pirmdiena, 2013. gada 14. oktobris

Londres (franču versija par Londonas vārdu)

Nedēļas nogaļu izrāvieni uz vienu vai otru vecās Eiropas kaktu ir daudz vienkāršāki no Parīzes nekā no mājām LV, tāpēc saprāta robežās parasti cenšos apvienot viskur mītošo draugu, studiju biedru, paziņu apciemojumus ar nelielu ceļojumu un atpūtu. Tāpat arī šajā-nu jau aizritējušajā nedēļas nogalē.

Šobrīd sēžu Londonas Sanpankrasas stacijā, lai pēc maza brīža lektu Eurostar ekspresī un dotos atpakaļ ikdienas darbos Parīzē. Divas stundas un 30 minūtes un no vienas metropoles centra esi nokļuvis otrā, 20 minūtes no šī laika pavadot tumšā trubā - Lamanša kanāla Eirotunelī. Tajā pašā, kurš atkal savieno veco kontinentu ar 'aizmukušo' salu. Inženierbrīnums!

Jau jūlijā, zinot, ka došos uz Parīzi, ieplānoju vizīti uz vecās Britu impērijas galvaspilsētu, lai apciemotu Natāliju - Lēvenes studiju laika biedreni - un apskatītu ko vairāk no Londonas, ko līdz šim biju saticis tik vienu reizi. Laicīgi pērkot biļetes, 300 km/h piedzīvojums ar inženierbrīnuma iekšķīgu apskati ir tīri vai pa kabatai - turp/atpakaļ biļeti nopirku par 85 Eur.

Londona. Ko tur lai piebilst - joprojām liela, angliski runājoša (beidzot labi angliski), iespaidīga. Šoreiz veiksmīgi izvairījos no tipiskajiem tūrisma objektiem, tā vietā apskatot dažādus mazākus brīnumus, kuru Londonā, tāpat kā citās lielpisētās netrūkst. Tad nu padalīšos ar pāris no šiem brīnumiem (lai arī pats neaizmirstu):

Londonas čābīgie eili - vismaz izskatās eleganti!
Londonas centra austrumdaļā gluži blakus sitijai (London city - biznesa un finanšu centrs ar debesskrāpjiem) slēpjas vecāks un tagad diezgan alternatīvs rajons ap Brick lane ielu. Pievienojoties Alternative London ekskursijai, pusotru stundu Ben Slow vadībā pavadījām izstaigājot šo pilsētas daļu, uzzinot interesanto vēsturi (to labi ilustrē ēka, kas sākuma bija franču protestantu baznīca, tad katoļu, tad sinagoga, bet nu mošeja) un apskatot iespaidīgākos ielu mākslas (ar krāsas flakoniem uz sienas - solis tālāk kā grafiti) paraugus un mēģinot paiet garām 100 karija restorāniem.

Sestdienas momenti

Pēc gida ieteikuma, kariju (īsāk sakot - ass ēdiens no DA Āzijas) baudījām Tayyabbs restorānā, kur patiesi bija garšīgi, diezgan asi, šķaudīt karija dēļ arī sanāca, cena pieņemama, apkalpošana esot 'tipiski ne pārāk pieklājīga'. Tad nobaudījām kādu alu Camden Town brūzī (ļoti labs un garšīgs alus, kas taisīts tepat - mikrobrūzī), bet vakarā sekoja pārsmieta vēderprese Soho Comedy club ar lielisku angļu stāvņirdzi (standup - John Gordillo, Nick Doody, Tom Goodliffe, Byron Bertram. M/C David Mulholland). Cik patīkami, ka angļu komiķiem ar politkorektuma robežām nav nekā kopīga. Un vakars nobeigts ar eilu kārtīgā angļu pabā!

Olimpiskais stadions no Copper Box puses, nez kāpēc blakus handbola arēnai ir 'R U N'?
Svētdienā laiks bija fui, tomēr tas netraucēja apskatīt Olimpiskā ciemata apkārtni (cik nu tur var tikt klāt pie apskates). Skats tāds bēdīgs, jo cilvēku vēl īsti daudz te nav. Bet drīz olimpisko ciematu un vēl citas mājās atklās dzīvošanai un tad jau būs pavisam cita lieta. Pēc tam iemēģināju Emirātu gaisa tramvaju, kas pa augstu trajektoriju ar skaistu skatu tevi nogādā no Docklands pie O2 arēnas. Vēl nedaudz galvas palocīšana Canary Wharf, kas no dokiem pāraudzis par biznesa rajonu, skata uzmešana uz Tauvera tiltu un nedēļas nogale ir galā!

Tauvera tilts un Temza
Līdz nākamajai reizei, Londona!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru