pirmdiena, 2012. gada 16. aprīlis

Regbijs

FC Grenoble Rugby
Sestdien Grenoblē bija nomākusies diena ar nelielu lietus piesitienu - atkal jau nekādu pārgājienu veikt nav vērts - ne tur prieks, ne tur bauda. Tad nu bijām atraduši citādāku izklaidi. Apmeklēt regbija spēli.

Spēle starp Grenobles un La Rochelle komandām noritēja Stade des Alpes stadionā, kas celts tik pirms pāris gadiem. Izskatās tiešām glīti. Par laimi skatītājiem ir jumtiņš, tā jau vēsi sēdēt, bet ja vēl lietutiņš rasinātu uz galvas.. Bet ko tur bēdāties - pie sēdvietām atstāti bezmaksas fanu atribūti - karodziņi. Tomēr informatīvas lapiņas gan nav, regbija noteikumi jāzina pašiem. Vietu daudz - 20'000, plašums milzīgs. Skatītāju ar daudz, pilns nav, bet kādas 3/4 varētu būt. Tātad - sports populārs. Nav jau kaut kāds hokejs.

Spēle sākas, pirmais puslaiks, mēs skatamies un mēģinam saprast, ko kas nozīmē. Labi - punktu skaitīšana saprasta, bet par ko nozīmē soda sitienus gan nav skaidrs. Vairākas reizes Grenoblei izdodas veikt piezemējumus, tomēr kaut kas nav bijis labi - tiesnesis spēli aptur un liek pabīdīties prom no piezemējumu zonas. Pūlis svilpj un ūjina neizpratnē. Mēs vēl jo vairāk.

spēles foto, video
Otrais puslaiks Grenoblei gan izdodas varens - gala rezultāts 36:3, La Rochelle sagrauta. Un Grenoble, kas līdz šim jau tā bija stabili pirmajā vietā Pro D2 līgā (Otrajā pēc spēka), pārskrienot pāri 3. vietā esošajai La Rochelle jau priekšlaicīgi nodrošina uzvaru līgā un nākošgad dosies uz pirmo līgu - TOP 14. Lai veicas!

Spēle beigusies, uzvara tiek svinēta pūlim skrienot laukumā un sveicot komandu! Mēs gan tā, līdz galam vēl spēli nesaprotot, čāpojam prom. Interesanti, jācer, ka Mārtiņš vai kāds cits zinātājs kādreiz izskaidros noteikumus - angliski tur tāds specifisks vārdu krājums, ka jāmācās bez maz vai jauna valoda.


Un kā pats regbijs? Interesanti skatīties kā milzīgi, skapjiem līdzīgi vīri stumda viens otru, gāž gar zemi. Tomēr tā mazkustība apnīk. Toties, kad beidzot kāds izlaužas cauri, veic skaistu sprintu un izdara piezemējumu, tad gan ir glīti. Tik droši vien pie labākām komandām tas notiek retāk, līdz ar to skaistas, ātras spēles mazāk. Cerams, ka kāds profesionālis mani tūlīt nories!

Interesanti, tomēr skaists basketbols vai augstas klases futbols, manuprāt, ir skatāmāks, toties veči gan iespaidīgi... Aiziet gan ir vērts - varēsiet profesionāli ūjināt kopā ar pārējiem! :)

1 komentārs:

  1. Profesionāļa vietā būšu fans un amatieris, kas iekomentēs :)

    Tā ir spēka&ātruma spēle ar uzsvaru uz spēka, bet es atgādināšu, ka lielākā daļa no viņiem noskries 100m, 200m ātrāk, nekā tu. Tā ir augstākās klases cilvēka ķermeņa spēka un ātruma optimizācija. Tev patīk labāk futbols un basketbols, jo vairāk tos esi skatījies, pieradis, daudz(!) labāk zini un saproti noteikumus.

    PS - Piezemējumi nenotiek retāk, kad spēlē labākas komandas. Tieši otrādāk - viss ir vēl skaistāk un skatāmāk.

    AtbildētDzēst