trešdiena, 2012. gada 31. oktobris

Les Invalides

Les Invalides un iespaidīgais kupols
Nacionālā Invalīdu Residence jeb L'Hôtel national des Invalides ir viens no iespaidīgākajiem ēku kompleksiem Parīzē. Kupols redzams jau pa gabalu, parkveida zāliens ļauj ēkai dominēt skatoties pat no otra Sēnas krasta.

Ēka celta 17. gs. septiņdesmitajos gados. Projektu veicinājis Luijs XIV, radot ēku kompleksu vecāka gada gājuma un neveselo karavīru izmitināšanai un apkopšanai. Turpat arī uzcelta kapela (Église Saint-Louis des Invalides), kuras kupols paceļās pāri ēkām jau kopš 18.gs sākuma. Pat ASV kapitolija ēkas izskats esot iespaidojies tieši no Les Invalides.

Ko tad es te tādu vēsturi aprakstu? Nu šobrīd daļā no ēkām ir izvietoti muzeji - var aplūkot modernu ekspozīciju, kas veltīta abiem pasaules kariem, ar lielu daudzumu video instalāciju, izlasītu uzskates materiālu, protams, no franču skatu punkta. Vēl varat atrast 13.-17.gs bruņas un ieročus un citas ar militāru raksturu saistītas izstādes. Savukārt kapelā atdusas zināmi ļauži, sākot ar Napoleonu...

Neskarieties pirmā pasaules krara laika taksim!
Tad nu sestdien, pastaigas pa Parīzi laikā, brīdī, kad sākās lietus, patvērums tika meklēts tuvākajā muzejā. Un tas bija šis. Biju šo jau nedaudz apskatījis iepriekšējā Parīzes apmeklējuma laikā. Ēka man patiešām patika jau toreiz un ekspozīcijas joprojām izskatās bagātīgi interesantas.

T-34 un Katjusha un mans ciemiņš
Šoreiz gan atmosfēra bija īpaša. Apkārt staigāja formās tērpti jaunieši - laikam kādas militāra rakstura organizācijas biedri - gluži kā jaunsardze Latvijā. Izskatās interesanti visi puiši ar tikai augšpusē atstātiem garākiem matiņiem, bet sānos apdzītiem, meitenes ar savāktiem matiem. Tad nu staigā pa muzejiem, kapellu ar saviem parādes tērpiem.

Napoleona sarkofāgs
Jā, un Napoleons atdusas ļoti prestiži... Apskatiet šo ēku, ja izdodas. Skaista.

otrdiena, 2012. gada 30. oktobris

Otro nedēļas nogali pa Parīzi

Vitrāža iekš St-Gervais
Otro nedēļas nogali pēc kārtas man bija ciemiņš - šoreiz maģistrantūras kursabiedrene Tatjana, kas šobrīd kļūst par doktoranti Vācijā. Un ja ir ciemiņš, tad bez Parīzes apskates neizpalikt.

Meklējot viduslaiku ieliņas Le Marais
Laiks bija vēss, bet saulains, attiecīgi piemērots staigāšanai ar nelieliem pietures punktiem kafejnīcu, muzeju vai kā līdzīga izskatā.

Uz ciemiņu nepieklājīgi norādu ar pirkstu, iekš Place des Vosges
Vienu dienu ceļi veda pa vecākām Parīzes daļām, ar kājiņām čāpojot pa bulvāriem, cauri dārziem.

Suns sargā ķirbjus uz Avenue Bosquet
Otrā dienā izmantojām sabiedrisko transportu, lai apskatītu nedaudz modernāko Parīzi.

 
Ģimenisks skats uz Triumfa arku un gaismas spēles biroju ofisu debesskrāpjos, La Défense

Tad nu te padalos ar Jums šajos divu dienu iespaidos!

Saule un karsta šokolāde Cité Universitaire

pirmdiena, 2012. gada 29. oktobris

Falafel pa īstam

Jau rakstīju, ka nesen iepazinu tādu ēdienu kā falafel. Tobrīd tikai vizuāli. Nepagāja ne nedēļa un šo ēdienu esmu iepazinis arī reāli.

Īsā rinda pie "The Best of the Street!"
Tipiski ir iegūt savā valdījumā maizes sendviču (kaut kas pitas maizei līdzīgs) ar dārzeņiem, mērci un pāris mistiskajām falafel bumbām. Izskatās tās brūngani apceptas, bet kad nokod pusi, tad vēderā slēpjas zaļa masa, kas visticamāk atbilst solītajam zirņu un pupiņu grūdenim.

Vizuālais izskats
Nu kā tad garšo? Nu tā dīvaini. Dārzenīši labi, mērce ar, bet gaļa tur jūtami pietrūkst.. Laikam pārāk pierasts pie vācu kebabiem.. Varbūt, ka veģetāriešiem patiktu labāk.

Starp citu - forši, ka tur sastāvā ir arī baklažāni, kas vismaz manā uzturā nav parādījušies visai bieži. Līdz ar to kaut kas citādāks un jauns.

piektdiena, 2012. gada 26. oktobris

Musée Carnavalet un kultūra

Pagalms pie ieejas muzejā ar Luiju XIV
Sestdien beidzot aizčāpoju līdz kādam muzejam. Lielākie jau tā kā redzēti citās reizēs, tāpēc izvēle krita par labu muzejam par Parīzes vēsturi - Musée Carnavalet. Muzejs atrodas vienā no bagāto ģimeņu privātmājām, labajā Sēnas krastā, Le Marais pilsētas daļā, kas savā laikā bija aristokrātu rajons. Kā jau bagātnieku māja, tā ir plaša, cik saprotams, saglabāta pēc iespējas oriģinālajā izskatā.

Cilvēktiesību deklarācijas dokuments, no Franču Revolūcijas laika
Tad nu iegāju iekšā - patīkami, ka pastāvīgā ekspozīcija ir bez maksas jebkuram! Apskatos karti, redzams, ka telpas sadalītas pa gadsimtiem. Sākot no 16.gs. līdz 20.gs. ar nelielu piedēkli, kurā redzami ļoti aizvēsturiski atklājumi (Senatne līdz Gallo-Romāņu laikam) un mazu daļiņu, kas veltīta Revolūcijai ar visu Robespjēru priekšgalā. Sāku klīst, jo nekāda konkrēta nolūka man nav, kā tik gūt vispārēju iespaidu. Tad nu iespēju robežās sekoju laika ritējumam.

Muzejā vairāk ir pulcētas mākslinieciskās vērtības no šiem gadsimtiem, līdz ar to ir iespēja slīdēt cauri istabām, kas iekārtotas kā šo laiku raksturojoši piemēri. Telpas iekārtojums, apdare, mēbeles, mākslas darbi, trauki, kas tik vēl ne. Zīmītes gan tik franciski, esmu par slinku lai sīki sekotu līdz šim fenomenālajam mākliniecisko vērtību daudzumam. Tā vietā slīdu un apbrīnoju. Auduma apdare, tādi kokgrebumi, trauki, kur nu vēl gleznas vai tās pašas gultas! Daudz, daudz tā visa - nebeidzami! Biju gan cerējis uz informatīvi vēsturisko daļu - to nāksies meklēt citur.
Tepiķveida glezna.
Visu laiku muzejā esot galvā dauzījās doma par manu sajūtu par latviešu un franču kultūru atšķirībām... Acīm redzams ir tas, ka laikā, kad mēs arām laukus, audām segas, taisījām dzintara rotas un dziedājām tautas dziesmas, francūži gleznoja, rakstīja, domāja un darīja lietas, kas pat šodien izraisa apbrīnu, liek ieplest acis miljoniem muzeju, Parīzes un Francijas apmeklētāju. Nu labi, ne jau visiem tas bija pieejams arī Francijā - bet būtiska daļa tā bija. Vienkārši šo kultūru izmēri ir tik ļoti atšķirīgi. Un to es sajūtu - es nejūtos šādā kulturālā bagātībā mājīgi, varbūt arī nedaudz neomulīgi, jo man bērnībā nav bijuši stāsti, kā lielais vadonis Napoleons pieveica visu, ko vien varēja, vai kāds mākslinieks ir gleznojis šo vai to brīnišķo gleznu, manī šī kultūra nemājo tik dziļi. Savukārt pretējas sajūtas ir senāko muzeja eksponātu daļā, kur parādītas vienkoča laivu paliekas, ko cilvēki Neolīiskā laika apmetnēs veidojuši Bercy apkārtnē, arī citas tā laika arheoloģiskās vērtības.

Senās laivas paliekas
Laikam mājīguma sajūta atkarīga no manas dabas. Labāk varu pieņemt to, ko saprotu. Senā kultūra mums tomēr ir līdzīgāka. Nu līdz Romiešu laikmetam... Tāpat ir ar tēmām, kas saistītas ar mūsdienīgākām lietām - Pasaules kariem, tagadni. Bet ne par laiku un kultūru, kas ir tur pa vidu. Tur franču kultūras mantojums, kas viņiem ir, atstāj mūs vienos vārtos... Bet citādi taču nevar būt! Paskatamies uz vēsturi un to, ko latviešu tauta šo laiku darīja.

Protams, šo kultūru varu mācīties, iepazīt. Un ja jau te esmu, tad mēģināšu ķert šos pavedienus, kas ir veidojuši arī šodienas Franciju. Bet tā nekad neaizvietos manas latviskās tautasdziesmas, Kurzemes-Zemgales hercogisti, latviešu strērlniekus, utt. Latviešu kultūra mani ir veidojusi par tādu, kāds esmu!

Nu tā es tur klīdu pa muzeju, skatot un iepazīstot. Savukārt izejot no muzeja, lēni staigājot pa Parīzes ielām, radās otrā lielā doma. Nu ir šī kultūras līmeņu starpība. Nezinu es Monē darbus no galvas, neatpazīstu Rodēnu tik uz to paskatoties, tomēr tā ir pagātne. Tagad taču gan es, gan francūži staigājam pa tām pašām ielām, iepērkamies turpat. Izbaudam to pašu mākslu. Protams, ka viņu kultūra un lielais mantojums no iepriekšējām paaudzēm tīri praktiski ir devis citādāku, daudzās jomās lielāku bagāžu. Tāpēc tas ļauj soļot dzīvē uz priekšu vieglāk. Nu nav mums Rīgā dzīvokļu apbūve milzīgās platībās jau no nez kura gadu simta. Nav mums tiltu pāri Daugavai kur vajag un kur nevajag, lai arī tie ļoti būtu vajadzīgi. Nav daudz kā, jo nav bijusi iespēja to radīt. Bet tas taču nekas! Viss vēl ir priekšā. Tā vietā mums ir skaidrāka galva, kas nav piesātināta ar nepieciešamību pusdienlaikam veltīt vismaz stundu, nodarboties ar tādu birokrātiju, ka mati nosirmo vai streikot par katru brīdi, kad liekas, ka atņems vienu konfekti no konfekšu maisa. Šis vienkāršums ļauj lietas saskatīt skaidrāk. Tāpēc atliek tiki katram izmantot savus talantus un nesavtīgi strādāt, lai varam celt savu un citu dzīves, kā arī kopējo mantojumu, savu kultūru. Jo tagad taču to nekas mūs no tā neattur!

Tāpēc nemurkšķēšu te vairāk, bet ķeršos atpakaļ pie zinātniskajiem darbiem! Un jūs ar, katrs mēs savā lauciņā!

Arī te griesti tek. Uzbildēju mazāk noplūdušā vietā, lai muzeja darbiniekiem nav jākaunās..
P.S. Arī viņiem griesti tek. Pat gadsimtus senā aristokrātu mājā. Muzejā pāris telpas bija slēgtas, pa gabalu varēja redzēt spaiņus un lupatas centrētas ap slapjiem griestiem.

ceturtdiena, 2012. gada 25. oktobris

Rudens arī te

Nedēļas nogalē bija ciemiņš. Vācu puisis no Grenobles laikiem izmantoja naktsmītnes iespēju, lai varētu izveidot savienotu vilcienu braucienu.

Zidāna galvas sitiens pie Pompedū centra un Rudens iekš Place des Vosges

Tad nu man bija motivācija nedaudz pastaigāt pa Parīzi. Sestdiena vēl bija lietaina, bet svētdien laiks jau bija lielisks! Beidzot saule un zilas debesis, kas Parīzes iespaidīgo arhitektūru izgaismoja patīkami siltos toņos. Tad nu lūk pievienoju pāris bildītes no pastaigas un jaukajiem skatiem.

Pastkartes skats
P.S. - ieraudzīju, ka Rudens atnācis arī te!

trešdiena, 2012. gada 24. oktobris

Falafel

Šiten esot īstais!
Zināt kas tas tāds par brīnumu? Es nezināju. Un tāpēc man svētdien bija milzīgs pārsteigums redzēt milzīgas rindas Ēbreju kvartāliņa šaurajās ielās stāvam pēc kaut kā ēdūžos ar izkārtnēm "FALAFEL".

Izrādās, ka tas ir visticamāk no Ēģiptes cēlies ēdiens - eļļā ceptas zirņu un pupu putras bumbiņas. Esot gaļas aizvietotājs, tāpēc esot populārs gavēņa laikā. Iemantots arī Ebreju kultūrā, tāpēc acīm redzot atrodams arī attiecīgajā kvartāliņā.

Rinda(s)..
Nu interesanti! Kādu dienu būs jāpamēģina, mēģinot gan izvairīties no lielajām rindām.

otrdiena, 2012. gada 23. oktobris

Pa logu

Panteons pa labi
Tātad, kā parasti lielījos - pa kreisu roku no mana loga mājo Panteons. Pa labi, savukārt rēgojas Notre Dame. 

Notre Dame torņi pa kreisi
Bet no loga redzu tipisku Parīzes ainavu, kas ir glīta, bet tajā pat laikā diezgan skaļa nakts laikā. Nav jau tā, ka vilciens brauc garām (jā, Grenoble - par tevi..), bet dzīvība te nekad nerimstas - mašīnas, dzēruši jauniešu bariņi, vēl sazin kas...

Parīze Naktī

pirmdiena, 2012. gada 22. oktobris

līdz Jardin des Tuileries

Šodien atkal turējās saulīte visu dienu. Tāda sajūta, ka laikapstākļi apvainojušies, ka es viņus tā gānīju un tagad rāda labāko, kas tiem ir. Tad nu vakarā, pēc garas, fiziski un emocionāli nogurdinošas dienas ļāvos nelielam skrējienam, lai izvēdinātu galvu un pabaudītu labo laiku.

Tā kā Luksemburgas dārzu slēdz ciet jau tūliņ pēc sešiem, tad domāju paskriet gar Sēnu uz otru pusi - uz leju. Un pie Luvras tak ir liels dārzs (Jardin des Tuileries), nez līdz cikiem tas tiek turēts vaļā.



Tad nu čapu, čapu, gar Sēnas kreisā krasta bruģēto gājēju celiņu skrēju uz priekšu. Ik pa laikam tilts. Zem tilta neoficiālās publiskās tualetes nododoša smaka. Arkās, kurās iespējams, mājo bezpajumtnieki. Pa dienu gan devušies savās gaitās, bet migas redzamas. Dažas izskatās pat diezgan labi. Ne jau kurš katrs var atļauties mitināties 18-19. gs. celtnēs. Pie upes sēž tūristi, jaunieši, arī pārīši, kas bučojoties bauda labo laiku, kā jau Parīzē...

Angliski sakot - the small pleasures of life - ja mitinies Parīzē. Retumis gadās redzēt skaistu saulrietu slēpjamies aiz Eifeļa torņa.
Aizskrienu līdz karaliskajam Pont Royal tiltam, tur taciņa beidzas, bet tas nekas - pāri tiltam un esmu jau parkā. Luvras piramīda pazib pa labi no manis, bet es tik uz parka vārtiem, skatos - vaļā līdz pat 19.30. Tad jau varēs arī citu reizi! Nu tad skrienu vienu riņķi. Smuki riet saulīte, cilvēki sasēduši parkā un bauda +21 grādu. Skrējēju ar daudz, pārsvarā pat jauna līdz vidēja vecuma.

Orsejs, Luvra, Notre Dame... ierasti.. :D
Un tad jau lēnām dodos atpakāl, augšup pa labā krasta gājēju celiņu. Sajūta patīkamāka - bruģis gludāks, cilvēku mazāk, bet galvenais - smakas necērt nāsi. Tieku līdz Sitē salai, pa "Jauno" Pont Neuf pāri, pa salas kreiso pusi līdz Notre Dame, tai garām (tur parciņš vaļā līdz 21), un esmu jau tūliņ mājā. Palēnām attālumu audzēju. nu jau 8.3km. Ātrums gan zem 10km/h, bet tas ieskaitot stāvēšanas pie sarkanajiem, kas ne vienmēr ir tik īsas.. :)

sestdiena, 2012. gada 20. oktobris

darbs

Necilā Parīzes panorāma, ko redzu pa logu ar (no kreisās puses) Panteonu, Eifeļa torni, Zamanska torni (Jussieu UPMC universitātes kampusa administrācijas tornis), Notre Dame torņiem, Sacre Coeur un citiem labumiem.
Man ikdienā sanāk veikt savu pētniecisko darbu tuvējā UPMC Jussieu kampusā, vienā no ēkām - toties, 7. stāvā. Tad nu ik pa laikam, kad acis nogurst no sēdēšanas pie datora ekrāna, ir iespēja pārlaist acis tai Parīzei, kas man ir tepat blakus. Nevar sūdzēties (nu ja, ka jāpalielās!). Jums jau protams atrādu bildi, kurā debesis ir zilas un saulīte apspīd Parīzi. Šobrīd uz rokas pirkstiem var saskaitīt tās stundas, kurās ir spīdējusi sauli pagājušo 3 nedēļu laikā :D. Mēs jau smejamies, ka ik pa brīdim, kad Eifeļa tornis nozūd aiz stiprā lietus vai miglas, atkal uzdarbojās metāla zagļi.

Nu ko, nedēļas nogale klāt - tad jau laiks kaut ko pabaudīt arī ārpus darbs/mājas cikla!

otrdiena, 2012. gada 16. oktobris

riksītis gar Sēnu

Šodien izdevās laicīgi beigt darbiņu un izkustināt savas miesas. Tā kā šonedēļ Luksemburgas dārzu slēdz jau 18:15, tad neatlika nekas cits, kā meklēt citu kustību virzienu. Šoreiz pamēģināju paskriet gar Sēnas kreiso krastu augšup, līdz Miterāna bibliotēkai.


Solis tāds lēnīgs, jo segums pārsvarā betona vai bruģa, tomēr vieta, kur skriet, ir laba, laiks šodien lutina un rietošā saule spēlējas otrā krastā esošo māju logos. Pa ceļam sajūtu kodīgu krāsas smaržu degunā - paveru acis un ieraugu: Asiņojošu māju.. Tā tiek gatavota nojaukšanai. Interesanti izskatās!

Nojaukšanai sagatavotas ēkas pēdējie asins pilieni..
Tālāk skrienot sanāk gar ostu. Tur pietauvoti, sākumā restorāni, bet tālāk no centra arī baržas, kas šurp atpeldējušas pat no Antverpenes. Tā nu skrienu, skrienu, līdz tieku līdz jaunajai Miterāna bibliotēkai - uzskrienu pa trepēm un noskatos, kā saule aizlien aiz pilsētas mājām. Lielajos bibliotēkas torņos tā, protams, vēl turpina atspīdēt, tie tomēr makten stiepjas debesīs.

Saulriets no Miterāna bibliotēkas
Tad nu izlemju doties mājup, jo ceļi jūt cietāko segumu. Nav ne vainas. Paskatos kartē un šie 3.5km katrā virzienā tevi izved jau diezgan tālu prom no centra. Diez kā būs skriet otrā virzienā. To nākošreiz.

P.S. Skrēju vakar.

Tumšie gaišie vakari


Lai cik tumši melnas nebūtu rudenīgās vakara debesis, Parīze to kompensē ar spuldzīšu, lukturu, starmešu un laternu uguņu spožumu. 

Triumfa arka transporta plūsmas ieskauta
Paskaties Eifeļa torņa ņirbošanu vakarā (reku mazs video), kas aizrauj lielos tūristu pūļus. Paskaties nerimstošajā auto plūsmā pa Elizejas laukiem. Paskaties naksnīgajā Parīzē no Triumfa arkas skatu laukuma.

Elizejas lauki pilni klīstošu auto un ļaužu
Tāda vienkārša sestdienas pievakare Parīzē. Pabaudām ar acīm to ekonomisko un māksliniecisko varenību, ko šeit, vienā no pasaules lielajām pilsētām, izdodas apostīt!

Eifeļa tornis

rīta jautājums

Karl Marx
Diez cik no Jums no rīta ejot uz darbu pa ceļam uzrunā jaunietis, kas aicina uz "Marksisma" konferenci. Man tā šorīt gadījās. :)

pirmdiena, 2012. gada 15. oktobris

Fiziska aktivitāte

Lai nebūtu galīgi tizls, nepieciešams veikt fiziskas aktivitātes. Visvienkāršākā, ko varēju paņemt līdz uz šejieni bija - apavi skriešanai. Nu jau otro reizi devos iekarot Luksemburgas dārzu ar cerību beidzot tikt tajā iekšā (Slēdz tomēr diezgan agri - ar krēslošanās laiku (šobrīd 18.45). Tā kā no rītiem no manis liels skrējējs nav, tad skriet pa šādu elitāru vietu sanāk tikai brīvdienās. Citām dienām jāskata kas cits.

Tad nu lūk šāds izskatījās mans maršruts šodien - paskriet garām Sorbonas Universitātes bibliotēkai, ko šobrīd remontē, tad Luksemburgas dārzam ar Senātu, tad arī Panteonam. Nu tā, kā jau parasti.

Skatīt lielāku karti

Nav jau daudz. Mazāk par 5km, tomēr laiks šodien nemaz nelutināja. Visu dienu līņāja. Kad beidzot saņēmos izskriet, bija tā kā pārgājis uz rasināšanu, tomēr skrējiena pusceļā dabūju nejauko lietus kungu kārtīgākā apmērā. Nav jau daudz, tomēr visu laiku - līdz ar to gaiss arī ap 10-11 grādiem.. Pēc tam gan siltā dušiņā! :)

Redz arī pierādījums:
Mana kāja lietainajā Luksemburgas dārzā.
P.S. rakstu par pagājušo svētdienu!

svētdiena, 2012. gada 14. oktobris

Kā jau Parīzē

Vienu dienu pastaigājoties pa Parīzes ieliņām man ienāca prātā doma - ir taču tik daudzas filmas, kuru darbība norisinās Parīzē. Tad rodas jautājums - kā, kur un kad viņas filmē. Ja to ir tik daudz, tad jau to vajadzētu redzēt ikdienā! Taču zinām, ka pāri minūšu uzņemšanai nepieciešams stipri ilgāks laiks. Tā nu tā doma palika un aizpeldēja.

Bet tad - sestdien, pēc iepirkšanās pastaigas lielajā lietū, braucot atpakaļ uz māju ar autobusu, redzu, ka kārtīgo 3 joslu Tournelle krastmalu (Quai de la Tournelle - jāapgūst tak te ielu nosaukumi), kas iet gar Sēnu, pēkšņi ierobežo uzstājīgs policists, sabīdot visus transportlīdzekļus no upes tālākajā joslā. Es jau domāju - negadījums vai kas? Bet tad braucam garām iespaidīgi saliktām konstrukcijām pie Tournelle tilta (Pont de la Tournelle). Es jau domāju - kāds triks te būs. Tomēr nez kāpēc apkārt daudz kameru un tādu lietu. Tad nu skaidrs - te notiek filmas uzņemšana. Nu neko, tā kā mana pietura, tad lecu ārā - uzeju uz nākamā tilta - Arhibīskapijas tilta (Pont de l'Archevêché) un uztaisu bildi piemiņai!

Re kur ir:
Kino ekšens..
Pie tilta var redzēt krānus, kas nostiepuši trosi otrā tilta pusē. Nu labi - nav jau svarīgi... Vienkārši interesanti pamanīt, ka šīs lietas patiešām notiek tepat blakus!

sestdiena, 2012. gada 13. oktobris

Iemesls palielīt! v2

no E-skola.lv
Mans fizikas skolotājs Māris Zariņš beidzot ir ticis pie pildspalvas. Zelta! Liels prieks par to! Sen jau bija pelnījis. Par laimi viņam "pašam" beidzot izdevās izmalt cauri nepieciešamo papīrdarbu!


Un ko tur nepiebilst - Rīgas 64. vidusskola - labākā!

piektdiena, 2012. gada 12. oktobris

Baltā nakts

Pagājušās nedēļas nogalē naktī no sestdienas uz svētdienu Parīzē norisinājās Baltās nakts felstivāls. Cik sapratu, tad 10 reizi? Tad nu arī es pēc garā ceļojuma izdomāju beidzot izlocīt kājas Parīzes centra ielās.

Programmā paskatīju, ka kaut kas notiek gar Sēnu, kā arī tuvējā Saint-Severin baznīcā vērojama instalācija. Tad nu aidā - devos ceļā.

Bojātu ekrānu instalācija krusta formā Saint-Severin baznīcā

Cilvēku uz ielām daudz, citi bauda krogus un bārus, citi dodas uz ballīti zolīdos klubos, citi vienkārši sēž ārā un burzās. Mākslas instalācijas atrodamas. Tā, kas baznīcā - smuka. Pārējās - nu tādas. Vienatnē negribās kaut kur baigi klīst, tomēr nogurums iekrājies un laiks ar štruntīgs. Arī attālumi starp instalācijām palieli jūtami, līdz ar to iespaids nepaliek tik labs. Gribētos pat teikt, ka Rīgā feināk. Droši vien nogurums vainīgs.

Tā naktī staigājot varu just, cik lieli ir kontrasti lielpilsētās. Parīze - neatkārtojamais un vienreizējais kultūras un mākslas centrs, kurā šādā vakarā eju un redzu - Skaisto un varenās bulvāru celtnes, kurai virsū dabiskās vajadzības nokārto sagurušie vīriešu dzimuma pārstāvji. Apstulbstu no plašajiem laukumiem, pa kuriem klīst jautras un modernas jauniešu kompānijas, kas skaita ziņā vairāk atgādina tūristu grupas. Veros dārgo veikalu skatlogos, kam blakus ieritinājušies guļ bezpajumtnieki. Klīstu gar Sēnu un redzu Orseja muzeju, Luvru un cilvēku bariņus, kas satupuši uz zemes vienkārši dzer un sabļaustās. Viss nāk komplektā. Jāmācās izbaudīt patīkamo un nesagurt no nepatīkamā.

Tad nu kādas divas stundiņas pariņķojis dodos vien pie miera.

Skaista jau tu esi - Parīze, bet jāmācās uz tevi skatīties.

ceturtdiena, 2012. gada 11. oktobris

Pakaļ mantām

Te sestdien biju pabraukāties. Iekāp septiņos ar kapeikām vilcienā Parīzē un pēc 3 stundām ar astīti esi jau Grenoblē. Tomēr attālums, kas auto ir 550km jeb vismaz 5h garš ar franču TGV vilcienu ir ļoti patīkams. Var gan pabeigt miegu, gan palasīt, gan šo to pārdomāt. Un galu galā 3 stundās esi teju pāri visai Francijai!



Devos turp divu iemeslu dēļ. Pirmkārt - viens mantu maiss bija atstāts Grenoblē, lai to nebūtu jāpārvieto maršrutā Grenoble-Rīga-Parīze. Otrkārt - satikt kolēģus un draugus! Kāpēc gan ne, ja ir brīva sestdiena?

Atkal Bastīlijā! Kalniem sniegu cepures šobrīd nozudušas. Tik Monblāns tālumā rēgojas pelēcīgos toņos.

Tad nu aizvedu Grenoblei jauku un saulainu laiku (savi +25 saulītē), bet pats uzkāpu Bastīlijas cietoksnī un atkal pavēroju kalnus. Ja pirms gada man viņi likās tādi, lieli, dusmīgi un nelaipni, tad tagad sajūta bija pavisam citādāka. Gads tomēr ir bijis ilgs laiks, kalni iepazīti un nu jau sveicināmies gluži vai kā labi paziņas. Bez maz vai gribētos teikt, ka kalni velk atpakaļ. Taču man liekas, ka tā ir tikai mānīgā mājīguma sajūta. Kāpēc?

Ja godīgi, tad tā bija pirmā reize, kad atgriežos kādā vietā, kur esmu mitinājies ilgāku laiku. Vietā, kas ir iepazīta ja ne kā savi 5 pirksti, tad vismaz 3 ar pusi. Būs interesanti redzēt, kādas būs sajūtas Lēvenē, jo arī to drīzumā taisos apciemot. Ar Rīgu ir citādāk, tā noteikti ir manējā. Ik reizi ejot pāri Daugavai pa kādu no tiltiem ir pacilāta sajūta. Nu ja - tad redzēs. 

Bet ko tad tur daudz - kalni smuki, laiks siltāks, forši cilvēki un pozitīvas atmiņas. Patīkami ieslīgt tādā nostaļģijas gaisotnē.

Pēc tam vēl savācu savas pekeles, paklačojos, izsmējos un laiks jau atkal bija lekt vilcienā. Uz atgriešanos! Savas slēpes vēl atstāju Grenoblē!

Un tagad beigšu ar domu, ka attālums no Parīzes līdz Grenoblei sanāk aptuveni tāds pats kā platākā vieta Latvijas vieta, ne? Diez kad mums būs ekonomiski pamatot uzturēt transporta sistēmu, ka starp ik diviem Latvijas punktiem var nokļūt 3 stundās?

sestdiena, 2012. gada 6. oktobris

Pirmie imprešen!

Reku arī kādas bildes. Pašam nav sanācis lielo kameru vēl izvest pastaigā. Gan jau! Tad nu pāris lietas, kas man liekas raksturīgas šobrī:

No rīta, ceļoties manīju rosību zem logiem. Reku viens darbīgs francūzis aizvāca divas mašīnas par ne tur stāvēšanu. Mazas mašīnas, pilnas ieliņas, biežas piespiedu apstāšanās, sastrēgumi, utt. Velib' bieži vien ir raitāks!
Tipisks skats no laboratorijas Jussieu kampusā. Redzams UPMC jaunais tornis, Notre Dame, Sacre Coeur, utt. Ik uz soļa visa parīze ir blakus.


Arī gaisā ir nemiers - visu ceļu krustojums. :D Visi gaisa ceļi ved uz Parīzi! Vai Londonu, vai Frankfurti, vai.. :)
Tas tā, lai nesūdzētus, ka bilžu nav!

piektdiena, 2012. gada 5. oktobris

Pie ķīniešiem.

Ir lietu komplekts, ko dzīvojot ilgāku laiku kādā vietā prasās sagādāt. Tā, lai būtu ērti un patīkami. Un viegls veids kā to paveikt ir doties uz lielveikalu, jo zināms, ka tur viss būs atrodams. No Grenobles laikiem ir iepazīts, ka Casino Geant vai Carrefour lielveikali tādi ir. Tad nu, paskatot internetā, atradu sev tuvāko veikalu - Casino. Tad nu, ņemot talkā manu jauno draugu Velib', devos ceļā. Nav tālu, kādi 5km, tad jau būs labi. Vēl īsti ielas nepārzinot, braucu kur deguns rāda. Ar virzienu sajūtu viss labi, pēc minūtēm 20 esmu galā un ieraugu lielo uzrakstu Geant spīdam starp daudzstāvu mājām - iebūvējuši tirdzniecības centru necilvēcīgi iekšā - izskatās it kā kāds būtu kasti iespiedis starp Pļavnieku daudzstāvenēm kādā pagalmā. Nu labi, nebūs arhitektūras balva.


Ok. Novietoju velli, dodos uz ieeju un beidzot pamanu - pamatīga koncentrācija ķīniešu simbolu uz dažādām izkārtnēm. Pie ieejas centrā arī. Cilvēki ar daudz aziātiskas izcelsmes. Iekšā skats vēl interesantāks. Daudz ķīniešu preču veikali. Arī krodziņi pilni ar ķīniešu ģimenēm. Interesants skats. Esmu atklājis Parīzes Chinatown.


Mans veikals gan kā parasti (tik ar lielāku austrumu ēdienu un garšvielu sadaļu). Visu atrodu. Un varu doties atpakaļ mājup. Tā nu - aizbraukt iepirkties uz veikalu ir 2 x 20 minūšu jautājums. Secinājums viens - dārzeņus varu mierīgi iegādāties tuvējā tirdziņā. Cenu starpība nav liela. Un pie tam tie izskatās svaigāki.

Jā, šodien laborarorijā runājāmies un noskaidroju, ka patiesi tā ir Parīzes ķīniešu daļa. Un ka tur attiecīgi var atrast labus ķīniešu restorānus. Nu re, tagad zināšu. Iepriekš biju palaidis garām.

Velib'

Gluži vai var teikt, ka man ir savs... R.....I.....T....E....N....I....S. Bet tā nav īsti taisnība. Reizēm tam riepa ir nolaidusi gaisu, reizēm trūkst pedālis. Parasti sēdeklis ir baigi zemu, labi ja nav apgriezts otrādi. Gadās, ka viņa nav. Vai ir tik daudz, ka vietas nav. Kas tad tas ir?

Velib'! Parīzes pilsētas īstenots koplietošanas velosipēdu tīkls. To uztur JCDecaux, ko mēs esam redzējuši, kā reklāmas stendu izvietotāju un apkalpotāju. Interesanti.

Sistēma tāda - Parīzē, kā jau lielā pilsēta, ir liels iedzīvotāju blīvums. Tad nu to izmanto, ik pa 300-400m izvietojot velosipēdu novietnes ar vairākiem velosipēdiem (no 10 līdz pat 100). Tādas, kā attēlā. Tad nu atliek paņemt velosipēdu vienā vietā, aizbraukt, kurp nepieciešams, novietot to turētājā tās vietas apkaimē un viss. Vienkārši! Cena pievilcīga. Jauniešiem 29 EUR gadā. Katras pirmās 30 minūtes (jauniešiem 45 min) no velosipēda īres ir bez maksas. Pēc tam sanāk maksāt 1 EUR un uz augšu par katru nākošo pusstundu. Noņemt velosipēdu var ātri - pieliec magnētisko karti pie turētāja un ritens ir tavs. Pielikt arī - piestum, iestum turētājā un čiks. Attālumi pilsētā arī reti kad vairāk par 5-7km. Tad nu 30min atliektiem galiem ar visu trako satiksmi. Vienīgi, ja laiks čābīgs...


Nu labi, nav jau viss tik rožaini. Ir liels skaits cilvēku, kas lieto šos velosipēdus, tāpēc pīķa stundās gadās, ka velosipēdu turētājos vai nu nav neviena velosipēda. Vai arī visas velosipēda vietas ir aizņemtas un tad nav velosipēdu, kur likt... Arī bojājumi jau ir bieži manīti. Caura riepa, kaut kas salauzts, utt. Šodien ar redzēju jauno franču futbolistu sportu - spārdīja velosipēdu tā ka vien turies. Žēl, ka nebija tuvumā neviena policista, kas paņemtu pie dziesmas. Arī satiksmē šobrīd iekļauties nav grūti. Tā kā skatīsiemies. Cerams, ka šis kļūs par manu lielo draugu šeit! Transporta karte mēnesim, piemēram, maksā 60 EUR.

Nu tad, lai man labi ripo.

ceturtdiena, 2012. gada 4. oktobris

Mītne


Lai arī birokrātija ir traka, viena lieta iepriecina. Esmu ticis dzīvot rezidencē, kas atrodas turpat Latīņu kvartālā, savus 200 metrus no slavenās Notre Dame! Dzīvoju ceturtajā stāvā, zolīdā mūra mājā. Man ir savs milzīgs logs ar Franču balkoniņa tipa margu, kur gan, lai smēķētu, jāpārlec pāri margai. Tas priecē.

Istaba gan ir maziņa, 12m2. Tajā ir vienvietīga gulta, mazs galds, radiators, plaukts, izlietne un divi elektriskie plīts riņķi, ledusskapis, skapis, kur var iekārt drēbes un divi plaukti kur ielikt neko vai kaut ko lielu. Vēl ir divi krēsli - viens mazs, viens kā atpūtas. Ir pat trauki, panna, katliņš. Ā, un protams ir arī vannas istaba. Vienā istabas stūrī. Un iekšā tā atgādina tās kameras, kas sastopamas uz kuģiem. Tik traki, ka jāsēž uz poda, lai dušotos, nav. Bet nu plauktiņu arī īsti nav. Savukārt istabā no griestiem lobās nost krāsa. Un nobeigsim uz labas nots - gultas veļa un dvieļi tiek doti un pat mazgāti pēc vajadzības. Feini!

Bet nu lielākais bonuss ir vieta. Redzēs, kā izdosies iedzīvoties, bet cerams, ka sanāks pabaudīt! Gan skriet gar Sēnu, gan pa Luksemburgas dārziem. Gan paklīst pa Parīzes centru. Ā. Un matraci sestdien dabūšu, vieta arī tam būs, tā kā gaidu ciemā! Būšu te līdz Ziemassvētkiem. Iepriekš gan vēlams pieteikties.

trešdiena, 2012. gada 3. oktobris

Rīga-Parīze

Iespēja ir pavisam jauka - studēt co-tutelle ietvaros doktorantūrā divās augstskolās vienlaikus. To paver mana priekšnieka noslēgtais sadarbības līgums ar manu tagad jau otru priekšnieci Pjēra un Marijas Kirī universitātē Parīzē. Kam man tas, ja mājās ir tik labi?

Nu iemesli ir vairāki. Galvenais jau tas, ka Latvija tomēr ir maza. Cik tad nu tas pīļu dīķis zinātnē var būt liels. Tāpēc bez sadarbības neiztikt. Un re - laba iespēja. Otrkārt - šobrīd tas ir uz 3 mēnešiem gadā, katru no 3 doktorantūras gadiem, tāpēc tas laiks nav tik ilgs, lai traucētu darboties Latvijā, un ne tik īss, lai neko nepaspētu Francijā. Treškārt, UPMC ir ļoti laba augstskola, tāpēc domāju un ceru, ka varēšu te daudz ko mācīties. Arī diploms nesmādēs. Bet par to vēl redzēs.

Tad nu esmu Parīzē jau otro dienu (rakstīju 02/10/2012) un sēžu rindā, lai noslēgtu civilo apdrošināšanu. Rītu nedaudz nogulēju, tāpēc rinda jau cienīgi gara. Man ir G517. Šobrīd esmu redzējis tikai G507. Un sēžu te jau gandrīz stundu.. Bankā arī vajadzēja ieskriet, bet tur arī rinda. Nu labi. Gan jau.

P.S. Apdrošināšana prasīja 2h25 minūtes. Ceru, ka banka īsāku laiku

otrdiena, 2012. gada 2. oktobris

Doktorantūra


No 1. oktobra oficiāli esmu atsācis mācības. Man jau makten patīk tā pētniecības vide un darba impulsīvais raksturs. Un liekas, ka arī padodas. Tāpēc skaidrs bija nākošais solis pēc maģistrantūras. Doktorantūra. Bet kur?

Grenoblē bija foršs pētījumu virziens, komanda, Eiropā iespēju daudz - nauda arī ir. Bet.. Man ļoti gribās darīt ko tādu, kas paliks Latvijā - jo te taču ir forši. Šī daba, kultūra, māju sajūta! Un tad nu izlēmu doktorantūrā studēt Latvijā. Mīkstu Magnētisku Materiālu Laboratorijā. Turpat, kur biju veicis savu bakalaura darbu.

Kādi ir plusi, kādi ir mīnusi, ko redzu jau šobrīd?
+Lielāka uzticība un rīcības brīvība.
+Bieži moderns aprīkojums (pateicoties ES fondiem), kura iespējas ne tuvu nav izsmeltas.
+Cilvēciskā saikne un sapratne.
+Dzīves izmaksas ir krietni mazākas
+Radi, draugi, vide.
-Stipendija un finanses (šobrīd jau saku droši, jo diemžēl nevienam pirmā gada fiziķim ESF stīpa netika, arī man).
-Organizētība (tāds šobrīd ir iespaids)
-Zinātniskais līmenis (ne viennozīmīgi, bet parasti labas lielvalstu laboratorijas tomēr ir labas laboratorijas)
-Darba spēka resursi (kur naudas mazāk, arī cilvēku ir mazāk)

Tad nu ko es darīju lidmašīnā? Lidoju uz Parīzi. Kāpēc? Tāpēc, ka ir iespēja. Kāda?

Lidojums


Vakar cēlos četros no rīta, pusmiegā atņēmu Baibai auduma iepirkumu maisiņu, stiepu savu lielo koferi lejup pa trepēm. Tad tieku aizvizināts līdz lidostai, sadodu bučas un eju nodot koferi. Gandrīz uz limita. 22.5kg. Labi, ka lufthansai 23kg. Un nē, neesmu kā sievišķis ar lielu skaitu drēbju. Suvenīri vainīgi. Katra mazā balzama pudele sver kilogramu. Un citi našķi arī. Nu, vēl arī fotoaparāta statīvs.


Gaidu lidmašīnu, mēģinu pasnaust. Iekāpju lidmašīnā, mēģinu pasnaust. Gaidu lidmašīnu, mēģinu pasnaust. Iekāpju lidmašīnā, mēģinu pasnaust. Jā, tieši tā. Divas reizes no katra. Jo pilnīgi pašsaprotami, ka mūsu nacionālās zemu cenu aviokompānijas piedāvājums ar tiešo lidojumu turp/atpakaļ ir gandrīz divas reizes dārgāks kā Lufthansas savienotais lidojums. Pie tam, Lufthansā dod našķus. Viens latviešu kungs bija galīgi pārsteigts, ka par dzērienu un pīrādziņu viņam naudu neatņems. Kāds pieradums pēc Ryanair un airBaltic.

Nu jā, bet kāpēc tad es kaut kur lidoju?