pirmdiena, 2013. gada 9. decembris

Tepat pie Parīzes - Provins

Pēdējā novembra dienā kopā ar savu Zviedru ciemiņieni devāmies apskatīt vienu no UNESCO Pasaules mantojuma objektiem Parīzes tuvumā. Pirms pamanīju to mantojuma sarakstā, nebija sanācis par šo vienu ne dzirdēt atsauksmes, ne pamanīt reklāmas. Vai tad tiešām netālu no Parīzes (80 km, pie pašas Ile-de-France robežas) var slēpties kaut kas tāds, ko būtu jāredz, bet kas nav labi zināms? Nu tad tieši to devāmies noskaidrot!



Provins (latviskojot skanētu Provān' jeb, pieliekot latviskāku galotni, Provāna. Nejaukt ar slaveno Provansu) ir slavena ar to, ka viduslaikos tā bija nozīmīga pilsēta. Laikā, kamēr Latvijas teritorijā vēl nebija ieradušies krustneši (9.-12. gadsimts), šī bija viena no Šampanjas karalistes pilsētām, kurās norisinājās tirgi. Tolaik tie bija nozīmīgs tikšanās punkts tirgotājiem no Vidusjūras reģiona un R-Eiropas valstīm. Attiecīgi tam laikam tika izbūvētas pilsētas aizsardzības sistēmas, katedrāle, utt. Vēlākā laikā pilsēta savu nozīmi zaudēja un līdz mūsdienām neatguva, ļaujot salīdzinoši neskarti saglabāt šo viduslaiku pilsētas plānojumu, celtnes, atmosfēru. Tad nu tieši ar to mūsdienās šī nelielā pilsētiņa pievilina tūristus - ar savām viduslaiku atrakcijām.

Atgādinājums tūristiem - lauks vairs nav atpūtas vieta...
Vēlā rudenī/ziemā gan zirgu un putnu šovi nestrādā, daudzi restorāniņi un suvenīru veikali labi ja atvērti tik uz pāris stundām, tomēr iespaidīgas viduslaiku celtnes augšpilsētā, kā arī labi saglabājusies mūra aizsargsiena priecē to nedaudzo tūristu pulku, kas šajā laikā ir izdomājuši Provānu apmeklēt. Pilsētai ir laba mājas lapa, kurā varat atrast nepieciešamo informāciju. Interesi piesaistīja pastaigas pa pazemes tuneļiem (souterrains-underground galleries). Izrādās, ka tuneļu sistēma veidota iegūstot materiālu, ko angliski sauc Fuller's earth - tas bijis būtisks auduma ražošanas procesā. Un tad nu vēlāk tuneļi izmantoti kā noliktavas, apķēpāti ar ierakstiem uz sienām (gluži kā mūsu Siguldas alas), taču vairāk tie ir mīti un stāsti nekā kaut kas patiesi iespaidīgs. Vispārsteidzošākās ir halles kur ekskursija sākas un beidzas - no akmeņiem sastāvošās griestu arkas tik ļoti piestāv viduslaikiem un liek pārdomāt kā tas viss tik ilgi ir turējies kopā! Fizikālu baudījumu piešķir apgaismē izmantotie gaismas vadi, kuru gali neuzbāzīgi izgaismo citādi drūmos un biedējošos tuneļus.

Tuneļu pastaiga Provānā
No apskates objektiem iesaku pakāpelēt pa aizsargsienu, kādā no torņiem var ieturēt jaukas piknikveida pusdienas ar lielisku skatu pār pilsētu un blakus esošajiem līdzenumiem! Patiešām vērts aizbraukt šo vienu paskatīt, ja ir brīvs brīdis un gribas kādu atelpu no pompozajiem Parīzes brīnumiem!

1 komentārs:

  1. Tik tiešām! Mēs arī šeit pavadījām vienu lielisku, rāmu sestdienas pēcpusdienu. Ļoti garšīgi paēdam restorānā "L'appart". Iegājām uz dullo, bet lieliski!

    AtbildētDzēst