otrdiena, 2013. gada 10. decembris

Pie modernajiem - Pompidū centrs (Centre Georges Pompidou)

Nu jau paskrējusi garām vairāk kā nedēļa kopš beidzot kārtīgāk paviesojos vienā no Parīzes populārākajām ēkām - Pompidū centrā. Centrs nosaukts bijušā Francijas prezidenta (1969-1974) Žorža Pompidū vārdā. Tajā mitinās kino, bibliotēka, izstāžu telpas un Nacionālais modernās mākslas muzejs. Tieši šo pēdējo apskatījām tā kārtīgāk.

Trāpijām uz bezmakasas ieejas dienu (pirmā mēneša svētdienā daudzos muzejos ieeja ir bez maksas), lai gan visiem, kas jaunāki par 26 un ir Eiropā ilgstošāk mītoši, tā bez maksas ir katru dienu.

Savējais priekšā - Marka Rothko glezna
Muzejs atrodas ēkas augšējos stāvos, kas ļauj ik pa laikam atpūtināt acis pavērojot Parīzes panorāmu - centra ēka ir nedaudz augstāka kā apkārtējās ēkas un atrodas Parīzes plakanajā viducī. Ieejot iekšā tevi sagaida savējais - Marka Rothko glezna. Nevaru teikt, ka esmu modernās mākslas fans, ko kārtējo reizi apstiprināju šī apmeklējuma laikā. Centos palasīt autora darba aprakstu un skaidrojumu par lietām, kas tur ir mēģinātas attēlot, jo bieži vien tas man ne tuvu nebija acīmredzami. Citi, savukārt, bija pārsteidzoši uzrunājoši. Katram savs izteiksmes veids.

ABSTRACT - abstrakta māksla, patiesi..
Tikpat interesanti ir pavērot publiku, kas nāk vērot šo mākslu. Bez lielā daudzuma tūristu, bez kuriem Parīzē nekur, var manīt pa kādiem franču inteliģences pārstāvjiem, mākslinieciskiem jauniešiem. Daudzus no viņiem izceļ nelielās, bet spilgtās detaļas apģērbā, ārējā tēlā. Kaut kas, ko akadēmiskā vidē, laboratorijā mana ļoti reti. Visvairāk pārsteidza kādas dāmas ekspresīvie skaidrojumi mazu bērnu grupiņai (nu ap gadiem 10?) par to, kas tiek attēlots dažās no sireālisma un modernisma gleznās. Un bērni to vēroja ar lielu interesi. Varbūt, ka ar šādu pieeju bērnībā arī es šobrīd labāk saprastu modernās mākslas brīnumus?

Bet aizejiet, pavērojiet! Ja nepatiks, varēsiet paskatīties uz Parīzi no skaistas terases, it īpaši ja būsiet tur ap saulrieta laiku.

1 komentārs:

  1. Man laikam tas muzejs no ārpuses labāk patīk nekā tas, kas tam iekšā. Neprotu novērtēt moderno mākslu.

    AtbildētDzēst