otrdiena, 2011. gada 21. jūnijs

TOIS

Šodien pielikts punkts vēl vienam kursam - |H06G0A| Technology of Integrated Systems, latviski tas būtu Integrēto sistēmu tehnoloģija. Saīsinot - TOIS! Kas tas tāds?

Tad nu cilvēkiem no šīs planētas varu mēģināt izstāstīt, ko es ar to saprotu. Integrētās sistēmas pārsvarā ir visa mūsdienās iedomājamā smalkā elektronika. Sākot no pagājušā gadsimta vidus, kad cilvēkiem ienāca prātā, ka visu elektronikas slēgumu var salikt uz vienas plates, šī doma ir izaugusi līdz iespaidīgiem apmēriem. Padomājiet paši, kas ir iekš jūsu telefoniem! Ne tikai vienkārša zvanīšanas iespēja. Taustiņi ar kuriem var rakstīt sms. Nieki - tagad vēl Radio, Foto/video kamera priekšā un, atvainojos, pakaļā, Globālās Pozicionēšanas Sistēmas (GPS) iekārta, kas neļauj apmaldīties, Magnētiskais sensors, WiFi internetam, utt. Klapatu klapatas. Un tad nu lielais jautājums ir - kā tas viss tur iekšā var sadzīvot!?

Gandrīz šodienas informācija... Jā, NMOS, 3mkm tehnoloģija, savi 20 gadi vismaz, ne?

Zināmā mērā tas varētu būt ievads mūsu kursam. Diemžēl tikai daļēji... Kurss iedalījās 2 daļās. Pirmā daļa tika veltīta Integrated Circuits jeb Integrētajām Shēmām - īsāk sakot, kā tad īsti tranzistori tiek taisīti, kā atmiņas šūnās viņi izskatās, bet galvenokārt - kas un kāpēc ir ticis pilnveidots ~30 gadus ilgajā CMOS vēsturē. Šeit neizpletīšos, jo tas ir NĒĒĒĒnormāli garlaicīgi, ja nevēlies strādāt elektronikas industrijā!


Otrā daļa ir interesantāka, jo stāsta par tā saucamo "packaging" - iepakošanu. Kā tad nu uzražotais čips tiek apstrādāts, sagriezts, ievietots savā pakojumā, utt. Interesanti, kādas tik nieku tehnoloģijas nav izdomātas, lai to visu realizētu. Gan dažādi interesanti lodalvu pielietojumi shēmu saslēgšanā, gan veidi, idejas, viss pārējais, kā turpināt elektronikas uzvaras gājienu.


Pa virsu - saldais ēdiens. Veidi kā tiek gatavota lokana, cilvēkiem piemērota elektronika, implanti. Nu labi, pāris bildes ar vaļā galvaskausu nebija tās skaistākās, bet ko lai dara!

Eksāmens arī izdevās godam. Likās jau, ka bikses būs pilnas no nezināšanas un kauna, tomēr - neprasīja sīkumos, tāpēc domāju, ka šodien šim kursam patiešām ir uzlikts punkts.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru