trešdiena, 2011. gada 13. aprīlis

Prāga: Ir vērts!

Kuras lietas Prāgā ir vērts apmeklēt? Izskatās, ka esmu aptracis ar Prāgu? Nu vismaz ir pāris lietas, ko ir vērts piedzīvot!

Kafkas muzejs un čurātāji (baseina forma - Čehijas robežas kontūra)
Franca Kafkas muzejs ir kaut kas moders un interesants. Atrodas divstāvu ēkā, pašā Vltavas krastā. Muzeja priekšā atrodas burvīga strūklaka. Ar divām čurājošām statujām. Savā laikā tās spēja "izčurāt" tekstu ūdenī, kuru  'pasūtītājs' nosūta kā SMS uz īpašu nummuru. Tagad gan kaut kas sabojājies...
Es gan muzejā jutos kā svešinieks. Neesmu lasījis Kafkas darbus, vēl ne. Bet nu esmu samotivējies. Izskatās gana dīvaini, lai būtu vērts palauzīt galvu. Varbūt būtu vērts lasīt oriģinālvalodā, tomēr mana vācu valoda tik tālu netiks. Nu jāskatās. Katrā ziņā viņa literatūras pārzinātājiem būs interesanti.
Vienīgais, kas šajā muzejā man nepatika, bija sajūta, ka visa šī rakstnieka dzīve ir izklāta kā uz pāveles. Visas viņa dāmas, privātās vēstules. Viss. Vēl trakāk kā draugiem.lv vai facebook... Bet apciemojies. Interesants!


Vēl viens muzejs, ko ir vērts apmeklēt, ir Nacionālais Tehnikas muzejs jeb "Národní Technické muzeum". Ēka izskatās pēc padomju laika praktiskās arhitektūras, tomēr iekšiene ir un tiek atjaunota. Ir viena liela tehnikas zāle, kurā izvietoti dažādi transporta līdzekļi, pārsvarā Čehijas teritorijā ražoti vai lietoti rīki. Mašīnas, velosipēdi, vilciena lokomotīve, utt! Glīži.
Papildus atroadamas dāžādas tematiskās zāles par fotogrāfijas vēsturi, arhitektūru, čehu armijas tehniku. Tomēr visinteresantākā ir astronomijas tematiskā izstāde. Tajā atklāta dažādu astronomisko instrumentu nozīme, konstrukcija, daudz skatāmā, lasāmā. Tomēr visiespaidīgākā ir sajūta šajā telpā. Aizsargstikli ir izliekti, līdz ar to tajos notiek gaismu spēles no spožajiem, metāliskajiem instrumentiem. Apaļie globusi vienā sturī, sekstanti otrā. Tāda misticisma sajūta gaisā!
Bija vēl pārītis zāļu remontā, tomēr pāris stundas lietainā dienā ir vērts pavadīt šajā iestādījumā.


Vēl viens apmeklējams muzejs ir Nacionālais muzejs jeb "Národní muzeum". Ēka izskatās iespaidīgi, it īpaši vakarā, kad tā ir izgaismota un iespaidīgi noraugās uz Prāgu! Ko redzēt iekšā? Liekas, ka interesantākā izstāde ir par Čehu tautas varoņiem (folkloras stāstu, utt). Tad vēl var apskatīt čupu minerālu=akmeņu, kā arī izbāztu dzīvnieku. Daļa no muzeja ekspozīcijas ir atjaunota, tomēr lielākā daļa pieprasa čehu valodas zināšanas, it īpaši zinātniskajā terminaloģijā! Būtiskākais, ko var redzēt ir ēkas interjers - lieliski atjaunots!

Kas vēl ir apskates vērts? Protams, ierastie objekti - Kārļa tilts, centrālais laukums ar torni, kurā var uzkāpt, klausoties trompetes (ja nemaldos) spēlē atrodoties tieši blakus koši ģērbtajam trompetistam. Nu arī astronomiskais pulkstenis, utt.


Tik jāatcerās notestēt kādas vietējās specialitātes. Es pamēģināju ko līdzīgu eļļā ceptai maizei ar rīvētu sieru un vienu saldo "maizi", ko sauc Trdelník. Īsta ņamma. Iesaku nomēģināt abus! Bet nu labi. Pietiks par Čehu valsts galvaspilsētu. Ir taču ar citas lietas par ko jūsmot!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru