svētdiena, 2011. gada 22. maijs

Drēzdene - kā tur tagad izskatās?

19.gs
1973
1991
Tipisks Drēzdenes piemērs. Frauenkirche. Centrālā baznīca. II Pasaules kara laikā palika par "neko". Celta 18. gs. pilsētas iedzīvotājiem. Lielākās pārmaiņas piedzīvotas Drēzdenes bombardēšanas laikā, kad tika gandrīz pilnībā iznīcināta. Pēc tam savus 45 gadus tā palika tāda pati. Nekāda - čupiņa ar akmeņiem...

Tikai pēc Berlīnes mūra krišanas nu jau apvienotā Vācija izlema šo baznīcu atjaunot. Skrupulozs darbs 15 gadu garumā, atlasot visus akmeņus, kas saglabājušies drupu čupā, tos sanumurējot pēc vecajiem plāniem un fotogrāfijām. Un tad - kā LEGO - gabaliņu pa gabaliņam likt kopā, trūkstošos gabalus izgatavojot no jauna. Tā kā šejienes smilšakmens, kas ir baznīcas pamatmateriāls, laika gaitā nomelnē, tad ar aci vēl turpmākos 50 gadus varēs pamanīt, kuras ir vecās un kuras ir jaunās daļas.

Neumarkt ar Frauenkirche 2011.gada maijā
2005. gadā atjaunotā baznīca tika atklāta. Tā ir arī miera simbols - ik nedēļu tur notiek anglikāņu dievkalpojums. Smuka, sapucēta. Kā jau pie vāciešiem.

Pats Neumarkt joprojām nav pabeigts. Bildē jau izskatās labi, jo neredzat celtniecību aiz muguras. Apbrīnojami, cik daudz ir atjaunots pēdējo 20 gadu laikā. Reku satelītfoto, kurā pat ne puse vēl nav uzbūvēta..


Bombardēšana nesagrāva ēkas pilnībā, tomēr trakākais - tā nopostīja īpašos interjerus, koka dekorus. Par laimi, vācieši lielu daļu dārgumu evakuēja uz kalnu alām, kur tos vēlāk konfiscēja Padomju armija. Jāsaka gan, esot laipna - padomju vara lielāko daļu atdeva atpakāl Austrumvācijai!

Tomēr šada - savulaik nopostīta ir lielākā daļa Drēzdenes (un Vācijas). Cenšas atgūt savu skaistumu. Bet patur prātā arī to, kāda bija...

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru