piektdiena, 2011. gada 15. aprīlis

Ko darīt Bari?

Lai pievilktu iekavētos rakstus, ar steigu ķeros klāt siltajam dienviditālijas stāstam. Kā nekā tikko izbaudīts dienvidu siltums. Bez tam, šī varētu būt neliela reklāma visiem tiem cilvēkiem, kas ir pamanījuši, ka tagad AirBaltic lido arī uz šo Itālijas pilsētu (kā nekā Latvijas Goda Konsuls tur jau ir!).

Bari ir industiāla pilsēta Itālijas zābaka potītes austrumos. Pie Adrijas jūras. 300'000 iedzīvotāji. Tik tālu nekā ievērības cienīga.
Liels daudzums imigrantu, arī no slāvu valstīm (ukrainas, krievijas), pat īpaša pareizticīgo baznīca, kura pieder Krievijas Federācijai. Pilsēta īpaši neizceļas citu Itālijas pilsētu vidū. Nekad neesmu dzirdējis kādu sakām, ka vērts turp doties. Tad - kāpēc to ir vērts darīt?


1) Viena interesanta apskates vieta ir Bari vecpilsēta. Tai apkārt vijas paliekas no agrākajiem nocietinājumiem. Iekšienē čupa dīvaini sagrupējušos vairākstāvu māju, kas veido šauru ieliņu tīklu. Tas esot bijis aizsardzības nolūkos. Kādu laiku atpakaļ esot bijis dikti nozīdzīgs rajons, tagad gan esot palicis labāk - kruīza kuģu pasažieriem ir kur izstaigāties. Pie tam atrast noteiktu māju ir makten grūti - maz esot cilvēku Bari, kas vecpilsētu pazīst kā savus pirkstus. Un ik pa brīdim ir kāds restorāns, augļu veikaliņš, visādi uzmanību un noskaņu raisoši nieki! Paklīstiet!


2) Turpat blakus vecpilsētai - starp to un jūru - izvietojusies Bari pils - cietoksnis. Ieejas maksa smieklīga, jo arī ekspozīcija niecīga. Arī skaistais skats uz jūru no cietokšņa vēl nav pieejams arheoloģisko izrakumu dēļ. No ārpuses izskatās iespaidīgi. Un ar to arī pietiek!


3) Ap Bari vecpilsētu ir izveidojusies jaunāka pilsētas daļa (19.gs), kas izplānota vienkāršā režģa formā:
Tajā atrodas vairākas iepirkšanās ielas, pārītis glīšu ēku (teātri, banka, utjp), kas saulainā dienā ļauj vaļu pastaigām! Jāsaka gan, ka pilsēta tiešām ir industriāla - gaisa kvalitāte nav viņu stiprākā puse. Pagaidām.


4) Svētā Nikolaja Bazilika - lielākajai daļai cilvēku būs nācies dzirdēt par šo svēto. Nu vismaz par Santa Klausu jeb Ziemassvētku vecīti būsiet dzirdējuši. Nu tad šājā katedrālē viņš tiek glabāts... Vismaz kaste. To savulaik nozahuši  un atveduši uz Bari turienes jūrnieki. To atceroties ik gadu Bari tiek svinēti svētā svētki kuru laikā laivā tiek vesta Sv. Nikolaja statuja pa jūru uz Bari, atceroties šo notikumu, gandrīz 1000 gadu atpakaļ.

Tad nu tas ir iemesls, kāpēc te ir daudzi pareizticīgie (tūristi), arī krievu valoda ir viena no tipiskajām, kuru apgūst svešvalodu studenti.

5) Rustico ir superfeins ēdūzis, kurā izbaudīsiet vietējo kultūru, garšu pasauli un pieliksiet māgu par 10 Eur... Kā tas strādā? Tā ir picērija, uz kuru stāv rindā. Kad jūsu bariņš ir ticis pie galda, tad tur sāk kraut dažādas uzkodas - sieri, desas, gaļa, olīves, dārzeņi, nebeidzams daudzums ēdiena... Un paralēli var atspirdzināties ar Peroni alu vai ūdeni. Tukšās pudeles uzreiz nomaina pilnas, gluži kā mājās. Kad uzkodas pabeigtas, laiks izvēlēties picu. Saraksts garš, tomēr ir arī mums pazīstamie vārdi. Tad acu priekšā šo picu uzcep, un karstu no krāsns servē deguna galā. Izmērs - biedējošs - izaicinājums jebkuram vēderam.
Un ar to viss vēl nebeidzas - nāk saldais, ko pavada limončello un amariljo. Un tad mēģini tikt uz mājām. Pārmērīga uztura diēta.
Iespaidīgākais, ka neskatoties uz to cik tu apēd, maksa ir 10 Eur no galviņas. Pa lēto!


6) Krastmalas promenāde un pludmale - Lungomare Nazario Sauro sākas pie Zivju tirgus, gluži pie vecpilsētas robežas. Kad deguns izpētijis jūras dīvaiņus, var doties nelielā pastaigā gar Adrijas jūru. Galamērķis - Pludmale. Garām nepaiesiet. Tur arī patīkams kafūzis, kurā atspirdzināties. Var jau arī ūdenī, bet tik daudz 'labāku pludmaļu' esot apkārt (man diemžēl vēl neizdevās nomēģināt)

7) Pazīstami cilvēki Bari ir neatsverama lieta - mīļākās picērijas, vietējie mikrorajonu krodziņi, tirgus vietas dienas vidū uz ielas, tas viss tiek apzināts ar laiku. Un tāpēc iesaku atrast kādu 'insaideru', kas palīdzēs izbaudīt šo visādi citādi neinteresanto vietu.

Starp citu, kad biju tur ciemos, redzēju plakātu "SOŅA" izrādei - tā kā JRT šo vietu jau ir atklājis. Jūs - sekojiet!

1 komentārs:

  1. Sveiks !

    Jau biļetes kabatā!

    Būsim 17.09-01.10.2011

    Būsu mūsu INSIDEris?

    ventslodzins@inbox.lv

    AtbildētDzēst