pirmdiena, 2011. gada 27. jūnijs

Chemistry at Nanometer scale

Kurss |H06A6a| Chemistry at Nanometre Scale jeb Ķīmija nanometru izmēros (patizli gan skan, kā parasti..) domājams ir pievārēta. Kas tad tā tāda bija?

Tas ir kurss, kurā feins un atsaucīgs pasniedzējs S.De Feyter iepazīstina ar metodēm, tehnoloģijām, piegājieniem, ko mūsdienās lieto dažādu struktūru veidošanai pārsvarā bioķīmijas virzienos, nedaudz sīkām apskatot ķīmijas likumus, kas nodrošina šo metožu darbību.

brīnumi no "amfifīļiem", nez kā tas latviski?
Sākumā tiek aplūkoti galvenie principi, kas ir dažādās molekulu mijiedarbības, kas nosaka struktūru veidošanās likumsakarības. Tās ir ūdeņraža, jonu saites, van der Vālsa saites, tā pat arī Pi-Pi saites, kā arī hidrofobais/hidrofolais efekts kopā, utt. Tad tiek turpināts par dažādo struktūru veidošanās principiem - piemēram, ūdenī - micelles, vezikulas, u.c. brīnumi. Kā tos iegūt, kā stabilizēt, kur izmantot. Tad par plānu kārtiņu iegūšanas mehānismiem - iemesliem, kāpēc to var izdarīt, kas to nosaka, kā izmanto.

Pašorganizējusies kārtiņa..
Nedaudz pieskaramies nanomotoriem - kas tad kustās un kā kustās iekš mūsu ķermeņa - šūnās. Un kāpēc kustās. Un kā to pagriezt mums izmantojamā plaknē. Kā atdarināt dabu, izmantojot mineralizāciju, pielāgojot to sev vēlamās struktūrās. Tad arī kā taisa nanodaļiņas (tādas, kuras bakstīju savā bakalaura darbā). Kā rada nano stabiņus, vadiņus, trubiņas. Ko tagad var paveikt ar oglekļa materiāliem - oglekļa nanocaurulītes, fulerēni, utt.

Huh, un tad vēl nedaudz par porainiem materiāliem, bikucīt par veidiem kā to visu vizualizēt, un kurss jau galā.

Re ko var sataisīt no DNS virknītēm, ja tās prātīgi izveido!
Nu jā, vienu no galvenajām lietām aizmirsu piebilst - tā kā šīs struktūras ir pārāk mazas, lai ar pirkstiem saliktu kopā, būtisks jautājums ir kā organizēties. Tad liela daļa uzmanības ir veltīta pašorganizācijai (self-assembly). Un tur tiek izmantotas iepriekš aprunātās mijiedarbības. Sasintezē čupu gabaliņu, saber kopā un skatās, vai tas uz ko cerēja arī izveidojās!?

Kopumā ļoti vērtīgs kurss, jo dod nevis bezjēdzīgu ieskatu kādā sīkā virzienā, bet plašu skatījumu uz dažādām tehnoloģijām, ļaujot saprast ko un kā var mēģināt izmantot savā labā. Laiks, kad visu darīja pats, ir pagājis. Katram jābūt speciālistam savā virzienā un, tikai liekot galvas kopā, var radīt zili zaļos brīnumus!

Arī eksis draudzīgs - var izmantot literatūru, tādējādi specifiskas lietas apskatot uz vietas. Un tad, mutiski atbildot, pierādīt, ka saproti principus. Nu, ja grib būt izcils, tad jāzina arī nieki. Bet to atstāšu šī virziena speciālistiem.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru