trešdiena, 2011. gada 16. marts

Nākošgad...

Marta pirmajā nogalē paciemojos Grenoblē. Šogad tur mitinās un mācās Baiba, līdz ar to bija pie kā nakšņot un kas parāda apkārtni. Diemžēl veselību biju paspējis pazaudēt kopā ar saviem ciemiņiem, tāpēc sanāca mazāk redzēt, bet vairāk papļāpāt un iedzert tēju.


Kas tad tur tāds ir? Pilsēta nav liela, atrodas plakanā ielejā, ko cieši apskauj kalni. Palasiet Baibas bloga ierakstus! Gaisā jūtams franciskais šarms. Pāris centrālie kvartāli atgādina iespaidīgās Parīzes bulvāru ēkas ar kādu glītu parciņu pa vidu. Turpat blakus darbīga vecpilsēta ar mazām, neveiklām ieliņām. Ēdūži, mīlīgi veikaliņi, cilvēki. Dzīve kūsā. Un tad vēl kalnu upe, kas čalo un saulainā laikā priecē ar smaragdzaļo ūdeni. Un protams, lai kurp galvu grieztu, tevi vēro sniegotās galotnes. Rokas stiepiena attālumā, jāuzvelk tik sportiskāks apģērbs un aidā, kalnu taku aicinājumā. Un vēl ziemā paslēpot... Izklausās, ka esmu šajā vietā jau iemīlējies?


Tas tāpēc, ka esmu pateicis lielo daļu pozitīvā! Ne jau visu, jo mazās detaļas tik ātri nepamana un Baibai arī neizdevās visu parādīt! Un negatīvais? Ir jau ir.. Nezinu kā būs man, bet liela daļa universitāšu ēku ir izmētātas vairākās pilsētiņās, kas atrodas dažādos pilsētas galos, līdz ar to braukāšana būs apnicīga. Protams, tā ir Francija un franču valoda, bez kuras tur prieku gūt būs dikti grūtāk... Arī pilsētā visu laiku ir tāda milzīguma, monumentalitātes sajūta, it kā Grenoble censtos būt lielāka kā ir! Un tur nav mazās, kompaktās Lēvenes šarma, mazo, kroplīgo māju, garākā kroga pasaulē, utt...


Bet tieši tāpēc katra vieta ir citādāka! Ar savu stāstu, formu, smaidu! Un tas viss pašam ir jāatklāj!


Un tomēr, skatoties uz + un -, liekas, ka Grenoblē būs vairāk iespēju, daba un pilsēta turpat blakus, franču kultūra, kas šobrīd man vēl ir diezgan neiepazīta, un, cerams, saulaināks un labāks laiks!!!

Tik un tā - tagad Lēvene, bet Grenoble - nedaudz uzgaidi, tu nākošgad!


Viens gan ir skaidrs. Kā ar kolēģi Vitāliju vienojāmies - Lai arī cik lieli ***** tie franči nebūtu, kultūras dēļ vien tā valoda ir jāiemācās.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru