otrdiena, 2014. gada 14. oktobris

Pazudušā LIIS meklējumos

Priekšvārds. Stāsts vienkāršs, tomēr ceru, ka dalīšanās ar savu pieredzi kādam citam ietaupīs kripatiņu svarīgā un dārgā laika.

Problēma. Šī gada (2014) septembrī piekritu pielikt roku pie Starptautiskās Fizikas Olimpiādes (IPhO) izlases kandidātu sagatavošanas. Sākām kalt plānus un veidot nodarbības, par pamatu ņemot iepriekšējo olimpiāžu uzdevumus. Vēl no saviem skolas laikiem atcerējos Jāņa Harjas, Austra Cābeļa un citu veidoto fizikas olimpiāžu mājas lapu, kas mitinājās Latvijas Izglītības Informatizācijas Sistēmā (LIIS) ar adresi www.liis.lv/fiz_olimp/. Liels bija arī mans pārsteigums, kad uzzināju, ka šī sistēma vairs neeksistē. 

Risinājums. IPhO uzdevumi angļu valodā viegli atrodami internetā, taču negribējās tērēt laiku, lai tulkotu tos no jauna. Tāpēc izvēlējos nemest plinti krūmos un atrast, kur palikuši LIIS dati. Meklējot google, uzdūros dokumentam, kas norādīja, ka kopija atrodas Latvijas kinofotofonodokumentu arhīva elektronisko dokumentu nodaļā. No nodaļas vadītāja Alekseja Starikova noskaidroja, ka šāda kopija viņiem ir, taču to neesot iespējas pieslēgt un no tās izgūt datus. Tā vietā ieteica kontaktēt ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) IT departamenta direktoru, kurš esot nodevis kopiju arhīva rīcībā, ar cerību, ka viņiem vēl ir sistēmas ar ko datu nesējus varētu nolasīt. Diemžēl IZM ir notikušas reformas tāpēc ne konkrētais cilvēkas, ne IT departaments IZM vairs nav.
Tuvākais šai sfērai, kas atrodams kontaktu rādītājā, ir IZM resora informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT) joma un tās vadītājs Ainārs Sviklis. Rakstīju šim kungam un kļuvu ļoti priecīgs, saņēmot atbildi - "Jā ir mūsu rīcībā šādi materiāli". Pāris dienu laikā saņēmu e-pastu ar saiti uz meklētajām datnēm! Laika ziņā tas aizņēma aptuveni mēnesi. Jāsaka paldies iesaistītajiem! 
Šos materiālus pakāpeniski ievietošu jaunajā IPhO veltītajā lapā, kas nu jau mitinās zem skolas.lu.lv portāla, cerībā, ka šī vietne dzīvos saules mūžu!

Rezumē. LIIS dati par laimi nav zuduši. Tos var noķert ar IZM resora IKT jomas speciālistu palīdzību (vadītājs Ainārs Sviklis)

P.S. Daļa (vai visi?) no LIIS materiāliem vai vismaz norādes uz tiem meklējamas mykoob digitālajā žurnālā.