ceturtdiena, 2014. gada 20. marts

Piesārņojuma pīķis!

Piesārņojuma pīķa paziņojums
'Pic Pollution' (Piesārņojuma pīķis tulkojot burtiski) jeb smogs. To aizvadītajā nedēļas nogalē varēju izbaudīt uz savu ādu.

Par nopietnību droši ka liecina fakts, ka pilsētas vadība no piektdienas līdz svētdienai pasludināja, ka viss sabiedriskais transports un publiskie velosipēdi ir par brīvu. Man ne silts ne aukts - mēnešbiļete tāpat iegādāta.. Cik sapratu, tad šonedēļ bija plānots ieviest vēl vienu transporta kustību samazinošu pasākumu - pāra datumos ļaut braukt tikai auto, kuriem pēdējais reģistrācijas nummurzīmes cipars ir pāra, savukārt nepāra datumos pretēji. Bet no kurienes tad tas smogs?

Bezmaksas transports
Laikam jau laikapstākļi vainīgi. Nebija ne stipra vēja, ne nokrišņu, kas visu gaisā esošo draņķi noskalotu lejā. Tā vietā ir siltas, pat karstas un saulainas dienas, tomēr zeme vēl nav uzsilusi. Un izplūdes gāzes un citi draņķi turpina un turpina krāties. Te tev nu bija Austerlicas kaujas rīta saule…

Dūmaka saulaina rīta vietā - šoreiz smogs
Šobrīd Parīze izskatās jau labāk. Pa nedēļas nogali vismaz izdevās saelpoties svaigu kalnu gaisu. Jāsaka gan, ka arī Grenoblē bija 'Pic Pollution' jeb piesārņojuma virsotne.. Bet nu jūtami mazāka. Nesalīdzināma ar pelēcīgo gaisa nokrāsu virs Sēnas Parīzē, kad devos uz staciju.

Piesārņojumu mēra ar gaisa kvalitātes indeksu. Parīzei šo var apskatīt šeit. Savukārt visai pasaulei - šeit. Bet, lai uzzinātu kā ir LV, jāapciemo meteo.lv diezgan nepārsakatāma lapa, vismaz aktuālajai informācijai.

Nu tad elpojam svaigu gaisu un strādājam cītīgi!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru