ceturtdiena, 2010. gada 21. oktobris

Autobuss un autobusi

Lai atsvaidzinātu rakstu krājumu, nepieciešams iekļaut kaut ko, kas nesatur informāciju par nobaudīto alu, citādi TEV, manu dārgo (vai ne ļoti) lasītāj, sāks likties, ka tik to vien es te daru. Tā tiešām NAV! :)


Šodien devos uz centru izpildīt drauga pienākumu (Jā, Jāni, tikai tevis dēļ). Es būtu varējis izstiept diendusu, tomēr bija jāveic īpašais uzdevums. Nu tad es iekāpu savā mīļajā autobusā Nr.2.

Brauciens kā parasti. Uz centru. Prasa laiku. Piestājam pieturās. Un kā parasti arvien vairāk un vairāk cilvēku iekāpj. Nu un autobuss acīmredzami piepildās. Tomēr! Cilvēki ir tik nīgri - negribīgi saspiesties, lai citi ātrāk iekāptu. Vadītājam atkal un atkal jāatgādina. Smieklīgi, ka šo cilvēku daudzumu nevar salīdzināt ar rīgas saspiestajiem trolejbusiem pīķa stundās vai vēl nez kad. Te katram bez maz vai pienākas kāds puskvadrātmetrs. Un to viņš/viņa negrib atdot!

Arī lai izkāptu ir jāspiežās. Nav tā kā māmiņa stāstīja par Briseles tramvaju! Un arī vadītājs brauc kā traks, satiksme tāda pati. Tomēr - viscaur ir miers. Neviens par neko nelamājas, nenoskurinās. Neko! Ar izpratni un toleranci, pat ja otrs dara nepareizi!

Tāda ir Lēvene! Un man liekas, ka arī visa flāmu puse. Brisele jau ir citādāka. Un liekas, ka arī Valonija.


Kas vēl jāzina lietojot autobusu Lēvenē!



Pakalpojumu sniedz DeLijn. Viens brauciens pērkot autobusā maksā 1.5 Eur. Ja iepriekš nopērk karti par 8 Eur - tā paredzēta 10 braucieniem, gandrīz 2 reiz izdevīgāk. Maksa atkarīga no zonām. Informāciju var atrast mājas lapā, pat angliski.

Studentiem tiek piešķirta bezmaksas karte - norādītam reģionam! Piemēram, braucot līdz IKEA, ir jāpiemaksā. Bet tā - par brīvu! Toties katru reizi jāievieto karte lasītājā, kurš ir diezgan "sievišķīgs", jo prasa precīzu pieeju. Arī studentu apliecībai vienmēr jābūt klāt - jo uz biļetes ir uzrakstīts kods. :)

Autobusi kā tādi nemīl sekot grafikam, satiksme tam tikai palīdz. Līdz ar to sajūta kā mājās! Tāpēc priekšroka šajā pilsētā ir velo! Un visi tos respektē, jo nevēlas ķezu - tīrīt sekas!

Arī autobusu maršruti ir ne ļoti izdevīgi, iet caur centru un tad pašķīst uz malām. Un vēl viens autobuss, kas kursē pa Lēvenes Ring!

Piektdienu un Sestdienu vakaros ir arī nakts autobusi. Reizi stundā. Tā kā var atpūsties, pat ja dzīvo nomalē. Protams, velo ir labāks. Tik tad jābūt prātīgam ar jautrības radīšanas metodiku.

Tādi banāni!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru