svētdiena, 2013. gada 8. decembris

Ziemassvētku sajūta Parīzē

Decembris jau labi sācies. Parīzē virmo Ziemassvētku sajūta. Ielās iedegtas gaišas lampiņu virtenes. Slaveno tūrisma objektu tuvumā saslietas koka namiņu rindas, kuros var iegādāt siltu karstīvu un dažādus citus labumus. Brīvajos laukumos mana ik pa kādai sadekorētai eglei. Veikali beidzot atvērti arī svētdienās. Cilvēku pūļi pārvietojas pa pilsētu ar iepirkumu maisiem rokās. Ārā palicis jūtami vēsāks, skaidrajās pēcpusdienas debesis krāsojas burvīgos sarkanos toņos. Ik pa laikam izelpa gaisā redzama kā lidojoši kristālu mutuļi. Tāds ir pozitīvais skatījums.

Decembris drīz jau būs pusē, bet no baltā, skaistā sniega ne miņas. Tā vietā piedrazotās ielas pilnas ar cilvēku pūļiem, kas skrien un steidzas izgāzt savu naudu nejēdzīgās dāvanās. Veikalu skatlogi spīdzina acis ar spožām dekorācijām. Ielas un laukumi pārbāzti ar mirgojošu un spoguļveidīgu rotājumu čupām. Tirdziņos, ja tiec garām nepārtrauktai cilvēku masai, tirgo pārcenotu karstvīnu, kam blakus var nopirkt TV shop pannas, radiovadāmus helikopterus vai citus lielveikalos atrodamus draņķus. Fonā skan internacionāli džingli par santa klausu, ziemeļbriežiem vai ar kādi popsīgi gabali no pēdējiem mūzikas topiem. Tāds ir negatīvais skatījums.

Kur patiesība? Kaut kur pa vidu. Tā arī dzīvojam! Sveiciens sniegam Rīgā!

1 komentārs:

  1. Lai pievienotu vēl ko patērētājkultūrai - katru gadu LaFayette galerijas skatlogu Ziemassvētku dekorāciju atvēršana ir notikums :) Var noiet garām un ielūkoties ;)

    AtbildētDzēst