otrdiena, 2012. gada 24. jūlijs

Par to, ko sadarīju. Part I


Pagājušās otrdienas vakarā biju ielūgts uz vakariņām. Mana lielā priekšniece vēlējās uztaisīt nelielu mikropeldētāju grupas atvadu pasēdēšanu, pirms mēs dodamies kur nu kurais. Jauki, draudzīgi, lustīgi. Smaidiem un jokiem mijoties pavadījām lielisku vakaru nepiespiestā gaisotnē.


Kas tad ir šī mirkopeldētāju grupa? Tā ir apakšgrupa Komplekso Šķidrumu Dinamikas (DyFCom) grupai Starpdisciplinārajā Fizikas Laboratorijā (LIPhy). Par visu pēc kārtas. LIPhy ir institūts, kurā pulcēti dažādi izpētes virzieni, kas pamatā izmanto fizikālas metodes. Ir grupas, kas nodarbojas ar optisko iekārtu un tehniku izstrādi bioloģijas un arī fundamentāliem pētījumiem. Ir cilvēki, kas sintezē nanodaļiņas, ir kas pēta evolūciju un ir arī šķidrumu mehānikas speciālisti. Profils plašs.

Visādās sarkano asinsķermenīšu formas plūsmā
DyFCom grupa darbojas pārsvarā 3 izteiktos virzienos. Pats galvenais - sarkanie asinsķermenīši un to fizikālā izpēte. Tā kā asinsķermenīšus (eritrocītus) var modelēt kā vezikulas (piepūšamas pludmales bumbas), tad kopā savijas gan teorija, gan ekperimenti, gan par viņu lokanību, mijiedarbību, formām un ko tik vēl ne. Līmenis augsts. PRL ir ikdiena. Motivācija? Ir konstatēts, ka daudzas slimības deformē eritrocītu formu, neļaujot tiem pilnvērtīgi funkcionēt, piemēram, pārnest skābekli. Vēl viena neskaidrība - eritrocītu izmērs ir ap 10 mikrometriem (metra simttūkstošā daļa), bet tie spēj pārvietoties caur mazāka diametra kapilāriem. Kā? To šeit cilvēki drīz noskaidros! Man arī bija tas prieks skatīties, kā viens doktorants skaisti atjauc nelielu daudzumu asiņu ūdenī, lai varētu veikt eksperimentus. Gluži kā ciemos pie Drakulas!


Otrs virziens ir burbuļi - transporta mehānisms. Vai esat kādreiz iedomājušies, kā koki saņem ūdeni lapās? Sākumā visi atceramies kapilaritāti - ūdens spēju "kāpt augšup" pa šauriem kanāliem. Ja parēķinam, tad limits tam ir pārdesmit metri labākajā gadījumā, bet koki ir arī garāki. To arī cilvēki mēģina saprast un aprakstīt - kā ūdens iztvaikošana no lapām rada pietiekošu spēku, lai sūktu ūdeni augšup. Izrādās, ka koki tad dzied! Bez tam burbuļi var tikt izmantoti dažāda veida transportēšanā tā saucamajā mikrofluidikā.

Šūnu suspensijas reoloģiskie mērījumi - aggregācija, utt.
Trešais virziens - reoloģija, t.i. - kā objekts plūst, ja tam liek, pieliekot ārēju spēku. Daļa izmanto šo principu un teorijas bāzi šūnu elastības noteikšanai, savukārt mūsu apakšgrupā lielākā interese šobrīd ir veltīta mirkopeldētājiem. Bet par tiem nākošajā sērijā!

1 komentārs: