svētdiena, 2012. gada 1. aprīlis

Slēpošana, ja studē Grenoblē


Mirkli pirms Baiba atgriezās atpakaļ no sava Latvijas atvaļinājuma, es ļāvos vēl reizīti slēpošanas priekiem. Šoreiz iedevu brīvdienu arī fotoaparātam, lai var vienkārši izbaudot pabraukāt ar slēpēm! Forši. Sniegs vēl ir, it īpaši augšā un agri no rīta. Uz pēcpusdienu sniegs saulītes dēļ paliek irdeni mīksts un kraujas čupās no lielā slēpotāju skaita, līdz ar to jāpieliek vairāk spēka un garajās nogāzēs kājas nogurst ne pa jokam. Bet ne par to stāsts. Parunāsim par skaitļiem!

Lai nokļūtu līdz slēpošanai nepieciešams apģērbs, aprīkojums, transports un trases pacēlāju biļete. Tad par visu pēc kārtas.

1) Apģērbs. Lēto apģērbu galu visizdevīgāk pirkt tieši pirms sezonas - brīdī, kad veikalos tiek tikko ienests viss ziemas sportu piedāvājums. Mana izvēle bija Decathlon veikals, kurā iegādāju jaku, bikses un cimdus un slēpošanas brilles, katrs maksā sākot no ~20 Eiro. Kvalitāte ir okei, sezonu izturēja pārliecinoši! Ja grib ko labāku, tad šīm lietām atlaides ir arī sezonas beigās, nocenojums no 200 Eiro uz pusi un tamlīdzīgi.. Ja gribās tikai reizi nomēģināt slēpošanu, tad gan jau var aizlienēt no draugiem.

2) Aprīkojums. Es iegādāju lietotas slēpes un zābakus (iekš La Boite a Skis). Slēpes nāk ~100 Eiro un zābaki ~50 Eiro sezonas sākumā. Īsti nekaulējos, jo ne man bija zināšana, ne apjausma par cenām. Vēl nūjas maksā ~15 Eiro un aprīkojums gatavs. Ja gribās vēl ķiveri un aizsargus, tad skatieties paši, īpaši nepētīju to cenas. Tik ja atmiņa neviļ - ķivere Decathlon maksāja sākot no 20 Eiro - nav tik dārgi.
Izīrēt arī var šajā iestādījumā, liekas, ka pilns komplekts ir pie 20 Eiro par dienu. Skatījāmies, ka var atrast izdevīgus piedāvājumus internetā - zem 15 Eiro tieši slēpošanas staciju nomās. 
Zem 10 Eiro palīst būs grūti - tad gan ir risinājums - aizņemties. Labi būt standarta izmēra cilvēkam ar standarta izmēra draugiem..

3) Transports un pacēlāju biļete.
Ja esi students un zini, ka slēposi bieži, var iegādāties Ecole de Glisse karti mācību gada sākumā (mans variants - maksāja 30 Eiro). Tā dod iespēju iegādāties pacēlāju biļetes ar labu atlaidi (Les2Alpes biļete brīvdienai - 14 Eiro 40 Eiro standartcenas vietā), kā arī organizē autobusus norādītajās dienās uz attiecīgajiem kūrortiem (brīvdienās uz Les2Alpes - 12 Eiro), kā arī dod iespēju piedalīties nodarbībās, ja nemaldos, par brīvu - tad gan derēs zināt franču valodu.
Otrs variants - Transaltitude Skiligne piedāvājums - autobusa biļete turp/atpakaļ uz kūrortu un pacēlājs tajā pašā dienā par saprātīgām cenām (Les2Alpes brīvdienās - 36 Eiro).
Ir jau citi varianti - tomēr šie likās piemērotākie.

Les2Alpes
Kur braukt slēpot? Esmu bijis tikai Les2Alpes (biju jau ielicis video). 5 reizes. Neapnika - trases ir daudz - 93 gabalas. Esmu pabijis tikai kādās 30. Šobrīd gan sniegs ir pārsvarā tikai augstāk par 2000m, un lielākā daļa no tām trasēm ir mēģinātas. Ir ko darīt! Dzirdēju, ka tuvumā nav ne vainas Les7Laux un Chamrousse, kura ir apstaigāta vēl septembrī (kā nekā - vecā olimpiskā trase).

Katrā ziņā šī ir lieta, ko te ir vērts pamēģināt! Trašu dažādība ir pietiekoši, pie tam - kad apgūta māka, var doties off-piste un ski-randonnée - tad jau izklaides iespējas pietiks mūžam!


Bez tam - tieši ar pacēlāju tiku līdz savam šobrīd augstākajam punktam - 3568m. Nez vai izdosies to tik viegli un drīz pieveikt - kā nekā šī zona arī vasarā ir ar sniegu, līdz ar to nav vairs parastais randonnée.

Nu tad - lai izdodas pabaudīt to arī Jums!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru