ceturtdiena, 2013. gada 12. decembris

Uz mirkli viduslaikos - Musée national du Moyen Âge

Viduslaiku muzejs Parīzē - Hôtel de Cluny ēkā
Brīvo svētdienas pēcpusdienu izmantoju, lai apmeklētu muzeju, kas visu pagājušo gadu bija mana deguna priekšā - ēkā Hôtel de Cluny, kura atrodas turpat centrā, pie Rue des Ecoles, izmitinājies viduslaiku muzejs. Papildus mistiku tam piešķir kaut kur tur esošās Romiešu pirts paliekas...

Viduslaiku tepiķi pie sienām
Muzejs glītā akmens mājā ar burvīgiem dekoriem jau ārpusē. Iekšpusē čīkstošu koka grīdu telpas, kurās izvietoti dažādas viduslaiku liecības. Statujas, vitrāžas, metāla priekšmeti, rotkaļu brīnumi, pie sienām karināmie tepiķi ar sadzīves ainām, gleznas. Interesanti apskatīt to detaļas. Pašķirstīt tā laika nošu lapas.

Viduslaiku dziesmu lapa ar notīm - mūziķiem viss saprotams?
Vienā ekas stūra apakšdaļā ir liela telpa - 'frigidarium' jeb aukstā romiešu pirts telpa. Pārsteidz ar savu milzīgumu. Griesti augsti, ar akmens velvēm. Nemaz nelīdzinās latviešu koka pirtiņai!

Katrā no telpām pieejami sīkāki apraksti par katru no eksponātiem. Mana interese tāda virspusēja, līdz ar to baudu ar acīm. Bet redzēt te ir ko. Tā kā, ja Parīzē sanāk būt ilgāk, neaprobežojaties tik ar Luvru, Orseju un Pompidū. Šajā metropolē franči ir sakrājuši ļoti, ļoti daudz..

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru