls, atomu klasteri. Cilvēcīgi runājot - fizikālās parādības pie izmēriem vai temperatūrām, kad klasiskie fizikas likumi vairs nestrādā. Un tagad izrādās, ka vadot strāvu (elektronu baru) materiāls vairs neuzvedās kā pierasts, bet īpaši - mainās ar noteiktu soli - kvantējas. Tāpat arī īpašas struktūras, kas ļauj izpausties elektrona viļņa dabai, ļaujot tam "skriet cauri" šai struktūrai bez pretestības. Un tamlīdzīgi burkāni. Arī nedaudz par īpašo grafēnu, par ko šogad tika piešķirta Nobela prēmija fizikā.
Pasniedzējs zinošs un pieredzējis. Diezgan veiksmīgi ar karotīti baroja mums zināšanas, cik nu spējām ņemt pretī.

Stilīgas spēļmantiņas ar jaunākajiem supravadītājiem
2) Otra daļa bija par supravadītspēju. Tā ir materiālu īpašība pie ļoti zemām temperatūrām spēt vadīt elektronus bez enerģijas zudumiem (īsāk sakot - perfekti vadīt strāvu). Un viss tikai pateicoties elektronu draudzēšanās spējai. Tad nu mums bija ekstrēmi īss kurss par to, kā šie elektroni draudzējas, kādi ir parametri, kādas teorijas to apraksta. Un tad nāca jau mūsdienu pētījumi rezultāti, kurus veic šīs universitātes darbinieki, lai pilnveidotu supravadošos materiālus. Tā kā teorija ir pasmaga, tad izsekot šai daļai bija "Neiespējamās misijas" cienīgi. Pasniedzējs arī gados jauns, varētu būt, ka pirmo reizi lasa šo kursu. Man viņš asociējās ar sērferi. Tā nedaudz ne-profesorīgi...
Lai sagatavotos eksāmenam nācās lasīt grāmatu par šo parādību. Par laimi šim pasniedzējam galvenais bija sapratne "uz pirkstiem"!

Jāatzīst, ka fiziķi tomēr ir jēdzīgi - eksāmena apjoms bija atbiltošs 3 kredītpunktu kursam. Jautājumi - saturīgi, prasa izpratni. Un neliek kalt no galvas formulas... Jo arī kurss bija tik īss, ka tās izvest nav laika.

Kam tas viss vajadzīgs? Cilvēki mēģina izmantot šādus efektus īpašiem pielietojumiem. Piemēram, tā kā supravadītspēja netērē enerģiju, tad šādu stāvokli mēģina izmantot lielu strāvu gadījumos - lielu magnētisko lauku radīšanai (Magnētiskā rezonanse), transformatoros, un tamlīdzīgi. Šobrīd mērķis - atrast materiālus, kuriem šī parādība eksistē pie pēc iespējas augstākas temperatūras (šobrīd labākie ap -180 C)

Savukārt saprotot elektronu transporta parādības, iespējams radīt sistēmas, kurās tas notiek ļoti efektīvi. Attiecīgi uzlabojot šobrīd esošos parastos tehnoloģiskos uzlabojumus. Jo skaidrs, ka tā vienkārši uz priekšu netiks.

svētdiena, 2011. gada 6. februāris

Dutch Language and Cultures/Nīderlandiešu valoda un kultūra

Šis ir obligāts netehniskais kurss (organizē ILT), kas jāapgūst visiem eksakto zinātņu EMM programmu studentiem. Kāpēc? Visticamāk universitāte vēlas kaut kā nedaudz izglītot starptautiskos studentus, kas nāk no dažādiem pasaules galiem. Un Eiropas kultūrā ir atšķirības, it īpaši jau valodu un kultūru daudzveidībā. Daudziem studentiem no Indijas, Ķīnas liekas dīvaini, ka stundas laikā tu jau esi citā valstī. Un pēc divām jau vēl citā... Izmēri, izmēri...

Nu tad iedomāsimies baru šādu studentu (bijām ap 50) mēģinām satilpt mazā telpā. Kad pasniedzēja ieraudzīja, tad ātri vien mūs pārfīrēja uz lielu auditoriju ar kādām 150 vietām. Nu jā - ideāli valodu klasei, ne? Un kāds vēl sūdzās, ja valodu klasē ir padsmit cilvēki...

Pasniedzējas bija divas jaunas sievietes. Viena ar neizsīkstošu degsmi un optimismu, otra ar izskatu, ka šīs lekcijas viņai ir kā "nagla pēcpusē". Protams valodu kursam nepieciešams aprīkojums - grāmatas. Nu tad lūdzu, studenti - atveriet maciņus un bezmaksas valodu kursam nopērciet 60 Eur vērtu grāmatu un darba burtnīcu. Super!


Valodai kā tādai ne vainas! Izklausās kā nedaudz greiza vācu valoda. Gramatika pārsvarā vienkāršota vācu. Arī artikulu mazāk, lai gan joprojām sistēmas kā tie piederas vārdiem nav. Mācies no galvas. Materiāli atbilstoši. Var mācīties. Tomēr liekas, ka struktūra nav tik pārdomāta, kā bija, kad mācījos vācu valodai...


Protams, jēdzīgi "kačāt" valodas prasmes traucēja raibais un lielais studentu skaits. Protams, ka man izrunāt 
"Goedemorgen" ir vieglāk nekā kādam ķīniešu jaunietim, kuram ir arī lauzīta angļu valoda. Un kādi tad var būt mutiski viengrinājumi 50 cilvēku pulkā? Ne pārbauda, ne izlabo. Nekā... Škrobe, jo divas reizes nedēļā pa divām stundām pievakarē sanāk izlietot nejēdzīgi. Un protams, ka arī šāda mācīšanās ir labāka nekā nekāda...


Un jaukākais, ka grāmatā netikām pat pusē, kam būtu jābūt pirmajam līmenim... Tāpēc ir vēlme izmantot un pamācīties vēl pašam brīvos brīžos klāt! Ceru, ka izdosies!

Par laimi kurss ietver arī ko vairāk - bija 2 lekcijas veltītas kultūrai. Vienā tika apstāstīta gleznošanas attīstība un atšķirības starp Flāmu un Vidusjūras mākslu, vēlāk Flāmu un Nīderlandiešu. Otrā par komiksu vēsturi un attīstību, to jau blogā aprakstīju. Tā kāds paliekošs labums ir! 

Galā eksāmens - gan jāraksta, gan jārunā, gan jāatbild uz "kultūras jautājumiem". Rezultātu redzēs, bet kaut ko jau izspiest spēju! Tik ar milzīgu piepūli mēģinot nepateikt kādu vācu vārdu!

Ik kan een beetje nederlands spreken! 

P.S. Grāmatas stāsts ir ļoti bezjēdzīgs - kā itāļu puisis Paolo Sanseverino dodas uz Beļģiju ekonomiku studēt. Un viņi mēģinājuši "ziepju operu" no tā uztaisīt. Reku piemērs:

Quindici Formaggi

Nu ko cienītie. Es dodos atpūsties. Lai jums nebūtu garlaicīgi, esmu sācis uzrakstīt nelielus aprakstiņus par saviem kursiem (kas gan jau lielajai daļai ir garlaicīgi). Tiem būtu jāparādās katru dienu pl.20.00.

Lai Itāļu pasta, siers un kultūra, bet galvenais - draugi - ļauj nedaudz izmukt no Beļģijas pelēcības, lai ar jauniem spēkiem mestos jaunajā semestrī.

Aiziet!

Atskaite

Nosmeķēto sarakstam pievienojas:

#48 Maredsous Blonde
Tas ir 6% stiprs gaišais alus, kurš man neiet pie sirds. Garša nedaudz atgādina kaut kādu nepabeigtu rūgtuma maisījumu. Nav vērts

#49 Chimay Blue
Šis ir 9% tumšs brīnums. Ja pārējie Chimay man neiet pie sirds, tad šim ir kas tuvs man patīkamajai Leffe Bruin un Grimbergen Dubbel garšai. Mierīgs, garša neizliec, tomēr arī nekož pretī. Es saku, ka jāpamēģina - protams, atbilstoši atdzesēts.


#50 Grimbergen Goud
8% gaišais alus no labā Grimbergen brūža. Smeķē, tomēr nekas sevišķs. Ir nedaudz kreptīgums, bet nevaru teikt, ka izraisītu garšas kārpiņu salūtu.

sestdiena, 2011. gada 5. februāris

Latvijas ballīte

Lai beidzot izdotos tikt vaļā no atvestajiem Latvijas cienestiem, vajadzēja uzrīkot Latviešu ballīti. Tad nu ar latviešu meiteni Baibu saorganizējām nelielam bariņam eksāmenu beigu atzīmēšanu ar nelieku latviskuma piedevu. Kas ietilpa šajā nelielumā?

  • Vārīti pelēkie zirņi ar speķi un sīpoliem, mmmm....
  • Melnais balzāms ar upeņu ievārījumu (omes taisīto), imitējot ko līdzīgu ziemas slimību apkarošanas līdzeklim. (upeņu sulu šeit neatradu, bet sīrups bija kaut kas dīvaini salds...)
  • Ķiploku grauzdiņi (krievu preču veikalā bija Vācijā ražota rupjmaize ar nosaukumu - "Latviešu rupjmaize" :))
  • Rupjmaize ar desu un gurķīti.
  • Zefīrs, šokolādes
  • Maizes zupa ar putukrējumu
  • Latvijas hokeja izlases krekls
  • Latvijas karoga lentītes ap roku
  • Filma latviešu valodā - Rīgas Sargi (starp citu, nedaudz nav labi ar angļu subtitriem, manuprāt...)
  • Latviešu mūzika (PV, Labvēlīgais tips, Gustavo)
Latviešu orgkomiteja
Un kā? Cilvēkiem garšoja ēdieni un dzērieni! Tā kā visiem bija lustīgs atpūtas režīms, tad čalas, runas un joki nonāca arī līdz dejām. Latviešu zaļumballēm nav gatavi, toties, kad mans kursabiedrs uzlika savus salsas un merenges ritmus, tad gan visi sāk mēģināt kustēties. Ai, ai, ai... Kāda globalizācija! Bet nu vismaz meitenes izgrieztas, puiši izkustējušies, eksāmenu beigas nosvinētas un rezultātus negribās pat redzēt!

piektdiena, 2011. gada 4. februāris

EMM-NANO

Pirmais semestris ir aizvadīts, tāpēc uzkrāta pietiekoša sapratne par to, kas un kā notiek. Un beidzot ir laiciņš atbilstoši par to pastāstīt jums. Ceru, ka būs interesanti uzzināt par manis studēto programmu, pirmā semestra kursiem un to saturu. Kā mana ome lūdza - "nedaudz ielaist manā zinātnes pasaulē". Nu tad centīšos!

Jau 4 mēnešus studēju Erasmus Mundus Master in Nanoscience and Nanotechnology (Erasmus Mundus Maģistra programma Nanozinātnē un Nanotehnoloģijā), saīsināti - EMM-NANO.

Sāksim ar nosaukuma izskaidrošanu. Erasmus Mundus Master ir maģistrantūras studiju programmu grupa. Parasti šīs programmas veido Universitāšu bariņi, tādējādi ietverot ar ERASMUS vārdu saistīto studentu mobilitāti, jo studentiem, lai iegūtu diplomu, nepieciešams pamācīties vairākās no universitātēm. Kas par to maksā? Eiropa! Tā finansē gan stipendijas, gan mācību maksas eiropas savienības un citiem studentiem. Mērķis? Veicināt sadarbību universitāšu starpā, kā arī pievilināt spējīgus studentus Eiropas tirgum.

Tagad esam tikuši līdz Nanozinātnei un Nanotehnoloģijai. Kas tad tie par brīnumiem? Cerams, ka būsiet dzirdējuši par mērvienību - nanometrs. 1 metrā ir 1'000'000'000 nanometri. Tātad - kaut kas mazs. Tad kāpēc vajadzētu ko tādu studēt? Būsiet dzirdējuši mūsdienu tendenci - doties miniturizācijas virzienā. Redzam taču, cik ļoti attīstās elektronika - mobilie telefoni palikuši mazāki un daudzfunkcionālāki, fotokameras, kurās var saglabāt vairākus simtus bilžu, ietilpst žaketes kabatā, datori palikuši daudz spēcīgāki, varam spēlēt ne tikai tetri! Un lai to panāktu, vienā un tajā pašā vietā jāieliek vairāk! Šobrīd elektronika ir tikusi līdz šiem - nano izmēriem. Protams, ne jau tikai elektronikā esam nonākuši līdz šiem izmēriem. Optikā jau kādu laiku tiek izmantoti dažādi pārklājumi, gaismas vadi, citi nieki, kuru īpašības bieži vien nosaka maģiskie nano izmēri. Tāpat arī bioloģijā, bioķīmijā - cilvēka šūnu uzbūve, metaboliskie procesi, zāļu iedarbība, slimību iemesli, un tā joprojām! Nav jau jābūt visiem objekta izmēriem tik nelieliem. Pietiek, ka biezums, kaut vai iekšējā struktūra atrastos šajos izmēros. Un te parādās pavisam jaunas problēmas, efekti. Kvantēšanās fenomens nāk ciemos. Un, lai varētu strādāt ar lietām šajos izmēros, ir jāmācās un jāsaprot parādības, kuras tiem raksturīgas. Protams, tagad tas NANO jau ir trends, reklāma. Daudzi runā par to kā par īsto un vienīgo nākotni. Protams, perspektīvi tas izskatās.

Programmas struktūra
Tagad pārdesmit vārdos par pašu programmu. Tiem, kam ieinteresēs - reku mājaslapa, kurā var atrast visu aktuālo informāciju. Šo programmu veido 4 universitāšu grupa (ja nemaldos, tad piedalās arī 3 izpētes institūti): Lēvenes Katoļu universitāte (KUL) Beļģijā, Drēzdenes Tehniskā universitāte Vācijā, Čalmersa Tehniskā augstskola Zviedrijā un šogad pirmo reizi Žozefa Furjē Universitāte Grenoblē, Francijā (aizstāja TU Delft). Sistēma tāda, ka pirmo mācību gadu visi studenti sāk KUL, savukārt otrajā gadā, atbilstoši sevis izvēlētajam virzienam, dodas uz kādu no pārējām 3 parteruniversitātēm, kur seko specializācijas kursiem un izstrādā maģistra darbu. Iespējamie studiju virzieni ir nanofizika, nanoķīmija, nanoelektronika, biofizika, bionanotehnoloģija. Ja ņem vērā, ka pirmais gads visiem kopā, tad diezgan interdisciplināra programma. Un pirmais gads KUL arī tāds ir - ievadkursi tajās nozarēs, kurās nekādas pieredzes nav, un pa vienam kārtīgam kursam katrā no virzieniem. Blakus tam ir iespējams paķert kādu specializācijas kursu pēc interesēm. Un kā kā putukrējums pa virsu - flāmu valodas kurss un kāds ne tehniskais kurss.

Par saviem kursiem vēlāk uzrakstīšu plašāk. Te vēl pierakstīšu tendences un pagaidām esošos +/-.

Paralēli šai programmai, KUL ir vēl divas vietējās programmas ar tādu pašu nosaukumu - viena angļu valodā, otra flāmiski. Līdz ar to kopā sanākam prāvs pulciņš. Tomēr programmām ir nelielas atšķirības, tāpēc ne visi kursi sakrīt, citi tiek pasniegti tikai flāmu valodā vai tikai angliski.

Esam cilvēki no ļoti dažādiem virzieniem (fizika, bioloģija, ķīmija, materiālzinātnes, elektronika, datori...), tad arī sapratne ir dažāda, kas mēdz patraucēt. Liekas, ka arī pasniedzēji bieži vien nezina kādā līmenī mācīt. Ja runājam par nacionālo sastāvu, tad esam:
3 no Eiropas Savienības: beļģu pusis, leišu meitene un es;
vēl 2 no A-Eiropas - ukraiņu puisis un krievu meitene;
5 no Indijas puses, 6 no Ķīnas, 1 turks, 1 dominikānis, 1 indonēzietis, 1 palestīnietis;

Līdz ar to diemžēl sanāk tādas kā kopienas - ķīnieši un indieši ar savējiem, nu neliels bariņš paliekam. Par laimi neesam vienīgie studenti Lēvenē, bet žēl, ka bieži vien vairāk par čau un kā iet neviens nevēlas pasākt.

Šobrīd jūtams liels uzsvars uz elektroniku, kas principā ir nanozinātnes lielākais bīdītājs - gan kursu izvēle, gan studentu skaits ar šo virzienu, gan obligāto kursu saturs - diezgan daudz tiek dots šim virzienam, saprotami, bet cerams, ka noderēs arī man, kurš neraušas pie tranzistoru virknītēm.

Universitātei ir e-studiju platforma TOLEDO, kas tiek izmantota informācijas ievietošana. Tāpat kā LU, arī šeit viss atkarīgs no pasniedzēja - cik un kā viņš vēlas ieguldīt darbu. Ir priekšmeti, kur tiešām ir tā karotīte. Citur tev jākasa stundām aiz auss, lai saprastu par ko šis kurss ir.

Arī kursu izvēlei izmanto e-platformu, kurā automātiski tiek izveidots arī iknedēļas lekciju saraksts. Žēl, ka nav savietojams ar citiem kalendāriem.

Ja runājam par finansiālo pusi - eiropiešiem stipendija ir 500Eur, pārējiem (ārpus ES) pienākas 1000Eur mēnesī. Šai programmai ir papildus atbalsts no programmas īstenotājiem - līdz ar to aptuveni pusi no stipendijām piešķir konsorcijs (universitāšu un izpētes institūtu grupa) - laikam jau, lai vēlāk piesaistītu sev absolventus.

Kopsavilkums:
+ Ir jēdzīga stipendija;
+ Kursu saturs ir ļoti aktuāls, up-to-date;
+ Partneruniversitātes ir starp vadošajām šajā jomā Eiropā;
+ Pārsvarā pozitīva un jauka pasniedzēju attieksme;

- Vienveidīgs studentu nacionālais sastāvs, maz eiropiešu;
- Pagaidām jūtams izteikts uzsvars uz nano-elektronikas nozari;
- Pasniedzēju pedagoģiskās spējas nav augstā līmenī;
- Pagaidām ļoti sauss saturs - nekādu praktisku darbu;

Ceru, ka labākais vēl tikai priekšā!

ceturtdiena, 2011. gada 3. februāris

Restorāna ekspertīze

Vakardien pienāca kārtējai pirmajai reizei šeit Lēvenē - restorāna laiks!

Tā kā leišu meitene Giedre vēlējās pateikt čau, jo viņas ERASMUS semestris beidzas, tad kopistiski devāmies ieturēt maltīti laikam redzamākajā Lēvenes restorānā - Notre Dame, Quasimodo. Atrodas pašā centrā, Grote Markt - skatiet karti.


Jāsaka, ka restorāns milzīgs, tāda sajūta, ka pa visu kvartālu... Iekārtojums vienkāršs, principā vienkārša vieta, kur paēst. Toties iespēja rezervēt galdiņu grupai - mēs bijām padsmit!

Kā jau parasti - sākumā pasūtam dzērienus. Patīkami - alus nedaudz lētāks kā lielā daļā krogu. Nu tad viesmīle pieraksta visiem pēc kārtas. Un pēc kāda laiciņa atnes. Un tad sāk taujāt, kurš ko pasūtīja. Izskatās smieklīgi, katram pārprasa... It kā grūti pierakstīt secībā!

Ēdienu izvēle nav pārāk liela, bet izvēlēties var. Zupas, Salāti, Tostermaizes, Pasta, Zivis, Gaļas ēdieni... Pa kādiem 5 no katra. Laikam īsti gaļas ēdieni nav īpaši modē.

Pats izvēlējos Pastu šefa gaumē - spagetti ar mērci, gaļas gabaliņiem, sēnēm, sieru. Garšīgi, man gan liekas, ka man sanāk līdzīgi garšīgi. Protams, ka arī šeit viesmīle pieraksta ēdienus. 

Par viesmīļiem/viesmīlēm!
Mums sanāca ilgi izvēlēties + pļāpājām paralēli. Man sanāca neuzķert mirkli kad man viesmīle prasa, jo atradās otrā galda pusē un es runājos ar cilvēkiem pavisam citā pusē. Un tad pamanu ka uz mani gaida, es pārjautāju "ko, lūdzu?" Viesmīle tik skatījās uz mani. Tad es pārjautāju vai beidzot vajag pasūtīt ēdienu. Un viņa tik nocirta "jā", tā it kā es būtu dzīves problēma...
Atnesot ēdienus, protams, atkal sākās spēle - kas kuram pieder. Savukārt, vācot nost, bija sajūta, ka visu galda saturu par katru cenu sagrābs... Kaut kāda neredzēta agresivitāte. Izskatās, ka dara visu, lai negribētu saņemt dzeramnaudu.

Cenas? Es samaksāju 11 Eur - par pastu un alu. Nav tik traki, tomēr nav arī lēti. Ja grib kādu kārtīgu gaļas ēdienu un dzērienu, bez 15 Eur neizdosies. Tāpēc pieturēšos vien pie maltītēm mājās.

trešdiena, 2011. gada 2. februāris

Izskriets no eksāmeniem!

Šodien beidzot pakustināju savas kājas. Devos paskriet. Mērķis - reku kartē. "La Foresta". Apskrēju riņķī - izskatījās ļoti dīvaini. Sēta riņķī, ēka milzīga, bezmaz nekurienes vidū...



Kopumā sanāca kādi 8km! Un atskrienot mājā gribējās paskatīties, kas tad tas par brīnumu īsti ir.

Palasot viņu mājas lapā, izrādās - pēc 2. kara uzcelts kā klosteris. Šobrīd, daļā iespējams rīkot pasākumus, droši vien team-building, utt. Vai arī reliģiskas un spirituālas lietas!?

Bet jā, re ka pat klosteri Beļģijā māk pelnīt naudu. Nu vismaz ne tikai ar alus brūvēšanu.

Pārdzīvots

Pirmā sesija ir pārdzīvota. Ar sajūtu, ka lielākā daļa eksāmenu vajadzētu tomēr būt noliktiem. Nu skatīsimies, bet tas pēc 2ām nedēļām.

Šobrīd laiks izkustēties, lai nukleotīdi, enzīmi un pārējie pēdējā laika draugie atslābtu un varētu nedaudz ievilkt elpu!

Tieši prasās pēc dziesmas Like a G6...


Finally, endlich, nakonjec, beidzot, finalement, eindelijk!

otrdiena, 2011. gada 1. februāris

nākošais

Pēdējais eksis, kas jāpārdzīvo ir - Structure, synthesis and cellular function of macromolecules. Netulkošu. Mācīšos. Lūk, jums atbilstošs mūzikas gabals, lai pievienotos manai vēlmei tikt galā ar šo eksāmenu!

PCR