piektdiena, 2011. gada 25. marts

CTU 10 - PIV Measurement

Ko es nedēļu darīju Prāgā? Lūk atbilde - piedalījos "ATHENS programme", kas ir Tehnisko universitāšu apvienības veidota iespēja to studentiem divas reizes gadā doties uz kādu no partneruniversitātēm uz nedēļu ilgu intensīvo kursu.


Studenti, izmantojot internetā pieejamo sistēmu, piereģistrējas uz sev interesējošajiem kursiem. Tad viņi tiek mistiskā veidā sakārtoti un saņem atļauju doties šajā piedzīvojumā! Kursu tēmas ir visdažādākās, daudzas no tehniskām jomām, tomēr pavīd arī kaut kas no biznesa, pat to brīvās izvēles kursu piedāvājuma (liekas, ka apsvēru domu par kursu Vīnē - Fizika zinātniskās fantastikas literatūrā...)

Šādi izskatās eksperiments, kura laikā tiek iegūti dati.
Avots:(http://www.dlr.de/as/en/DesktopDefault.aspx/tabid-183/251_read-12796/gallery-1/gallery_read-Image.5.1574/)
Mana izvēle krita uz kursu, kas minēts šī ieraksta nosaukumā. Kas tad ir šie maģiskie 3 burti PIV? Atbilde rodama wikipēdijas rakstā. Particle Image Velocimetry (latviski tas skanētu kā Daļiņu Attēlu Ātruma mērīšana, kas īsti nerada jēgpilnu nozīmi. Precīzāk būtu Ātruma mērīšana ar daļiņu attēliem vai kaut kā tā) ir diezgan plaši lietota metode, jo tā ļauj eksperimentāli vienkārši mērīt un aprakstīt šķidrumu un gāzu plūsmas. Kāda tad ir ideja? Pāris vārdos sakot - parasti caurspīdīgajā šķidrumā vai gāzē ievietojam nelielas daļiņas, kas kustās kopā ar vidi, tādējādi atspoguļojot citādi neredzamās plūsmas. Ja šīs daļiņas izgaismojam ar spēcīgu gaismas avotu, piemēram, lāzeru, tad varam uzņemt fotogrāfijas, kurās redzam daļiņu atrašanās vietas dažādos laika momentos. Ja divos sekojošos attēlos daļiņas pārvietojas nedaudz, tad izmantojot pāris matemātiskas viltības, veikli varam tikt pie vidējā pārvietojuma dažādos attēla, attiecīgi plūsmas, reģionos. Un ja zinām laiku, kāds ir starp uzņemtajiem kadriem, tad varam aprēķināt arī ātrumus. Bet ja tie ir zināmi, tad var rēķināt gan spiedienus, gan visu ko citu, ko sirds kāro. Kam tas vajadzīgs? Primitīvs piemērs - aerodinamikas izpētei, dažādiem objektiem - lidmašīnu spārniem, automašīnu virsbūvēm, utml., jo ne jau visu dators spēj nosimulēt!

Mūsu PIV kursa dalībnieki un pasniedzējs
Mani šī lieta interesēja, jo tā ir kas ļoti līdzīgs tam, ko darīju bakalaura darbā, tomēr šajā gadījumā tiek apskatīta daļiņu grupa, nevis atsevišķas daļiņas!

Lekcijas ir tikai viena no lietām, kas notiek Athens programme ietvaros. Un bieži vien ne galvenā. Man paveicās, jo lekcijas bija interesantas, mums bija daudz praktisko darbu, padomu, noderīgu lietu!

Brīvajā laikā tiek organizētas dažādas aktivitātes vai arī studenti organizējas tām paši. Par pastāstīšu citreiz, jo nu laiks satikt miega peli!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru