ceturtdiena, 2013. gada 28. februāris

Ziedonis un Stress

Šodienas rīta brauciens uz darbu izvērtās atraktīvi piesātināts. Uz Kronvalda bulvāra sanāca uz mirklīti apstāties sastrēgumā. Cik nu sastrēgums, vienā rindā pārdesmit mašīnas, kas uz priekšu nekust, jo Valdemāra ielai pāri traucas policijas ieskauts Ziemeļu nākotnes foruma dalībnieku transports, tālumā spīdot zilām un sarkanām gaismām. Nu tad apstājamies, izslēdzam motoru un pagaidām. Oficiāls un būtisks pasākums tomēr. Bet nē - ne jau visi ar to ir mierā. Daudzi no mums joprojām grib skriet, ik brīdi, bez varianta mierīgi pagaidīt, izmantojot šo mirkli pārdomām vai sarunām, vai nagu lakošanai. Un tā arī mums, deguna galā no liela džipa izlec makten neapmierināts vīrietis dzeltenā jakā. Skatās uz Valdemāra ielas pusi un gāna visu pasauli. Garām mēģina pabraukt tramvajs, lai pieturā izlaistu pasažierus, bet tas iekarsušajam kungam liekas par daudz - ja gaida, tad visi! Ar rupjiem žestiem tomēr palaiž to garām. Vismaz mums jautri - sen nebija tāds šovs par brīvu vērots. Vai tad tiešām man skolā mācīja nepareizi, ka Saules sistēmā Saule ir centrs?! Bet lai jau, lēnām izaugsim. Ar smaidu atceros pirmo dienu Parīzē, kad ar priekšnieci sēdējām vairākos bezgalīgos korķos, vienkāršā un parastā dienā. Vai citās dienās, kad korķi veido filmas uzņemšana. Nemaz nerunāsim par biežajām ārvalstu personu vizītēm. Cik žēl, ka nevaram skriet ātrāk par gaismu.

Tomēr domās šodien valda arī sērīgas pārdomas. Mūžībā aizgājis dzejnieks, ar ko arī es izaugu. Imants Ziedonis. Zaļā pasaka un daudzas citas, dzejoļi, tie tak tepat atmiņā ir. 


Bet tad atkal gribas nedaudz pasmaidīt, jo atmiņā ataust JRT izrāde "Ziedonis un Visums". Un gribas pateikt Ziedonim Paldies par to ka un kāds viņš bija!

Ziedonis un Visums. Ziedonis un ēzelītis.

trešdiena, 2013. gada 27. februāris

Ilvesa uzruna

Interesanti palasīt Ilvesa uzrunu igauņu tautai viņu valsts 95. dzimšanas dienā. Lūk viens skaists gabaliņš:
Within the twenty-two years of restored independence, the Estonian state has come so far that we no longer compare the present day to the occupation or the Singing Revolution. We compare ourselves to countries in which freedom and democracy are natural. This is the right, in fact, it the only possible way. We are and must be more demanding of our state. Yet in a democratic state this means that we must also be more demanding of ourselves. In a democratic state the rulers are not “they”, just like there is no “Brussels” somewhere far away “demanding” something from us without our consent or in violation of agreements that we have contracted. In a democratic state, every complaint against the state or its rulers is directly or indirectly a complaint against ourselves.
All that is dear and sweet does not have to be big and grand. Estonia is like a wild strawberry: pristine and small, difficult to find and those who do not know how to, fail to recognise and value it. But once we possess it, once it is ours, then it is one of the best things of all. Our home is a wild strawberry field. 
Daudz laimes viņiem! Un mums arī! 

ceturtdiena, 2013. gada 21. februāris

Trase, tomēr burvīga!

Trases kalniņi. (Yes, there is a skiing track in Riga, more than one!)
Šonedēļ jau otro reizi izdevās aizmānīt citus mājiniekus pabaudīt pirmdien svaigi uzsnigušā sniega priekus! Bieza svaiga kārta sniega un saglabājušies mīnusi - to nevar laist garām! Citi jau te kliedz pēc pavasara - atnāks vēl ar, tāpēc jāizvingrina kājas kamēr vēl var! Un tā nu šovakar, ap septiņiem vakarā, pieripinamies pie motormuzeja, jo trasei tuvākajā stāvvietā joprojām brīvas vietas nemana. Viens un divi, slēpes jau izņemtas. Bet vēl neskrienam. Jāpamēģina sniegu piemānīt, uzklājot kādu kārtiņu šķidrā vaska, jo otrdien pa ilgiem laikiem gadījās, ka gribēju skriet ātrāk par slēpēm.

Slēpes grib kustēt!
Hops, un jau slīdu pa trasi. Patiešām slīdu! Cik lielu starpību dod divu minūšu darbiņš ar mazu pudelīti. Trase mazajā aplī nobraukta perfekti gludi, ik pa brīdim slēpes izslīd, be,t kad tiec uz lielā apļa, īsts kaifs. Mežs, mēness gaisma, raits solis! Nav jau tas pats, kas ārpilsētas miers, bet arī šis ir tā vērts!

Tā kā tie, kas grib pamēģināt - aiziet! Šīs ir ideāls laiks!

Un joprojām vēlos sev nākotnē pie mājas slēpošanas trasi! Gluži kā Vanagkalnā!

otrdiena, 2013. gada 19. februāris

Intelektuālā publika

Diemžēl VEFs šodien beidza dalību Eirokausos. Spēlēja labi, bet nedaudz pietrūka. Un tad gribās meklēt vainīgos. Visvieglāk - tiesnešus. Bet nav jau tā, ka ne par ko. Piemēram:

Kam pienākas tehniskā piezīme? Bērza gaisa bučai vai spāņu intelektuālajai publikai, kas rāda bērniem nemācāmus žestus? (p.s. - cita tiesneša komentārs)
Un tas (kā arī Lielā mūzikas balva 2012) man atgādināja par tikko lasītu māsīcas neizpratni par izteikumiem un rezultējošu diskusiju kultūras un sporta salīdzināšanas saturā. Interesanti, ka šīm jomām ir tik daudz kopīga - smags darbs un talanta nozīme, veiksme, labāko amata pratēju kļūšana par valsts simboliem. Un tajā pat laikā ir starpība starp basketbola spēli ar desmitiem tūkstošu cilvēku, kas dzer alu un skaļi bļauj, un publiku operā ir milzīga. Bet varam arī salīdzināt snukera spēli ar pūļiem kas skrien uz "Cietākā rieksta" seansiem kino. Diskutēt mūžīgi, bet bez abām lietām neiztikt. Un, bez ierunām, valstij būtu jālepojas un jāpateicas labākajiem šo amatu pratējiem! Galvenais jautājums gan paliek atklāts - ar cik jāpasakās...

eksperiments

Redz ko sadomājusi Swedbanka - eksperimentu par pensijām. Uz mēnesi jauna puiša ienākumus samaina ar pensionāres ienākumiem. Sociāli atraktīvā veidā ļauj pavērot kā ir dzīvot atsakoties no ērtībām vai tieši izbaudot papildus labumus. 


Ļoti praktisks guvums gan jau no šī eksperimenta nemaz nav sagaidāms. Tik rosināt domāt. Paskatīšu, pasekošu.



P.S. reku leišu swedbanka salīdzinājusi kā ir ātrāk samaksāt - ar karti vai skaidrā.

pirmdiena, 2013. gada 18. februāris

Shake it

Varat apskatīt manu jauno bloga versiju šeit!

P.S.
Labi, jau labi. Tas tik kārtējais stulbings, ar ko cilvēki aizraujas, nu jau mājas lapas versijā.

P.P.S.
Tiem kas nezina (viena no latviešu versijām)

svētdiena, 2013. gada 17. februāris

Vecuma ietekme uz normām?

Te pirms pārīs dienām Jānis padalījās ar interneta plašumos atrodamu interesantas aptaujas rezultātu grafiku. Lūk, padalos arī tālāk. Tēma - 'Ko cilvēki uzskata par krāpšanu attiecību jomā?'.
no cheezburger
Ko tad te var redzēt? Paši varat izpētīt. Katrā ziņā, pāris stereotipus var apstiprināt. Var noķert arī pārsteigumus par lēnās dejas lielo nozīmi attiecībās!

Bet, pirms pārspīlēt, jāpaskatās svarīgākais aptaujas veidojošais elements - cilvēku izvēle. Kā rakstīts pie anketas:  Last December, the editors of an adult toy review blog asked Redditors to find out what kinds of intimacies would be considered cheating to them. Nu ja ir tāda auditorija, tad rezultāti mani vairs nepārsteidz. Eh, neraža.

P.S. Jānis tomēr saka, ka Redditors ir reddit lietotāji, nevis bloga lietotāji. Tas tad ir vismaz saturīgāk kā iepriekšējā aizdoma.. Un kā būtu Latvijā?

trešdiena, 2013. gada 13. februāris

Pandoras krājumi

Izmantojot Pandoras labumus (pateicoties spraudnim) arvien izdodas saklausīt ko foršu un interesantu, vismaz manai ausij tīkami. Pēdējais atklājumis ir 'Baltākais dzīvais puika' jeb The Whitest Boy Alive. Lūk piemērs:


Un nu ceļam zinātni kārtīgi tālāk, jo mūsu ministrs R.Ķīlis papildus motivācijai teica šos viedos vārdus:
"No tā, ko jūs sakāt, sanāk: valsts nav bijis labākais darba devējs zinātniekiem. Parasti šādā situācijā darba ņēmēji meklē citu darbu."

pirmdiena, 2013. gada 11. februāris

Jauno Fiziķu Skola

sekojoiet twitter - @JFSkola
Pagājušajā sestdienā man beidzot bija izdevība piepalīdzēt kursa biedru un citu aktīvu fizmatu kūrētajā pasākumā ar nosaukumu Jauno Fiziķu Skola

Populārzinātniskā lekcija par siltuma 
Tā ir informatīvi izglītojoša aktivitāte pusdienas garumā, kurā interesentiem (mērķauditorija - vidusskolēni) ir iespējams padziļināti uzzināt par kādu fizikas tēmu. Nodarbībai ir 3 daļas. Pirmo veido populārzinātniskas prezentācijas, kas iepazīstina ar nodarbības tēmu. Otrā ir praktiskā daļa, kurā iespējams fiziku sajust ar pirkstiem. Savukārt trešā ir jau teorētiskāka - tajā kāds universitātes pasniedzējs fiziķiem pienācīgāk pastāsta apksatīto procesu fizikālo būtību.

Eksperimentējot
Man bija tas prieks palīdzēt pieskatīt vienu no praktisko darbu grupām. Forši, ka cilvēkus fizika joprojām aizrauj un ka ir cilvēki, kas spēj saorganizēt šādus ļoti derīgus pasākumus. Kā nekā - fizika nekad nav bijusi tikai teorija. Tai vienmēr ir eksperiments - iespēja to pārbaudīt dzīvē!

Foto, kā tiek uzņemts foto uz termokameras attēla.
Tad nu atnāc apskatīties arī Tu! Ja neesi vairs skolēns, bet vienkārši vēlies uzzināt ko jaunu - nāc, klausies, domā, izproti, piedalies!

Un ja esi viens no tiem, kas šīs lietas zina, ir mācījies, apguvis, sapratis un māki paskaidrot citiem - neturi sveci zem pūra, bet nāc palīgā - kaut kad taču apgūtais jāsāk dot tālāk!

piektdiena, 2013. gada 8. februāris

Kurzemes reklāma

Re, internetā uzskrēju virsū nelielam video sižetam par Kurzemi, ko raidīja Beļģijas Flāmu TV. Tāds izcili flāmisks video! Tie tuvu sejai filmētie skati, stāsta salikums, utt. Bet feini!


Tad cerēsim, ka arī flāmi brauks pie mums ciemā! 'Pie dzintara jūras, kur...'!

ceturtdiena, 2013. gada 7. februāris

viedi

Kauč kā uzdūros nelielai intervijai ar kino režisoru Dzintaru Dreibergu, kas arī nāk no slavenās un lieliskās Rīgas 64. vidusskolas! Stāsts pa lielam ir par kino filmu projektu "15 stāsti par jauno", tomēr man ļoti iepatikās viedoklis sarunas beigās. Noskatamies!


Un tagad rukājam! Tik ar prātu!

otrdiena, 2013. gada 5. februāris

Un darba duna kust uz priekšu

Nu jau vakaros gaišs ir arī tajā laikā, kad dodies prom no darba. Arī saule arvien biežāk izspraucas starp mākoņiem. Darbi, brīvais laiks un viss cits plānojas un nepielūdzami skrien uz priekšu. Un tam visam, manuprāt, fonā varētu skanēt šī dziesma.


Un gan jau drīz kādā vakarā saņemšos pierakstīt kā ir gājis pēdējā laika piedzīvojumos. Varbūt arī senākos. Ja vien negribēsies palasīt grāmatu, iedzert tēju vai paklačot ar draugiem. Būs labi!