ceturtdiena, 2010. gada 30. septembris

Lekcijas

Nu beidzot ir kāds brīdis piemest kā tad sokas lekcijās.

Kursu izvēle ir plaša, diemžēl labie kursi pārklājas ar obligātajiem. Līdz ar to būs jāpaliek tikai pie obligātajiem. Ventam par prieku varētu teikt, ka man būs gan bioloģija, gan ķīmija. Dažādās variācijās gan. Beidzot varēs arī redzēt ko inženieri uzskata par lekcijām. Sākuma līmenis vairumā lekciju liekas smieklīgs. Cilvēki cīnās ar pretestības aprēķinu, pēc fizikālajām īpašībām. Bet beigās gan jau būs dimbā. Izskatās, ka apjoms ir liels un pamatīgs. Daļa kursu būs nokautējoši.

Lekcijās viņiem stils ir man nepatīkams. Viss tikai uz slaidiem, tur kko uzskribina uz izbīdāmajām tāfelēm. Tikai daži māk arī jokot, citi bez maz vai norunā tekstu no slaidiem. Tā kā ļoti nejūt starpību ar LV. Lai gan pasniedzēji mums atvērtāki.

Kas vēl ir ļoti līdzīgi - galā mutiskais eksāmens. Daudziem open-book! Tā kā būs jāiesvīst, lai dabūtu sev book. :)

Vērtēšanas skala līdz 20, kur 20 ir max. Semestra laikā nekas īpaši nav, tikai galā eksāmens. Ar 10 kurss ir nolikts. Kārtot var 1 reizi janvāra sesijā. Ja noliek, esi laimīgs, ja nē - var mēģināt otro reizi jūnija beigās. Ja nesanāk, jāmācās vēlreiz. Kārtībai jābūt! Tas tā neslikti.

Tagad skriešu uz centru, šodien kaut kāds StudentWelcome pasākums! Jāpaskatās taču!

Reku mana fakultāte:

Atkāpe

Ja jums līdz mājām jāiet 3km no ballītes, tad rodas dažādas pārdomas.

Pirms braukšanas uz šejieni biju uz JRT izrādi "Fundamentālists". Stāsts par cilvēku, kas ir pārliecināts par sava viedokļa pareizību,  par to pastāv, kā arī cenšās citiem parādīt pasauli šajā pareizākajā gaismā! Jo doma taču ir spēcīgi argumentēta, nekļūdīga! Un tad ir knikšķis un "baukš", kad saprot, ka argumenti nav nemaz tik labi, ka citu apgaismošana nav devusi nekādu rezultātu, jo viss notiek tieši pretēji, it kā spītējot tam, ka viņš uzdrošinājies būt pārliecināts par sevi. Un tad viss sabrūk, nekas vairs nav skaidrs. Atbildes, domas. Un ir jāmaina pasaule.

Vai tā nav noticis ar katru no mums?

trešdiena, 2010. gada 29. septembris

Mazas remarkas

Tā kā darbojos, kā bite, tad nesanāk neko prātīgi šeit izstāstīt. Lekcijas rit pilnā sparā, tāpēc maz brīvā laika saprātīgos pulksteņos. Šodien izdevās nokļūt bankā, pat uztaisīt kontu. Drīz jau varēšu saņemt stipendiju un godīgi iepirkties vietējos veikalos. Huh!

Tomēr visi pasaules varenie joprojām pret mani. Pirmkārt, pilsētā streiko vairums autobusu šoferu. Tā kā mans vienīgais transportlīdzeklis ir kājas, tad čapu, čapu, čapu... Otrkārt, aizgāju noīrēt sev velosipēdu, beidzot! BET - protams, ka vajag notikt kam tipiskam - riteņu nav, būs tikai, pie tam varbūt, nākamnedēļ, otrdienā. Ceru, ka streiku vairāk nebūs! Citādi kāju žēl!

Šodien beizot jāizvēdina galva no zinātnes. Centrā kāds pasākums, jāaiziet satikt arī ne zinātnes cilvēki!

pirmdiena, 2010. gada 27. septembris

Profesoru pastaiga

K.U.Leuven katra mācību gada sākumā ir tradīcija, ka gājienā no Universitātes ēkas uz baznīcu dodas profesori savās mantijās. Tur viņi piedalās svinīgajā mesē. Tā kā pasākums reizi gadā un nez vai sanāks būt vēl kādu reizi šādā situācijā, no rīta ātri skrēju pasākumu skatīties.
Lēnām viņi nāk, priekšā, sānos un arī pakaļa fotogrāfu bars. Bet neizskatās, ka viņi iebilstu. Policija atbrīvo ceļu jau laicīgi, pie tam viss notiek satriecoši mierīgi. Izskatās jau nedaudz jocīgi, kā visi profesori čalo savā starpā un čāpo garām ziņķārīgajiem, kas bruņojušies ar fotoaparātiem.

svētdiena, 2010. gada 26. septembris

Brugge

Šodiena pavadīta Brigē (Brugge, http://en.wikipedia.org/wiki/Bruges), kura ir 6. lielākā Beļģijas pilsēta. Iesaku redzēt. Plaša, labi saglabājusies vecpilsēta. 11. - 15. gadu simtos bijusi ļoti bagāta flāmu audumu dēļ, bet pēc tam iekritusi krīzē, tāpēc jaunāku ēku centrā īsti nav. Līdz ar to tāda pērle ir paliksui. Nav tā, ka paķertu sirdi, daudz tūristu, toties skaista ķieģeļu arhitektūra, cakas, laukumi, kanāli. Viss, kas nepieciešams labi pavadītai dienai.

Izrādās, ka tieši no Briges ir eksportētas lauru lapas uz baltiju. Nez kā tagad. Bet lauru lapu koki tur aug!

Nomēģinājām beļģu frī - bija silti un daudz maz garšīgi. Arī vafele notestēta. Tomēr kartupeļi ar karbonādi ir labāki!

Beļģu alus I

Šajās dienās esmu patestējis tos, kurus iepriekš zināju:

Protams Stella Artois (1366, Artēzijas (reģiona nosaukums, mans tulkojuma minējums) zvaigzne)- beļģu klasika, bik labāks kā Zelta alus. Ražo tepat Lēvenē. Viena no pirmajām lietām, ko var redzēt iebraucot - milzīgo brūzi. Var just, ka orientēts uz eksportu, tomēr ļoti populārs arī te, standarts, ko atnesīs, ja prasīs alu. Protams, 0.25l tilpuma glāzē, kas ir nejēdzīgi 5% lāgerim.
Duvel (1871, Velns vienā no flāmu dialektiem), dažs iesaka kā labāko alu. Saka, ka 8.5%, bet nejutu. Viņiem forša mājas lapa http://www.duvel.be/. Arī diezgan populārs te, Lēvenē.
Hoegaarden (1445, nosaukts vietas vārdā), Kviešu alus, man garšo labāk kā vācu weissbier. 5.4%, dzerams. Pazīstams un nopērkams arī Rīgā, beļģu krogā.
Leffe Blond (1152, klostera alus, no tā cēlies nosaukums), it kā 6.6%, bet nejūt. Nav slikts, labākais no šīs listes pagaidām. Klosteris Notre Dame de Leffe atrodas valoņu pusē, tāpēc jāatzīst, ka laikam frančiem arī kaut kas sanāk no alus, vai arī to tur izveidojuši flāmi! Tagad, man par brīnumu, tiek gatavots tepat Lēvenē!

sestdiena, 2010. gada 25. septembris

Hokejs

Labi, ka hokeju var redzēt arī te! LTV7 laiž netā http://www.ltv7.lv/video_streams/.

Vismaz var dabūt minimālo latvietim vajadzīgu hokeja devu!

Iekš Leuven

Nu jau sesto dienu esmu galā. Sajūtu, emocīju un citu nieku burbulis milzīgs. Pat bail, ka nepārsprāgst. Vēl neesmu nekur piemeties, kā saka - "meklējos". Saņēmos uztaisīt blogu, lai kaut kur tas viss paliek.

Ja nedaudz sīkāk ->

Pirmajā dienā (20.09.10) iepazinu beļģu rindas. 4h rindā ir super! tikai, lai dabūtu apliecību un kaut kādu kursu sarakstu. 350 cilvēkus esot apkalpojuši tikai šajā dienā.

Otrajā dienā metos medīt mītni. Esmu par vēlu, tāpēc istabu tirgus patukšs. Zem 300eur sausums. Kur ej, tur viss jau izķerts.

Trešā diena līdz piektajai - Orientation days. Plaša programma, var iepazīties ar cilvēkiem, uzzināt daudz ko nepieciešamu. Negribu stāstīt sīkāk.

Tāds tas sākums.