piektdiena, 2014. gada 11. aprīlis

Bordo? Nē, Bordeaux!

No kurienes nāk pazīstamākais franču vīns? Nu ja, no Bordo. Franciski, protams, tas rakstās Bordeaux. Un kas par to? Redz, aizvadītajā nedēļas nogalē es biju paviesoties tieši tur.

Biržas laukums Garonnas upes krastā
Pilsēta paliela. Ja skaita kopā aglomerāciju, tad 6. lielākā Francijā. Kaut kur ap miljonu tur tuvumā dzīvo. Tā kā pilsēta izpletusies pa ieleju, tad pārlieku saspiestību nejūt. Bordo savā laikā bija nozīmīga ostas pilsēta, ko jūt arī tās centra izmēros. Lielas un iespaidīgas akmens ēkas viena pie otras veido monolītu iespaidu - šeit ir valdījis turīgums. Nākot no stacjjas uz centra pusi sanāk iziet cauri daļai, kas ir gana senatnīga, tomēr ne tik uzfrišināta kā pilsētas viducis. Atstāj tādu alternatīvu dienvidniecisku iespaidu. Jumti daudz lēzenāki, logiem slēģi...

Kā jau ostas pilsētai, upe ir dominanta, vārdā Gironda. Nesen sakopta upes malas promenāde tagad ļauj doties stundu garās pastaigās. No piestātnēm atstātas tik izpriecu un satiksmes kuģīšu pieturvietas. Upes platums līdzīgs Daugavai, taču te līdz jūrai labs gabals.

Franču gailis braši atplestiem spārniem
Centru sanāk iepazīt sestdienas vakarā, kad tajā valda rosība. Bāriņi un restorāni cilvēku pilni, grūti atrast brīvu galdiņu. Atmosfēra franciska, ēdiens gards, cenas kā parasti. Paliek patīkams iespaids.

Skats no Pilas kāpas
Sestdienas diena toties tika pavadīta svaigā gaisā iepazīstot interesantu dabas objektu - augstāko kāpu Eiropā. Dune du Pilat sniedzas 110 m augstumā turpat Atlantijas okeāna Biskajas līča krastā. Izskatās pēc kāda liela bērna smilšu kastes. Interesanta dabas spēku kombinācija! Un jā, laiciņam ne vainas Francijas dienvidos.

Romas laika grīdas mozaīkas fragments Akvtānijas muzejā
Tad vēl nedaudz no Bordo vēstures svētdienas rītā un ceļš jau ved atpakaļ uz Parīzi. Uz redzīti, Bordo. Kādreiz jāapciemo aro Tavi izslavētie vīna lauki!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru