piektdiena, 2012. gada 5. oktobris

Velib'

Gluži vai var teikt, ka man ir savs... R.....I.....T....E....N....I....S. Bet tā nav īsti taisnība. Reizēm tam riepa ir nolaidusi gaisu, reizēm trūkst pedālis. Parasti sēdeklis ir baigi zemu, labi ja nav apgriezts otrādi. Gadās, ka viņa nav. Vai ir tik daudz, ka vietas nav. Kas tad tas ir?

Velib'! Parīzes pilsētas īstenots koplietošanas velosipēdu tīkls. To uztur JCDecaux, ko mēs esam redzējuši, kā reklāmas stendu izvietotāju un apkalpotāju. Interesanti.

Sistēma tāda - Parīzē, kā jau lielā pilsēta, ir liels iedzīvotāju blīvums. Tad nu to izmanto, ik pa 300-400m izvietojot velosipēdu novietnes ar vairākiem velosipēdiem (no 10 līdz pat 100). Tādas, kā attēlā. Tad nu atliek paņemt velosipēdu vienā vietā, aizbraukt, kurp nepieciešams, novietot to turētājā tās vietas apkaimē un viss. Vienkārši! Cena pievilcīga. Jauniešiem 29 EUR gadā. Katras pirmās 30 minūtes (jauniešiem 45 min) no velosipēda īres ir bez maksas. Pēc tam sanāk maksāt 1 EUR un uz augšu par katru nākošo pusstundu. Noņemt velosipēdu var ātri - pieliec magnētisko karti pie turētāja un ritens ir tavs. Pielikt arī - piestum, iestum turētājā un čiks. Attālumi pilsētā arī reti kad vairāk par 5-7km. Tad nu 30min atliektiem galiem ar visu trako satiksmi. Vienīgi, ja laiks čābīgs...


Nu labi, nav jau viss tik rožaini. Ir liels skaits cilvēku, kas lieto šos velosipēdus, tāpēc pīķa stundās gadās, ka velosipēdu turētājos vai nu nav neviena velosipēda. Vai arī visas velosipēda vietas ir aizņemtas un tad nav velosipēdu, kur likt... Arī bojājumi jau ir bieži manīti. Caura riepa, kaut kas salauzts, utt. Šodien ar redzēju jauno franču futbolistu sportu - spārdīja velosipēdu tā ka vien turies. Žēl, ka nebija tuvumā neviena policista, kas paņemtu pie dziesmas. Arī satiksmē šobrīd iekļauties nav grūti. Tā kā skatīsiemies. Cerams, ka šis kļūs par manu lielo draugu šeit! Transporta karte mēnesim, piemēram, maksā 60 EUR.

Nu tad, lai man labi ripo.

1 komentārs: