trešdiena, 2012. gada 31. oktobris

Les Invalides

Les Invalides un iespaidīgais kupols
Nacionālā Invalīdu Residence jeb L'Hôtel national des Invalides ir viens no iespaidīgākajiem ēku kompleksiem Parīzē. Kupols redzams jau pa gabalu, parkveida zāliens ļauj ēkai dominēt skatoties pat no otra Sēnas krasta.

Ēka celta 17. gs. septiņdesmitajos gados. Projektu veicinājis Luijs XIV, radot ēku kompleksu vecāka gada gājuma un neveselo karavīru izmitināšanai un apkopšanai. Turpat arī uzcelta kapela (Église Saint-Louis des Invalides), kuras kupols paceļās pāri ēkām jau kopš 18.gs sākuma. Pat ASV kapitolija ēkas izskats esot iespaidojies tieši no Les Invalides.

Ko tad es te tādu vēsturi aprakstu? Nu šobrīd daļā no ēkām ir izvietoti muzeji - var aplūkot modernu ekspozīciju, kas veltīta abiem pasaules kariem, ar lielu daudzumu video instalāciju, izlasītu uzskates materiālu, protams, no franču skatu punkta. Vēl varat atrast 13.-17.gs bruņas un ieročus un citas ar militāru raksturu saistītas izstādes. Savukārt kapelā atdusas zināmi ļauži, sākot ar Napoleonu...

Neskarieties pirmā pasaules krara laika taksim!
Tad nu sestdien, pastaigas pa Parīzi laikā, brīdī, kad sākās lietus, patvērums tika meklēts tuvākajā muzejā. Un tas bija šis. Biju šo jau nedaudz apskatījis iepriekšējā Parīzes apmeklējuma laikā. Ēka man patiešām patika jau toreiz un ekspozīcijas joprojām izskatās bagātīgi interesantas.

T-34 un Katjusha un mans ciemiņš
Šoreiz gan atmosfēra bija īpaša. Apkārt staigāja formās tērpti jaunieši - laikam kādas militāra rakstura organizācijas biedri - gluži kā jaunsardze Latvijā. Izskatās interesanti visi puiši ar tikai augšpusē atstātiem garākiem matiņiem, bet sānos apdzītiem, meitenes ar savāktiem matiem. Tad nu staigā pa muzejiem, kapellu ar saviem parādes tērpiem.

Napoleona sarkofāgs
Jā, un Napoleons atdusas ļoti prestiži... Apskatiet šo ēku, ja izdodas. Skaista.

1 komentārs:

  1. Vai jums ir pārpratumi ar savu mīļāko, kas noveda pie šķiršanās, un jūs esat mēģinājis ar viņu samierināties, bet viņš nesniedz jums pozitīvu atbildi un jūs jūtaties, ka kaut kas jūsu attiecībās nenotiek pareizi, un jums ir nepieciešams ātrs risinājums , šodien sazinieties ar Dr Ajayi un pārliecinieties, ka jūsu mīlas dzīve atgriezīsies vislabākajā stāvoklī ar bijušo. Dr Ajayi ir palīdzējusi man atjaunot mieru savās mājās, jo mans vīrs mani pameta 9 mēnešus un dzīvoja kopā ar citu sievieti un nekad negribēja atgriezties mājās, bet ar pareizrakstības runātāja Dr Ajayi palīdzību viņš atgriezās mājās pēc 3 dienām pēc tam, kad dr Ajayyi bija paveicis spēcīgu atjaunošanas burvestību. Tātad, ja jums ir nepieciešams ātrs risinājums attiecībās vai laulībā, izmantojot pareizrakstības piekritēju, sazinieties ar Dr Ajayi tagad pa e-pastu: drajayi1990@gmail.com vai Whatsapp: +2347084887094

    Viņš var arī izpildīt šādu burvestību zemāk
    1. Izlozes burvestība
    2 veiksmes burvestība
    3. Burtot, lai uzvarētu lietu tiesā
    4. grūtniecības burvestība
    utt.

    AtbildētDzēst